StoryEditorOCM
ŠibenikKomemoracija za Danka Radića

Posljednje zbogom "sudačkom kompjutoru": Istaknutom šibenskom sportskom djelatniku počast došle odati legende hrvatske košarke i popularni pjevač (FOTO)

16. veljače 2018. - 16:37

U petak je u šibenskom kazalištu održana komemoracija povodom smrti Danka Radića. Od Radića su se oprostili rodbina, prijatelji, znanci i brojni Šibenčani. U šibenskom teatru okupili su se mnogi koji nešto znače u hrvatskoj košarci. Od aktualnog predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza Stojka Vrankovića, pa do legendi "loptanja pod obručima" Giuseppea Giergie ili Željka Jerkova.

U pratnji Radićeve obitelji na komemoraciji je bio i Milo Hrnić, budući da je pokojni Danko Radić bio prvi menadžer popularnog dubrovačkog pjevača.

Podsjetimo, Danko Radić, bivši predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, preminuo je u utorak ujutro, 13. veljače, u Zagrebu u dobi od 66 godina, nakon duge i teške bolesti.

Rođen 30. listopada 1952. godine u Podorljaku kod Šibenika, Danko Radić bivši je predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, bivši košarkaški trener i sudac.

Bio je suosnivač ženskog košarkaškog kluba u Šibeniku te njegov prvi trener u republičkoj ligi sve do 1971. godine. Dvije godine kasnije postaje profesionalnim trenerom muške košarkaške ekipe Jug u Dubrovniku. 1981. postaje trener Košarkaškog kluba Revija iz Šibenika te osvaja kadetsko i juniorsko prvenstvo.

Već tada aktivno se bavi košarkaškim suđenjem. Godine 1975. dobiva poziv suditi drugu saveznu ligu, a 1978. počinje suditi prvu saveznu ligu. 1981. polaže ispit za međunarodnog suca, čime počinje njegova uspješna inozemna karijera koja je trajala od 1981. do 2005. godine. Sudio je na svim velikim međunarodnim natjecanjima, od Olimpijskih igara, Svjetskih i Europskih prvenstva, Univerzijade, sve do Mediteranskih igara. Sudačku karijeru završava 2005. godine.

Također dugi niz godina obnašao je funkciju predsjednika Udruge Hrvatskih košarkaških sudaca. Od 7. studenog 2004. do 28. lipnja 2015. bio je predsjednik HKS-a.

- Dankove tri najveće ljubavi bile su Šibenik, Hrvatska i košarka. On je bio "sudački kompjutor". Premda je bio žestoki Šibenčani, vrlo rano je bilo jasno da će mu šibenske kale biti pretijesne. Tako je zajedno sa Šibenčaninom Zoranom Grbcem postao perjanica hrvatskih i europskih sudaca. Košarka je bila njegova okupacija i život. No, Radić je bio i talentirani nogometaš. Igrao je desnog beka i libera u sjajnoj generaciji Cukrova, Jurišića, Mrvića, Bačića,...- kazao je na komemoraciji Ivo Mikuličin, šibenski sportski novinar i nekadašnji košarkaški djelatnik.

Od Danka Radića se oprostio i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika:
- Radić će ostati upamćen u povijesti hrvatske košarke i sporta. Nema dvojbe kako je on bio jedan od naših najistaknutijih košarkaškh djelatnika. No, uvijek je ostao čvrsto vezan uz šibensku košarku i rado viđen na šibenskim sportskim borilištima- istaknuo je Burić, izrazivši sućut Radićevoj obitelji.

Radić je u petak poslijepodne sahranjen na šibenskom gradskom groblju Kvanj. Za sobom je ostavio suprugu Zlatku, kći Antoniju, unuka Marka, sestru Dušku, posinka Alena i mnoge kojima će faliti.

18. travanj 2024 13:52