StoryEditorOCM
ŠibenikĆudljivo tržište nekretnina

Za 40 kvadrata u Kalelargi trgovac postolama ponudio 8,5 tisuća kuna, dok konobu s velikim štekatom na Starom pazaru neće nitko

13. veljače 2018. - 11:10

Ovih je dana za zakup 40 četvornih metara poslovnog prostora bivšeg 'Kompasa' u šibenskoj Kalelargi stigla ponuda s više od 50 posto većom cijenom od početne.

Umjesto početne cijene na natječaju od 3,5 tisuće kuna koliko je tražila gradska uprava, vlasnik "Shue boxa" ponudio je za poslovni prostor cijenu od 8440 kuna mjesečno. Stigle su ukupno četiri ponude.

- Ima onih koji ponude duplo veću cijenu a da ne naprave kalkulaciju pa onda plešu samo jedno ljeto jer ne mogu pokriti ni trošak najma, a kamoli sve druge rashode. No, s obzirom na referencije ponuđača, mislim da je ovo potpuno drukčiji slučaj. U pitanju je renomirani brend koji ima čitav niz trgovina po Zagrebu, Splitu, Rijeci i svim drugim centrima u Hrvatskoj i koji, po svemu sudeći, želi ući u Šibenik jer je procijenio da je u pitanju grad i tržište koje raste i da mu se u tom smislu isplati ući i pod nešto većim cijenama, raditi godinu ili dvije čak i bez zarade, upravo zato što planira dugoročno i promišljeno - kazao nam je Ante Čipčić, iskusni referent za nekretnine u Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom, koji dobro poznaje stanje u svom resoru i na tržištu nekretnina.

Na kojem je, kaže, baš sada pravo vrijeme za iznajmljivanje nekretnina. Jer svi ljudi koji traže poslovni prostor čine to baš sada, kroz siječanj, čim prođe Nova godina, kako bi mogli sezonu dočekati spremni.

Gradska je uprava pri ovom zadnjem natječaju za najam gradskih poslovnih prostora kao uvjet postavila i da to moraju biti djelatnosti koje rade cijelu godinu, za što zainteresirani moraju ovjeriti izjave kod javnog bilježnika. Time je grad želio poručiti da mu nije stalo (samo) do novaca, nego i do djelatnosti. Jer, primjerice najviše se može utržiti od suvenirnica. Zato ih sad, veli Čipčić, u Kalelargi ima deset, a jedna ili ni jedna butiga od postola.

- No, ako u Kalelargi budu samo suvenirnice koje će raditi četiri ili pet, najviše šest mjeseci godišnje, onda ćemo u staroj gradskoj jezgri imati baš ono što želimo izbjeći, a to je grad duhova, obrazlaže Čipčić. Koliko će u tome uspjeti, pokazat će kao i uvijek vrijeme.


Samo jedna ponuda


No, da ne valja brzati sa zaključcima i da tržište i te kako zna biti ćudljivo, pokazao je slučaj novouređenog prostora pokraj - iako u sklopu - novog hotela na Meduliću. Gledalo ga je sigurno 50 zainteresiranih, grad je tih 13 kvadrata ponudio po početnoj cijeni od tri tisuće kuna, a na koncu je za njega stigla samo jedna ponuda. Za preostala dva poslovna prostora nije stigla ni jedna ponuda – niti za 30 kvadrata bivše konobe 'Mašklin' na Starom pazaru, s velikim štekatom, po početnoj cijeni od tri tisuće kuna, niti za prostor preko puta suda, u kojem je 50 godina bila prodavaonica – da ne kažemo trafika – "Tiska". Ni za tih 15 kvadrata po početnoj cijeni od dvije tisuće kuna mjesečno nije bilo interesa.

- Malo je čudno da za prostor na Starom pazaru nije bilo interesa, ponajprije zbog mogućnosti dobivanja velikog štekata, ali očito je da je tu svoje odigrao upravo ovaj uvjet da se tu radi cijelu godinu. Mi imamo u starom dijelu grada veliki bum ugostiteljskih objekata, odnosno, lokala koji nude spizu. Prije smo ih imali samo dva, sada ih imate čitav niz. No, to je, kao i suvenirnice, uglavnom još uvijek sezonska djelatnost, pa brojni od njih zatvaraju vrata čim prestane navala turista - veli nam Čipčić, potvrđujući kako je apartmanizacija definitivno promijenila odnose na tržištu. Poslovni prostori postali su i skuplji, i traženiji, jednako kao i stanovi za iznajmljivanje tijekom cijele godine. Cijene im se vrte od 200 do čak 500 eura, za uređen, dvosobni komforan stan.

- Donedavno ste za te novce mogli iznajmiti kuću s dvije etaže. Danas više ne. Prosječan stan, osobito na najtraženijima lokacijama, na potezu od Robne kuće pa do Baldekina ne možete naći ispod dvije, za stalne, provjerene stanare pa do tri tisuće kuna - veli na kraju Čipčić.

24. travanj 2024 14:20