StoryEditorOCM
ŠibenikPRIJENOS IDE U 170 ZEMALJA, ALI...

Propuštena prigoda za fantastičnu turističku promociju: Svitu, ovoga travnja nećeš vidit Šibenik! Niti će Šibenčani vidjeti vrhunske bicikliste

15. veljače 2018. - 18:23

Biciklistička utrka Tour of Croatia bit će održana četvrtu godinu zaredom, od 17. do 22. travnja. Ove godine još zahtjevnija utrka, u još višoj kategoriji Svjetske biciklističke organizacije, ugostit će timove iz najvišeg klasifikacijskog ranga.

Sportska uzbuđenja i kadrovi Hrvatske s te utrke bit će u izravnim TV prijenosima Eurosporta poslani u više od 170 zemalja svijeta na svim kontinentima. Vozit će se šest etapa, na trasi dužoj od 1000 kilometara. No, na trasi tih šest etapa neće biti Šibenika. Tako će se prvi put otkako je Toura of Croatia dogoditi da biciklisti neće "takati" Krešimirov grad. Podsjetimo, prve godine u Šibeniku je bio start jedne od etapa.

Druge godine u Šibeniku je bio cilj etape, dok je lani Šibenik dobio utješnu nagradu - bio je odredište jednog od prolaznih ciljeva. Ove godine Šibenik je ostao praznih ruku. Velika je to šteta za ljubitelje biciklističkog sporta koji je u silnoj ekspanziji, jer će Šibenčani ostati lišeni privilegije da uživo na djelu vide neke od majstora poput Nibalija, Nizzola, Majke, Cavendisha... i sličnih asova koji su minulih godina sudjelovali na Touru.

Nadalje, šibenska regija ostat će i bez sjajne turističke promocije. Naime, već smo spomenuli da će slike iz Hrvatske vidjeti stanovnici gotovo 200 zemalja diljem svijeta. Stoga smo odgovor na pitanje zašto Šibenika nema na trasi ovogodišnjeg Toura of Croatia potražili kod Dina Karađole, direktora Turističke zajednice grada Šibenika.

- Da, nažalost, u svom četvrtom izdanju utrka kroz Hrvatsku ne prolazi kroz Šibenik. Mogu samo konstatirati da mi je žao, jer se radi o velikoj promociji koja vrijedi svake uložene kune - rekao nam je Karađole.

Znači, novac je ipak odigrao presudnu ulogu?
- Rekao bih da je primarni razlog taj što je direktor utrke Vladimir Miholjević zajedno sa svojim timom odlučio ove godine promijeniti rutu. No, jasno je da i novac igra određenu ulogu. Treba biti iskren i priznati da je za našu destinaciju, ne samo grad Šibenik, već cijelu županiju, to vrlo skup projekt. Međutim, to ne mora značiti da Šibenik već iduće godine neće biti na trasi Toura of Croatia - veli Karađole.

Neslužbeno smo doznali i koliko to gradovi moraju platiti kako bi bili uvršteni u neku od etapa Toura of Croatia. Najskuplji je cilj. Navodno je Šibenik prije dvije godine iskeširao pola milijuna kuna da bi biciklisti jednu od svojih etapa završili na Poljani. Kada je u premijernom izdanju utrke kroz Hrvatsku na šibenskoj rivi ispod Katedrale bio start etape - to je koštalo 300.000 kuna.

Najskromnije je bilo lani, kada su sudionici utrke samo protutnjali kroz grad, na tzv. prolaznom cilju. Za taj gušt treba platiti između 50.000 i 60.000 kuna. Gradovima i mjestima na prestižnom Tour de Franceu ili Giru d'Italia te svote nisu problem. Dapače, oni licitiraju ciframa i nude se na pladnju organizatorima.

- To i ne čudi, jer biciklistička industrija vrti najviše novca u sportskoj industriji, čak više od nogometa - kaže nam Predrag Jokić, legenda šibenskog biciklizma i aktualni izbornik mlade reprezentacije Hrvatske.

Svjesni smo i mi da je Šibensko-kninska županija kao destinacija daleko od financijskih mogućnosti nekih jakih turističkih središta u Francuskoj, Italiji ili Španjolskoj, ali je čudno da nitko osim Šibenika i Rogoznice nije ozbiljnije zagrizao za domaćinstvo etape Toura of Croatia. Dapače, kako doznajemo, nijedan od drugih gradova i mjesta u županiji nije se baš bunio što biciklisti neće proći kroz njihovo mjesto.

- Čujte, ne bih htio ni u koga upirati prstom zbog toga. Rekao bih da treba biti svjestan kako je gotovo nemoguće očekivati da neka etapa Toura of Croatia ima start ili cilj u Šibeniku. Uostalom, to ne uspijeva ni drugim gradovima, primjerice Splitu ili Zadru, premda se radi o fantastičnoj reklami za naš turizam. Uostalom, svaki drugi turist dolazi u Hrvatsku s biciklom na krovu automobila.

Taj sport je doživio veliki boom! Evo, prije 20 godina u Šibeniku su bila "tri i po" biciklista, a danas jedna rekreacijska utrka "Đir za Žir" okupi oko 400 sudionika. Ponavljam, trebamo biti realni, i ja bih zahvalio gradskoj upravi i svima koji su omogućili da doživimo u Šibeniku one neponovljive emocije na startu ili cilju Toura of Croatia. Vjerujem da govorim u ime svih ovdašnjih biciklista kada kažem da bismo mi bili zadovoljni kada bi Šibenik barem svake druge godine bio domaćin starta ili cilja Toura of Croatia - zaključio je Jokić.


Kada je u premijernom izdanju utrke kroz Hrvatsku na šibenskoj rivi ispod Katedrale bio start etape - to je koštalo 300.000 kuna

25. travanj 2024 13:42