StoryEditorOCM
ŠibenikKapa do poda

Šibenčani uživali u hvale vrijednom projektu Udruge turističkih vodiča Mihovil: Upoznali mračnu stranu srednjovjekovnog Šibenika (FOTO)

25. veljače 2018. - 13:53

Želite saznati sve o strašnoj kugi koja je sredinom 17. stoljeća poharala Šibenik, šibenskim templarima, lazaretima i nahodištima? Ili, čuti nešto o šibenskim legendama poput Jeleninog zavjeta, jedinom inkvizicijskom postupku u Hrvatskoj o kojem postoji trag, odnosno o majci i kćeri Mrni i Dobri...

Onda je za vas idealan tematski razgled „Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika“, projekt kojeg je osmislilo desetak vodiča iz Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik, i radilo na njemu već nekoliko mjeseci. Jedanaest vodičkinja spomenute udruge u subotu navečer premijerno je svojim sugrađanima prezentiralo taj specifični razgled Šibenika.

Doista, riječ je o vrlo atraktivnoj turi, budući da su vodičkinje kostimirane, a razgled je kombiniran od klasične priče o povijesti i znamenitostima grada do dijelova koji u sebi imaju elemente drame.

- Ova ideja postoji već neko vrijeme, te smo odlučili pripremiti ga i pokloniti našim sugrađanima u veljači, kada se obilježava Međunarodni dan vodiča. Svaku subotu smo organizirali „klasičan“ razgled grada i za zadnju subotu smo odlučili organizirati ovaj tematski- kazala je Tina Biluš, predsjednica Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik.

Radi se o razgledu grada čija je tema isključivo život u srednjem vijeku na području grada Šibenika i okolice. Turu vodi desetak licenciranih vodiča na način da su podijeljeni u grupe i dočekuju sudionike na određenom punktu u gradu, te prepričavaju manje poznate povijesne činjenice vezane za životne prilike koje su vladale u periodu od 13. do 17. stoljeća (vrijeme Kandijskog rata, dolazak templara, flagelanti, kuga, karantene, vještice, praznovjerja...). Vodiči su odjeveni u srednjovjekovne kostime, te nose sa sobom rekvizite (baklje, fenjere, karte...).

- Cilj projekta je očuvanje nematerijalne baštine, te promocija usmene predaja na sasvim nov i inovativan način, te upoznavanje sudionika sa zanimljivim činjenicama o životu ljudi u mračnom srednjem vijeku- rekla je Biluš.

Kako doznajemo, u udruzi Mihovil na ovome neće stati, već imaju u planu imaju osmisliti još nekoliko tematskih razgleda Šibenika.

Zbog velikog ineteresa Šibenčana, tematski razgled "Mračna strana srednjovjekovnog Šibenika" bit će organiziran i u nedjelju.
 

15. travanj 2024 23:43