StoryEditorOCM
ŠibenikPotpisan ugovor

Požežani će energetski obnavljati dječji vrtić na Vidicima; zbog sigurnosti djece radovi počinju u srpnju

Piše Šibenski.hr
16. ožujka 2018. - 14:48

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić potpisao je u petak ugovor s predstavnicima tvrtke Projekt Inženjering d.o.o. iz Požege, izvođačem radova energetske obnove na Dječjem vrtiću Vidici.

- Ovo je samo jedan u nizu projekata energetske učinkovitosti za koji je Grad Šibenik pripremio projektnu dokumentaciju i uspješno ostvario bespovratna sredstva. Do sada su na području grada obnovljena tri objekta; Sportska dvorana Baldekin, Dvorana Miminac te Dječji vrtić Kućica, a već idućeg tjedna bit će objavljen postupak javne nabave za energetsku obnovu Osnovne škole Jurja Šižgorića za koju smo također ostvarili sufinanciranje u iznosu od čak 73 posto. Uz pomoć sredstava Ministarstva i Fonda te vlastitim ulaganjima moderniziramo dotrajale objekte javne namjene i vraćamo im stari sjaj- kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Ukupna vrijednost radova iznosi 4.859.908,75 kuna s PDV-om od čega je Grad Šibenik osigurao bespovratna sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 1.581.600 kuna te Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije  u iznosu 1.379.287 kuna. Ugovorni rok izvođenja radova je 16 mjeseci.

- S radovima ćemo, radi sigurnosti djece i djelatnika vrtića, započeti početkom srpnja, a do tada će se obaviti svi pripremni radovi. Posao će biti odrađen sukladno pravilima struke i zadanom troškovniku, a vjerujemo kako će i rok završetka radova biti znatno kraći od onog predviđenog ugovorom- kazao je Krešimir Krizmanić, direktor tvrtke Projekt Inženjering d.o.o.



Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta osvrnuo se na građevinski dio projekta.
- Objekt se sastoji iz 3 dilatacije u više kubusa, katnosti suterena, prizemlja i 2 kata, ukupne građevinske površine 2410 m2. U suterenu zgrade su kotlovnica, kuhinja, skladišta i pomoćni prostori. Ostale etaže sadrže vrtićke grupe sa svim potrebnim popratnim sadržajima, prostorijama za upravu i administraciju. Ondašnja tehnologija i starost, te vrlo malo ulaganje u održavanje, učinili su zgradu derutnom pa i neadekvatnom današnjim potrebama i normama. Zbog svega toga je objekt svrstan u energetski razred C, a cjelokupnom obnovom bi bio podignut u razred A.,“ kazao je Mileta.

U planiranju obnove energetskih svojstava ovojnice izvršit će se više vrsta radova na pojedinim dijelovima objekta i to: sanacije ravnih i kosih krovova, fasadnih zidova, podova i dijela unutarnjih prostora, te zamjena sve postojeće vanjske stolarije visokoenergetski učinkovitom. 

Podsjetimo kako je Grad Šibenik na Javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u veljači 2018. godine prijavio još dva projekta energetske obnove dječjih vrtića „Građa“ i „Šibenski tići“, a za koja je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već izdao Izjave o spremnosti dokumentacije, te su u pripremi projektne prijave energetske obnove za još pet zgrada.
 

24. travanj 2024 21:32