StoryEditorOCM
Šibenikkomunalne kune

Doznajte gdje će biti uloženo vaših 36,5 milijuna: Asfalt Smričnjaku i 7. kontinentu

Piše Katarina Rudan
13. veljače 2018. - 14:56

U šibenskom gradskom proračunu planirano je nešto manje od 36,5 milijuna kuna za program održavanja i gradnje komunalne infrastrukture u 2018. godini. Koliko će od tih planova biti i realizirano, ovisit će - kao i do sada - prije svega o novcu koji će se sliti u gradsku blagajnu od komunalnog doprinosa i komunalne naknade.

Za izgradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture, koji se financiraju iz komunalnog doprinosa kao strogo namjenskih sredstava, planirano je namaknuti 18.610.000 kuna, a za održavanje komunalne infrastrukture, što se financira iz komunalne naknade, 17.880.000 kuna. Kako doznajemo od Miroslava Lucića, pročelnika Upravnog odjela za komunalnu djelatnost, radi se približno o istim iznosima kao i u zadnjih par godina.

- Potrebe su sigurno daleko veće, ali sve ovisi o prihodima. Također treba istaknuti da se dio novca od komunalne naknade, koja su prvenstveno namijenjena za održavanje javnih površina i javne rasvjete, promjenom zakona o komunalnom gospodarstvu dijelom može ulagati i za potrebe školstva, sporta i kulture - pojasnio je pročelnik Lucić.

Najveća planirana stavka u oblasti komunalne gradnje je 8.000.000 kuna iz gradskog proračuna za projekt izgradnje podzemne garaže i uređenja Trga Poljana, čija realizacija, zbog žalbenog postupka koji je u tijeku, neće početi prije jeseni.

- Dio novca namijenjen je za nastavak radova na projektima koji su započeti prošle godine kao što je uređenje plaže Brodarica. Tu smo planirali uložiti 1,4 milijuna kuna. Nastavit će se i radovi na uređenju prostora na Šubićevcu, ispred takozvanih socijalnih zgrada u Ulici bana Josipa Jelačića, pored tamošnje osnovne škole, za što je planirano milijun kuna. Lani smo započeli gradnju nogostupa u naselju Dubrava kod Šibenika i taj ćemo posao nastaviti - govori Lucić.

U planu gradnje komunalne infrastrukture i ove godine nalazi se uređenje Ulice 7. kontinenta, smještene podno tvrđave Barone. Kažemo i ove godine - jer je njezino uređenje bilo planirano u prošloj - ali do realizacije nije došlo. Već godinama stanovnici te ulice traže od gradskih vlasti da ih se "sjete" i konačno ulicu asfaltiraju, pa ih jako zanima hoće li se to konačno dogoditi u 2018.

- Odužilo se zbog sređivanja imovinskopravnih pitanja. Grad nije bio upisan kao vlasnik na svim dijelovima ulice, te taj posao naša imovinsko-pravna služba privodi kraju. U proračunu smo planirali 400.000 kuna za asfaltiranje te ulice, a u dogovoru smo s poduzećem "Vodovod i odvodnja" d.o.o., koji imaju u planu prije nego se krene u uređenje ulice, napraviti rekonstrukciju vodovodne i kanalizacijske mreže kako se ne bi ponovo kopalo - rekao je Lucić.

U planu je urediti ulicu koja vodi od gradskog bazena u Crnici prema šetnici, iznad plaže Banj. Taj dio, stotinjak metara, ostao je neuređen nakon gradnje gradskog kolektora, a treba postaviti i javnu rasvjetu, riješiti pitanje oborinskih voda i ulicu asfaltirati. Projektna dokumentacija je pripremljena.

U gradskoj četvrti Meterize, u dijelu Ulice Put Gvozdenova, nema asfalta i javne rasvjete. U tijeku je izrada projekta, pa se i taj dio planira riješiti u ovoj godini.
- U tijeku je izrada parcelacijskog elaborata za uređenje Ulica Nova 7 i Nova 8 na Smričnjaku, u gradskoj četvrti Crnica. Tu je također bilo dosta problema oko sređivanja imovinskopravnih odnosa jer se probijanjem ulice u Novoj 8 ulazi u privatne posjede, pa je i za to trebalo dvije - tri godine dok se posao ne privede kraju. Također, u tijeku je izrada parcelacijskog elaborata za spajanje prometnice od Osnovne škole Vidici i Ulice 8. dalmatinske udarne brigade u gradskoj četvrti Vidici. I tu se dio nalazi u privatnom vlasništvu, što otežava i odugovlači cijeli postupak priprema - govori Lucić.

Među ostalim, u planu je i gradnja nogostupa od Rokića do Ulice Put gimnazije na Vanjskom, za što je planirano pola milijuna kuna, ali tek nakon što "Vodovod i odvodnja" obavi radove na sustavu odvodnje.
- Dosta je još planova, rade se geodetske snimke za nekoliko gradskih ulica, priprema dokumentacija, a što će i koliko biti izgrađeno, ovisit će o priljevu novca - napominje kaže Lucić.

Što se tiče održavanja komunalne infrastrukture, proveden je natječaj za održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta i prometne signalizacije. Naime, 8. ožujka istječu ugovori dosadašnjim tvrtkama koje su u protekle četiri godine radile na održavanju komunalne infrastrukture, te dvije godine prometne signalizacije.

- Prošlog utorka smo imali otvaranje ponuda, znamo koje su najpovoljnije i sad je u tijeku pregled dokumentacije. Do sljedeće sjednice Gradskog vijeća imat ćemo pripremljene odluke o dodjeli djelatnosti. Ponuda ima, a tko će biti odabran, vidjet ćemo - kaže Lucić.

Tko god bio, dodaje, ima posla na održavanju, jer dosta je nerazvrstanih cesta i gradskih ulica na kojima treba sanirati rupe. Ne samo u gradu, već i u naseljima koja mu administrativno pripadaju.

- Osim što kod održavanja interveniramo po vlastitim zapažanjima i dojavama građana, u pravilu to radimo u dogovoru s predstavnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora. Trudimo se, u sklopu raspoloživog novca, kvalitetno održavati komunalnu infrastrukturu, ne zanemariti ni jednu sredinu. Mi imamo evidentirano 560 kilometara nerazvrstanih i lokalnih cesta na administrativnom području grada koje moramo održavati i tu se uvijek ima nešto raditi - zaključio je Lucić.


Milijun i pol kuna za plaže
- Za uređenje desetak plaža i obale na širem gradskom području, koje radimo u proljeće prije turističke sezone, predviđeno je 1,5 milijuna kuna. Za javnu rasvjetu i njezinu modernizaciju planirali smo 480.000 kuna, a u kojem dijelu grada ili kojem naselju će se raditi, ovisit će o prioritetima. U proračunu je i 1,4 milijuna kuna planirano za modernizaciju javne rasvjete na šibenskoj rivi jer taj novac moramo imati kao ulog kod prijave na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša. Među ostalim planiranim zahvatima i ulaganjima na održavanju, za intervencije na dječjim igralištima planirano je 900.000 kuna - navodi Lucić.

18. travanj 2024 00:53