StoryEditorOCM
ŠibenikSve za demografiju

Nesvakidašnji, hvale vrijedan potez uspješne šibenske tvrtke "Miab": Radniku za svako novorođeno dijete plaćamo 3326 kuna!

28. veljače 2018. - 09:31

Puno njih o demografiji u Hrvatskoj trenutno priča, o tome kako nas je malo, kako ćemo izumrijeti jer nas više umire nego što nas se rađa, a malo njih povlači konkretne poteze.

Da djece bude više, a da se mladi parovi lakše odluče na roditeljstvo. Kako čovjeku, što bi rekao poznati lokalni filozof treba "il puno pažnje il malo novaca", u šibenskoj tvrtki MIAB su se odlučili za povlačenje konkretnog poteza. Kako i priliči onima koji znaju da od lipe priče ima vajde samo ako je slijedi "financijska konstrukcija" - odlučili su svakom svom radniku isplatiti potporu za novorođenče.

- Ma znate, u posljednje vrijeme se o tome intenzivno piše i govori, o teškoj demografskoj situaciji u kojoj se Lijepa naša - i mi svi skupa s njom - nalazi pa sam i ja osobno i mi svi u firmi počeli o tome intenzivno razmišljati i razgovarati. I vidjeli smo da je prema Članku 9. stavak 1. točka 9. Zakona o porezu na dohodak (NN 115/16) i članka 7. stavak 2. Pravilnika o porezu na dohodak (NN 10/17, 128/17) neoporezivo moguće isplatiti potporu za novorođenče u visini jedne proračunske osnovice prema posebnom propisu.



I onda sam ja kao direktorica donijela odluku da ćemo tako i napraviti, odnosno da ćemo od danas, od 26. veljače našim radnicima koji dobiju dijete početi isplaćivati 3326 kuna jednokratno. Toliko, naime, iznosi proračunska osnovica za 2018. godinu, prema Zakonu o izvršavanju državnog proračuna RH za ovu godinu. Bit će to naš mali prilog demografskoj obnovi Hrvatske - kazala nam je Ankica Burić, direktorica i sa suprugom, poznatim šibenskim gospodarstvenikom Matom Burićem, suvlasnica uspješne šibenske obiteljske tvrtke MIAB.

A tvrtka MIAB je, naime, do sada čak tri puta osvajala "Zlatnu kunu" kao najuspješnija mala tvrtka prema kriterijima HGK - Županijske komore Šibenik i to 2000. pa opet 2002. i 2006. godine. U međuvremenu je "mali" MIAB narastao i na veličinu od 45 zaposlenih od kojih čak trećina - ili 15 zaposlenih - ima višu i(li) visoku stručnu spremu, uspješno se noseći na tržištu gradnje hidrobjekata za pitke i otpadne vode u cijeloj Hrvatskoj.

Osobito su uspješni u proizvodnji i ugradnji uređaja za pročišćavanje, te dijelovima za njihovo održavanje, kao i završnoj obradi nehrđajućeg čelika na trenutno najsuvremeniji način koji se koristi u svijetu. Ukratko, iz MIAB-a su nas i dosad navikli da budu prvi ili među prvima i najboljima u svemu, pa tako i u ovom potezu koji će zasigurno i mnoge njihove kolege iz privatnog sektora zaintrigirati da krenu njihovim stopama. I počnu razmišljati ne samo o vlastitoj, nego i našoj zajedničkoj budućnosti, ulažući u nju koliko mogu.

20. travanj 2024 16:45