StoryEditorOCM
ŠibenikŽELE FIKSNU BUŠTU

Dokeri: nemojte da nam plaću kroji iskrcana tonaža!

Piše Branimir Periša
Nikša Stipaničev/Hanza media
19. siječnja 2018. - 17:34

Na lučkim dokovima u Šibeniku ovih dana nema ni tereta ni radnika, no zato je živa aktivnost Novog sindikata Luke Šibenik uoči produženja kolektivnog ugovora u travnju.

U sindikatu očekuju da će novi sporazum o radu socijalnih partnera sadržavati bitno bolje uvjete za 132 radnika: ne samo bar deset posto veće plaće, već i druga materijalna prava i naknade, poput dosad za poslodavca neobveznog regresa, jubilarnih nagrada, otpremnina i putnih troškova priznatih jedino onima koji na posao putuju autobusom, izvijestili su na novinarskoj konferenciji Vedran Uranija, pravni povjerenik SSSH-a za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju, i Elvis Alat, predsjednik Novog sindikata luke s 30 članova koji djeluje pod okriljem SSSH-a i predsjednik Radničkog vijeća tvrtke.

Alat je s upravom Luke Šibenik već održao dva sastanka o toj temi i poslovodstvo tvrtke na čelu s Davorom Škugorom ocijenio je "korektnim, fleksibilnim i otvorenim", što sindikalistima ulijeva nadu da će izmjene i dopune kolektivnog ugovora šibenskih dokera biti postignute na obostrano zadovoljstvo, kao jedan od oglednih primjera kampanje za veće plaće i bolja radna mjesta, koju SSSH sa svojim sindikatima provodi na zadarskom i šibenskom području.

– Plaće i materijalna prava u Luci Šibenik relativno su dobre, a takvo je i poslovanje tvrtke. Zašto se, međutim, primanja ne bi poboljšala kada svi ekonomski pokazatelji upućuju na gospodarski zamah zemlje sa sve većim izvozom i manjim deficitima, što trebaju osjetiti i radnici – kaže Vedran Uranija.

Dodaje kako su upravo plaće motivirajući faktor za veću potrošnju i zadovoljstvo radnika, što je samo na korist tvrtkama i zajednici. Željene izmjene i dopune sadašnjeg kolektivnog ugovora o radu u Luci Šibenik odnose se i na kvalitetnija radna mjesta, te će u sljedećim razgovorima s upravom, tijekom veljače i ožujka, također iznijeti prijedloge za prekvalifikacijom dijela radnika, u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje.

Nedavno Vladino povećanje minimalne plaće glavni je sindikalni argument za veće zahtjeve u pogledu materijalnih prava radnika, objasnio je Uranija u nastavku, a u slučaju Luke Šibenik najveće postignuće bit će nesumnjivo, sporazum o fiksnoj plaći. Kako iznosi Elvis Alat, plaća u Luci formira se ovisno o "tonaži".

Drugim riječima, kada ima tereta, onda se na temeljne plaće, manje od nedavno propisana minimalca dobivaju bonusi, te se u sezoni prosječno može zaraditi i do šest tisuća kuna. Riječju, tanje bušte u Luci su najčešće, ističe Alat, i svi članovi Novog sindikata u toj su kategoriji primanja. Najviše ih je sa srednjom školom ili kvalifikacijom, a ima i nekvalificiranih, međutim, radnici ne bi trebali trpjeti na primanjima zato što uprava tvrtke nije osigurala dovoljno tereta, što je pravilo posvuda u europskim lukama, govore sindikalisti.

– Dosadašnji kolektivni ugovor nije loš, no može biti i bolji, jer tvrtka solidno posluje, što se jasno vidi iz izvješća koje primam kao predsjednik Radničkog vijeća – tvrdi Alat.

Novi sindikat osnovao je prije više od godinu dana, i to je rascijepilo radnike na dvije organizacije, no ovaj novi sindikat zasad je većinski. Alat je bio član prvog sindikata u Luci s više od 70 članova, no bio je isključen nakon što je glasno iznio nezadovoljstvo prilikom zadnjeg produženja kolektivnog ugovora 2016.
– Uprava zasad smatra da je postojeći kolektivni ugovor zadovoljavajući, no on je sklopljen 2016., u drukčijim uvjetima – govori Uranija.

Premda su njihova očekivanja usmjerena na pozitivan ishod, spremni su i na mogućnost da u travnju ne uspiju potpisati novi sporazum. U tom slučaju, na snazi je Pravilnik o radu tvrtke, što je jednostrani akt poslodavca.

– To ne bi bilo povoljno za radnike, no ako se dogodi, ma, koliko to ne želimo, nastojat ćemo da ne potraje zadugo – zaključio je Uranija.

26. travanj 2024 08:04