StoryEditorOCM
Šibenikradionica za djecu

Sad je pravo vrijeme: Evo što su o novcu naučili šibenski "mali chefovi o' financija" (FOTO)

Piše i snimila Marija Lončar
9. siječnja 2018. - 15:51

Nakon što je prošlog ljeta čak 22 šibenske djece predškolskog i školskog uzrasta dobilo diplome malog "chefa od financija", novu, trodnevnu radionicu za najmlađe o štednji, kunama, eurima, kamatama i kreditima u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" ponovno je organizirala udruga "Franak". Voditeljica je Anita Perkov Kalebota i već prvog dana budućim malim financijskim meštrima nastojala je živo i zanimljivo objasniti kako novac ne pada s neba, što je to uopće i je li oduvijek postojao.

– Ovaj put prijavilo nam se 20 djece od pet do 13 godina, pa ćemo ih, ovisno o dobi, podijeliti u tri skupine. Pridružilo nam se i još 17 osnovnoškolaca iz Bilica. Možda se može činiti da su predškolci i djeca nižih razreda previše mali da uče što je štednja, kamatne stope i slični pojmovi, ali upravo suprotno. To je idealno vrijeme da nauče baratati novcem. Svi oni već sada dobivaju neke novce od roditelja, baka i djedova, od Zubić vila itd., a moj je zadatak da im pokažem kako je dobro da, primjerice, nešto ne kupe u prvom dućanu na koji nalete, nego da pogledaju i u drugima i pronađu gdje je taj artikl jeftiniji. Iznenadili biste se koliko djeca već sada to savršeno razumiju – objašnjava Perkov Kalebota, Šibenčanka koja živi i radi u Splitu, gdje u jednoj srednjoj školi predaje ekonomsku grupu predmeta.

Buduće male šefove od financija učit će tako i što je trampa, kojoj banci povjeriti novac na čuvanje i zašto je pritom važno ne slušati reklame te, vjerovali ili ne, i to tko je guverner Hrvatske narodne banke.
– Ma, želimo ih malo upoznati i s nekim stvarima koje su sada aktualne, premda će se, dok oni narastu, vjerojatno promijeniti i nekoliko guvernera HNB-a, a i kunu će zamijeniti euri! Iako su danas djeca bombardirana mnoštvom informacija, svakakvim proizvodima koji mame da ih se kupi, oni i te kako dobro shvaćaju što je štednja. Prošla radionica bila je vrlo uspješna, pa vjerujem da će to biti i ovaj put – kazala je Perkov Kalebota.

Među najmlađim polaznicima je i prvašić iz Bilica Ivan Bura, koji je širom otvorenih očiju sve pratio i pomno upijao sve rečeno, a zbunjenost mu nisu izazvali ni brojni financijski termini i pojmovi!
– Zanima me sve što ne znam i želim to naučiti. Znam i što znači štedjeti. To je da čuvaš novce kada ih dobiješ. Važnije je čuvati nego potrošiti. Ja čuvam novac u svojoj kasici prasici. Imam već dosta. I sitnih i velikih novaca. Imam i eura. Ali još štedim... za ubuduće – samouvjereno je zaključio Ivan, a da je novac dobro štedjeti, "da ga imaš kad ti zatreba, a ne odmah sve potrošiti", misli i Klara Tomić, učenica 4. razreda biličke Područne škole OŠ Jurja Dalmatinca.

Klara i Ivan, s još 15 učenika iz te škole, na radionicu u šibensku knjižnicu došli su s učiteljicom Mirandom Dujić, koja ističe kako se uz priču o novčanicama i kunama lako uče i brojevi, povijesne osobe, gradovi, znamenite građevine, biljke i životinje.
– Imamo međurazredni projekt prvaša i četvrtaša koji se zove "Mali štediše" pa nam se ova radionica savršeno uklopila u to. Bili smo i na izletu u Zagrebu i tu posjetili jednu banku, a djeca su, na primjeru od 100 kuna koji su im pokazali, brzo shvatila da ako dignu kredit da bi nešto kupili, morat će više vratiti banci. A ako štede, dobit će na kraju više – rekla je Dujić.

20. travanj 2024 08:47