StoryEditorOCM
ŠibenikBilješka Ive Mikuličina

Tužne su goričke skale: Dobra, stara šibenska lipotica je pusta i zapuštena

Piše Ivo Mikuličin
16. ožujka 2018. - 14:59

Četiri puta su u zadnjih dvadesetak dana tužno zabrecala zvona u samostanu sv. Luce. Brecanje je način da se sestre benediktinke oproste od starih Goričana, koji polako napuštaju ovozemaljsku priču.

A četiri odlaska u kratko vrijeme su puno za sve pustiju Goricu, s koje polako "nestaju" potomci Livakovića, Cvitanovića, Paića, Maričića, Stojića i drugih starih šibenskih prezimena. Polako umire život u podnožju Sv. Mihovila ili mjesta gdje se prije više od 950 godina rodio hrvatski Šibenik.

A osipanje broja (ostarjelih) žitelja gotovo se savršeno uklapa u sliku zapuštene Gorice. Na kraju skala sv. Luce, koje nisu baš u bajnom stanju, stoji ruševina ili, kako mi Šibenčani kažemo, mirina, "zapečaćena" grubim daskama. Dva metra zračne linije od te mirine je zapuštena i prazna kuća posve urušenoga krova. Ne vjerujemo da su tim slikama oduševljeni turisti, koji upravo tim putem hrle prema atraktivnoj Tvrđavi sv. Mihovila.

I kako se kraj tih ne baš privlačnih građevinskih minijatura ne sjetiti ne tako davne izjave Nike Bulića, ondašnjeg direktora Hrvatske turističke zajednice.

– Oduševili su me Gorica i stari Šibenik uopće. Dosad sam mislio da je moj Dubrovnik bez premca, ali sad smjelo tvrdim da je šibenski potencijal u staroj gradskoj jezgri čak i veći – otvorio nam se gospar Niko.

Šibenčanima su te pohvale razgalile dušu, ali se komplimenti nisu pretočili u moguću turističko-ugostiteljsku valorizaciju Gorice. Da nije (zimi zatvorenog) atraktivnog restorana "Tinel" i konobe "Providenca", govorili bismo kako su Bulićeve riječi ostale tek mrtvo slovo na papiru.

Što je preostalo kao utjeha Goričanima (i "tvrdim" Šibenčanima) kad je riječ o dobroj staroj Gorici!? Mogu ih grijati samo stihovi "Goričke balade" šibenskog trubadura Vlađe Nalisa, posebice riječi: "Kada klapa sidne na goričke kale, kad se njena pjesma razlije ka mliko..."

Goricu, doduše, nerijetko spominju i Funcuti u svojoj neukusnoj i neistinitoj paroli "Mi smo s Gorice je.... Vodice". Neukusnoj, jer su Šibenik i Vodice odavno postali dobri susjedi. Neistinitoj, jer gotovo nitko od tih mladih navijača nije s Gorice. Da je to istina, ne bi dobra stara Gorica bila pusta i zapuštena.

17. travanj 2024 01:34