StoryEditorOCM
ŠibenikSLIJEPA ULICA ŠIBENSKE SRAMOTE

Ovo je po zapuštenosti jedna od najpoznatijih šibenskih ulica: 7. kontinent ostao u šezdesetima

28. veljače 2018. - 12:33

Sudeći prema uvjeravanjima iz gradske uprave, Ulica 7. kontinenta, po zapuštenosti jedna od najpoznatijih u Šibeniku, u ovoj godini bit će konačno asfaltirana.

U program rekonstrukcije ušla je i lani, pa se ništa nije dogodilo, a za investiciju je u ovogodišnjem gradskom proračunu predviđeno 400 tisuća kuna iz programa održavanja i izgradnje komunalne infrastrukture, velikom, inače, nešto manje od 36,5 milijuna kuna. Da će ovaj put obećanje biti ispunjeno, čvrsto je uvjeren Nikola Baraka, predsjednik gradske četvrti Varoš, koji od početka svoga mandata tu ulicu ističe prioritetnom za uređenje.

– Sa svoje strane učinio sam sve što sam mogao, a puno se ovih godina zauzeo i jedan od stanara, Radoslav Koštan. Sada je uistinu sve na gradskoj upravi, odakle mi stižu jamstva da će ove godine sve biti riješeno, bez obzira na to što rokovi nisu striktno određeni – veli Baraka.

Slijepa, stotinjak metara duga Ulica 7. kontinenta, u podnožju prije dvije godine obnovljene tvrđave Barone, ne bi bila ni po čemu osobita da nije ostala u vremenskoj kapsuli iz 60-ih godina, tako da se turisti koji se zapute prema Baroneu u središtu grada mogu uvjeriti u komunalni standard Šibenika otprije 50-ak godina. Ulica je nastala 60-ih godina prošlog stoljeća uz niz obiteljskih kuća.

– Gradonačelnik Željko Burić je, koliko znam, prvi koji nam se u predizbornoj kampanji uoči svoga prvog mandata 2012. godine, na promidžbenim lecima, obratio s obećanjem da će konačno asfaltirati našu ulicu. U međuvremenu, milijuni su potrošeni na uređenje turistički privlačne tvrđave, a da se kod nas nije dogodilo ništa osim tog obećanja. Kako onda, tako danas, i svima nam je ovo stanje ozbiljno dozlogrdilo – žali se jedna stanarka iz Ulice 7. kontinenta.

Osim novca, prepreka su u prvim godinama Burićeva mandata bili neriješeni imovinskopravni odnosi jer Grad Šibenik nije bio uknjižen kao vlasnik Ulice 7. kontinenta u cjelini, o čemu se već pisalo. Projekt uređenja postoji od 2015. godine, predviđa rekonstrukciju vodovodne mreže i postavljanje električnih i telefonskih vodova pod zemlju, a obuhvaća i uređenje manjih dijelova susjednih ulica Zdravka Bege i Zadarske, na mjestima njihova dodira s Ulicom 7. kontinenta.

Zato ova gospođa iskreno sumnja da će to biti riješeno i ove godine, jer su ona i još neki susjedi uknjiženi kao vlasnici dijela ulice pred svojom parcelom, a nitko iz pravne službe gradske uprave s njima još uvijek nije kontaktirao.

Međutim, iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom stiže odgovor da će postupak uknjižbe Grada kao isključivog vlasnika ulice završiti početkom ožujka, na temelju Zakona o cestama. Naime, prema novijem propisu iz 2015. godine, suvlasnici, poput ove stanarke, ne trebaju biti obaviješteni kada se lokalna samouprava upisuje na nesporni javni put, kao što je njihova ulica. Sumnjičavost ovih ljudi ne iznenađuje jer im je i godinama prije iz gradskih uprava obećavano uređenje ulice, da bi na kraju ostali kratkih rukava na uvijek istom makadamu.

"Grad Šibenik dosad se nije bavio sređivanjem imovinskopravnih odnosa u toj ulici zato što je šibenski 'Vodovod i odvodnja' trebao dovršiti projekt izgradnje kanalizacijske i vodovodne mreže 'Aglomeracija Šibenik', skuplji od 50 milijuna kuna", stoji u odgovoru Odjela za gospodarenje gradskom imovinom.

