Šibensko gradsko vijeće Oporbeni SDP zatražio izvanrednu sjednicu zbog financijskog stanja Grada - gradonačelnik Burić odbio: Šibenik između hrvatskog Dubaija i bankrota!?

Šibensko gradsko vijeće

Vlast i oporba u Šibeniku imaju toliko različitu optiku o životu u istom gradu da se jednima doima kako Šibenčani žive u hrvatskoj inačici Dubajija, a drugima da je riječ o gradu pred bankrotom kojemu zbog gospodarske neperspektivnosti i nedostatka radnih mjesta,prijeti masovno iseljavanje. HSS-ov vijećnik Milorad Mišković doslovce kaže: Što će nama grad popločan mramorom i okićen staklenim zgradama, ako u njemu neće imati tko živjeti!

-Predlažem hitnu tematsku sjednicu Gradskog vijeća o financijskom stanju Grada. Prešišali smo Split, Dubrovnik, a uskoro ćemo i Zadar, gradove s daleko većim proračunom od našeg, po zaduženjima. Naše financijske obaveze čine pola našeg godišnjeg prihoda- pomalo dramatično je ustvrdio SDP-ov vijećnik Joško Šupe na sjednici šibenskog GV-a.

U razdoblju od 2014.- do 2017. Grad je, tvrdi Šupe,imao ukupni kumulirani gubitak od 18,2 milijuna kuna, u četiri godine ukupne obaveze povećane su za 34 milijuna kuna ili 61 posto, dok su dospjele obaveze u tri godine narasle za 14 milijuna kuna.Svi ostali gradovi, ističe, imaju pad ukupnih obaveza, samo u Šibeniku one rastu. Grad Šibenik nije solventan- zaključio je SDP-ovac prozivajući gradonačelnika za neodgovorno upravljanje gradskim financijama.

Nimalo te opaske nisu zabrinule gradonačelnika Željka Burića koji je sasvim kratko i jasno odbacio mogućnost sazivanja bilo kakve izvanredne sjednice Gradskog vijeća sve dok god Grad uredno podmiruje svoje obaveze i zaposlenicima bez dana kašnjenja isplaćuje plaće.

Proračun 2016.-2017. je apsolutno stabiliziran i u 2017. neće biti više od milijun i po kuna minusa, izrijekom će gradonačelnik. Burić nije propustio spomenuti kako je 2013. kad je započeo svoj prvi mandat zatekao u gradskoj blagajni rupu od 16 milijuna kuna, a novostvorene obveze su 26 milijuna. Ali, veli Burić po tko zna koji put, trebalo je 14 milijuna kuna osigurati za završetak trvđave sv. Mihovila, 6 milijuna kuna za završetak plaže Banj. Ako tome pridodate i mini-reformu Vlade Zorana Milanovića koja je Šibeniku generirala svake godine 10 milijuna kuna minusa, stavri su jasne.

Osim svega, dodaje Burić, Grad potražuje 51 milijun kuna, a obaveze su mu 42 milijuna. Konačno, reći će gradonačelnik, Grad ima u komunalnim gradskim tvrtakma udjela u vrijednosti od 450 milijuna kuna, i to je naš kapital.

Upravo je ta opaska isprovocirala vijećnika Šupu na reakciju: Znači li to da je u planu privatizaicja i gradksih komunalnih trvtki- zabrinuo se Šupe. Nema straha od toga, Šibenik ima svijetlu perspektivu, ništa se dramatično ne događa, Grad funkcionira normalno, i prestanite obmanjivati javnost dezinformaicjama- poručio je Šupi.

Predsjendik GV-a Dragan Zlatović na pokušaj novog repliciranja vijećnika, oduzeo je Šupi riječ, na što je SDP-ovac dobacio: To je vaša demokracija. No, Zlatović mu je uzvratio: A vaš poslovnik o radu GV-a!

Vijećnica NL Stipe Petrine ironizirala je tvrdnju gradonačelnika kako grad ima novca i da će ga biti više i za sport, i za kulturu, opaskom kako je rušenjem kultnog gradksog kina "Tesla" Grad dokazao kako se kultura povlači pred mercedesima, aludirajući na investitora koji je srušio staru zgradu kina.

Duel između oporbe i gradske vlasti nastavio se i kad je na dnevni red došlo izvješće gradonačelnika za drugu polovinu 2017. Mostovom vijećniku Ivi Glavašu bilo je neshvatljivo kako je moguće da se ukupan rad i aktivnosti najvažnijeg gradksog upravnog odjela, onog za gospodarenje gradksom imovinom, svede na tek dva retka u izvješću.Priprijetio je pročelniku Tihomiru Paškovu da će ga, utvrdi li nepravilnosti u njegvom radu, kad on dođe na vlast, smijeniti bez milosti.

I dok je za jedne izvješće bilo manjkavo i šuplje, drugima je bilo preobimno (Milorad Mišković) pa ga nisu stigli ni pročitati. Za Joška Šupu krucijano je da se ne radi o izvješću nego o Planu rada, jer u njemu nije moguće pročitati baš ništa što je u drugoj polovini prošle godine Grad radio, tek se nabrajaju projekti koje gradonačelnik sa suradnicima planira narednih godina. I opet se spominje Poljana, za koju ovog puta Burić decidirano ističe: Ne trebate dvojiti oko toga, podzemna garaža će se graditi, kao što će se graditi i polovna zona u Dragi, a već u travnju, najavio je gradonačelnik, prezentirat ćemo projekt Europana za prostor TEF-a za koji je rješenje na vidiku.

I za kraj, da bi statistikom matirao oponente, gradonačelnik se pozvao na brojke: Prema podacima s kraja 2016. Šibenik ne žiuvi od turizma nego od gospodastva koje u ukupnom prihodu čini 30 posto a turizam svega 17 posto. Prije pokretanja proizvodnje u TLM-u i novog zapošljavanja, u Šibeniku je bilo 19 700 obveznika plaćanja doprinosa, a 14 600 korisnika. Ovog trenutka, naveo je Burić, Šibenik nema većih gospodarskih problema osim NCP-a gdje je odgođen stečaj. U samom gradu broj zaposlenih kod privatnih poduzetnika je bio 6500, a u Vodicama je 865, u Drnišu 925, Kninu 344 i Skradinu tek 178. Šibenik čini trenutno čak 60 posto ukupnog prihoda županije... zaključio je Burić.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije