StoryEditorOCM
ŠibenikČetiri tvrđave, četiri države

Za 1, 3 milijuna eura sve što se događa na Sv. Mihovilu vidjet će se i na Klisu te tvrđavama u Zenici i Herceg Novom

14. ožujka 2018. - 19:50


Za rasvjetu i digitalno opremanje tvrđava Klisa i sv. Mihovila u Šibeniku te Vranduka kod Zenice i Kanli-kule u Herceg Novom osigurano je oko 1,3 milijuna eura iz programa prekogranične suradnje (IPA) Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a radovi bi trebali završiti do kraja godine, rečeno je na zajedničkom predstavljanju toga međudržavnog projekta na Klisu.

Kako je istaknuto, digitalizacijom i rasvjetom pridonijet će se atraktivnosti tih četiriju tvrđava i dodatnom privlačenju posjetitelja i turista.
Načelnik kliške općine Jakov Vetma izvijestio je kako je tvrđavi Klisu namijenjeno oko 1,4 milijuna kuna koje će se upotrijebiti za rasvjetu.
"Nama je prioritet osvjetljavanje zidina Kliške tvrđave, tako da će ona izgledati upečatljivo, poput Akropole u Grčkoj, i moći će se vidjeti iz Splita", rekao je Vetma i dodao kako su u tijeku pripreme za raspisvanje natječaja za nabavu rasvjetne opreme za tu tvrđavu.

 Istaknuo je kako će osvjetljavanjem zidina ta tvrđava dobiti na atraktivnosti i bit će mamac za posjetitelje.
 "Prije četiri godine registrirali smo 8000 posjetitelja na Kliškoj tvrđavi, prošle godine ih je bilo 47.000, a naš kratkoročni cilj je privući 100.000 posjetitelja na godinu. Rasvjetom zidina dobivamo ono što nam treba za ostvarenje naših planova", rekao je Vetma.

 Kata Žganjer iz Muzeja grada Šibenika rekla je kako će se digitalizacijom omogućiti međusobno internetsko povezivanje četriju tvrđava: Sv. Mihovila u Šibeniku, Kliške tvrđave te Vranduka kod Zenice i Kanli-kule u Herceg Novom.
 "Moći ćemo istodobno vidjeti što se događa u te četiri tvrđave", dodala je Žganjer.

Alen Karamehić iz Muzeja grada Zenice istaknuo je da Vranduku, tvrđavi koja je od Zenice udaljena petnaestak kilometara, mnogo znači sudjelovati u tomu prekograničnom projektu Hrvatske, BiH i Crne Gore.
"Ovo je za nas dragocjeno iskustvo za naše buduće projekte jer do sada nismo sudjelovali u projektima koji se financiraju novcem iz EU fondova", rekao je Karamehić.

Tamara Bojović iz hercegnovske općine rekla je kako joj je drago što je i taj crnogorski grad dobio priliku biti partner u projektu prekogranične u suradnje s Hrvatskom i BiH.
"Digitalizacijom Kanli-kule pridonijet će se boljem posjetu turista toj tvrđavi", dodala je Bojović.
 

19. travanj 2024 11:48