– Imovinskopravni odnosi jedina su prepreka za početak radova – ističe Miroslav Lucić, pročelnik gradske komunalne službe.
– Mi samo čekamo na zeleni signal kolega iz Odjela za upravljanje gradskom imovinom da bismo počeli s radovima u Ulici 7. kontinenta zajedno s "Vodovodom", koji će na toj trasi obnoviti svoju infrastrukturu – rekao je Lucić.

Međutim, ne može sa sigurnošću odgovoriti na pitanje jesu li na to spremni i u HEP-u, odnosno šibenskoj "Elektri", budući da prema projektu, a i čvrstom stavu stanara Ulice 7. kontinenta, sve zračne instalacije struje, kao i telefonske vodove, treba postaviti pod zemlju. Spletovi kabela prolaze ispod prozora, preko vrtova i okućnica, a stanari su vrlo jasni kada ističu da ne žele samo asfaltiranje, nego cjelokupno uređenje ulice prema suvremenim, europskim standardima.

U "Elektri" se tome, barem zasad, još uvijek odupiru, opravdavajući se, prema Luciću, nevoljkošću zagrebačke centrale da im odobri troškove ukopavanja vodova pod zemlju. To naglašava i Radoslav Koštan, svojevrsni glasnogovornik stanara Ulice 7. kontinenta, zadnjih godina vrlo zauzet na rješavanju ovih problema. Prema njegovim riječima, otkako je Lucićev odjel lani u listopadu od "Elektre" zatražio da se uključi u projekt uređenja Ulice 7. kontinenta, triput je bio kod mjerodavnih u tom javnom poduzeću, no bez ikakvog odjeka do danas.

– U "Elektri" su se potpuno oglušili, dosad nisu predložili nikakav sastanak s predstavnicima gradske uprave – govori Koštan, ocjenjujući da takav ingnorantski stav može protumačiti jedino bahatošću proizišlom iz "Elektrina" monopolističkog položaja.

Uvjeren je, međutim, da se "Elektra" neće tek tako lagodno izvući iz situacije od koje bi najradije okrenula glavu.
– Ovaj dio središta Šibenika, odnedavno i turistički istaknut, prioritet je nad prioritetima: ostali smo neuređeni od 1960-ih, unatoč svim komunalnim plaćanjima u tom dugom razdoblju i vrijeme je da nam se to konačno vrati – zaključuje Radoslav Koštan.

Stanje na terenu, međutim, pobuđuje sumnje da "Elektra" ne namjerava mijenjati način rada, jer su u Ulicu 7. kontinenta u međuvremenu postavljena dva nova drvena električna stupa, umjesto dotrajalih.


OZREN NADOVEZA, DIREKTOR 'ELEKTRE':
Prvi put čujem za rekonstrukciju te ulice

Dodatne nedoumice u vezi s ovom ulicom naviru nakon kratkog telefonskog razgovora s Ozrenom Nadovezom, direktorom šibenske "Elektre".
– Informacija da zagrebačka direkcija HEP-a ne odobrava investiciju šibenske "Elektre" u podzemne vodove duž Ulice 7. kontinenta sigurno nije potekla od mene i naposljetku, nije točna, budući da "Elektra" to može napraviti – kaže Ozren Nadoveza.

Kao u nekakvoj igri gluhih telefona, Nadoveza je ostao zatečen pitanjem, uz tvrdnju kako prvi put čuje da gradska uprava uskoro započinje rekonstrukciju te ulice! Zahtjev iz komunalnog odjela sigurno nije bio upućen njemu izravno, a moguće je da do ureda direktora nije stigao (!) za ovih nekoliko mjeseci, što će svakako razjasniti sa svojim službama.

– Ako cijela ulica ide u rekonstrukciju, "Elektri" to odgovara. Dapače, priželjkujemo takve, šire zahvate, jer su financijski najpovoljnija mogućnost da osuvremenimo svoju infrastrukturu – tvrdi Nadoveza.

27. travanj 2024 07:22