StoryEditorOCM
ŠibenikProjekt Draga

Na jesen kreće gradnja stambeno- poslovnog kompleksa koji će promijeniti sadašnju prepoznatljivu vizuru Šibenika; doznajte što će sve raditi Vlado Čović

Piše Marina Jurković

Boris Kovačev/Hanza media
16. ožujka 2018. - 09:31

Zadovoljen je i posljednji preduvjet za početak gradnje impozantnog stambeno-poslovnog kompleksa "Draga", koji će znatno promijeniti sadašnju prepoznatljivu vizuru Šibenika.

Na posljednjoj sjednici šibenskoga Gradskog vijeća, održanoj ovog utorka, naime, ukinut je status javnog dobra jedne zemljišnoknjižne parcele koja je rušenjem obližnjih kuća postala dio sadašnjeg parkirališta u Dragi, a "na papiru" se još uvijek vodila kao sastavni dio ulice. "Tržnice Šibenik" zatražile su od Grada Šibenika promjenu formalnopravnog statusa katastarske čestice kako bi se usredotočile na ozbiljan zadatak izrade glavnog projekta, a potom i na zadovoljenje ostalih formalnosti koje prethode izmještanju sadašnje gradske tržnice na privremenu lokaciju u Dragi.

Sve je te radnje, usporedno s geomehaničkim ispitivanjima terena, bilo potrebno poduzeti za početak gradnje velikog stambeno-poslovnog centra s pripadajućim garažnim prostorom u koji će, kao nositelj projekta, ući "Zagreb Montaža" zajedno sa svojim partnerom, renomiranom austrijskom tvrtkom. Potvrdio nam je to u srijedu poduzetnik Vlado Čović, vlasnik "Zagreb Montaže", koji početak realizacije prve faze investicije najavljuje nakon ovogodišnje glavne turističke sezone.

– Mogu kazati da se napokon ostvaruje plan koji smo zacrtali prije zamalo punog desetljeća, još za mandata šibenske gradonačelnice Nede Klarić, kad je bio i raspisan međunarodni natječaj za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje stambenih, poslovnih i drugih javnih sadržaja na prostoru Drage – rekao nam je Čović.

– U tu investiciju ulazimo s našim austrijskim partnerom, a zajednički projekt izgradnje prve faze temelji se na idejnom rješenju i već usvojenom planu. U početnoj fazi preselit ćemo tržnicu sa sadašnje na privremenu lokaciju unutar postojećeg parkirališnog prostora u Dragi, konkretno na dio gdje Šibenčani uoči božićnih blagdana kupuju jele. Ta će faza obuhvatiti i gradnju stambeno-poslovnog centra s garažom kapaciteta 550 parkirališnih mjesta. Unutar kompleksa svi će poslovni prostori biti natkriveni, dok će se zelena tržnica, u skladu s dalmatinskom tradicijom, nalaziti na otvorenom – kaže nam vlasnik "Zagreb Montaže".

U drugoj će se fazi, dodaje Vlado Čović, tržnica vratiti na sadašnje mjesto, a investitor će nastaviti projekt po planu koji obuhvaća potez od autobusnog kolodvora do kuća koje je "Zagreb Montaža" godinama sustavno otkupljivala.

– Ti će se objekti rušiti, tako da će projekt u konačnici obuhvatiti oko 60 tisuća četvornih metara, a sadržajima poslovnog, stambenog i garažnog tipa predstavljat će idealan spoj starog i novog dijela grada od glavne prometnice praktički do mora. U ovom bi trenutku bilo nezahvalno prognozirati na kojem će se iznosu zaustaviti ova investicija, tim prije što je projekt "Draga", računa li se vrijednost otkupljenih objekata, u pripremnoj fazi, započetoj prije skoro dva desetljeća, "težio" najmanje 15 milijuna eura – ističe poduzetnik.

Vlado Čović, međutim, ne dvoji da će Draga istoimenim projektom u svakom smislu, vizualno i funkcionalno, postati reprezentativni dio Šibenika.


MEĐUNARODNI NATJEČAJ
Javila se čak 23 autora, pobijedio Portugalac
Na međunarodni natječaj za idejno rješenje Drage javila su se, podsjetimo, čak 23 autora čiji su radovi u svibnju 2009. godine bili izloženi javnosti. Najboljim radom proglašeno je rješenje poznatog autora Josepa Lluisa Matea iz Barcelone. Bio je to svojevrsni presedan. Prvi put je, naime, neki strani arhitekt pobijedio na međunarodnom natječaju u Hrvatskoj. Rad je nagrađen sa 185 tisuća kuna, no valjalo ga je doraditi drukčijim prometnim rješenjima.

23. travanj 2024 17:30