StoryEditorOCM
ŠibenikTa divna bodulska noć...

Tradicionalna Večer Žirjana u šibenskom je hotelu 'Jadran' okupila više od stotinu ljudi

Piše Ivo Mikuličin
29. prosinca 2017. - 13:32

Tradicionalna Večer Žirjana u šibenskom je hotelu 'Jadran' okupila više od stotinu ljudi. Nažalost, u prosinačkoj veduti najudaljenijeg naseljenog otoka šibenskog arhipelaga, u pustim kalama i na rivi može se trenutačno izbrojiti jedva desetak ostarjelih mještana.

A šibenski Žirjani te večeri nisu bili sami. U goste su im stigli boduli sa susjednih otoka Prvića i Zlarina, došao je i svećenik don Roko Glasnović, posada trajekta "Lošinjanka", koji po jugu i buri muči muku u plovidbi do Žirja i susjednog Kaprija.
Organizator večeri Maksim Roman se, ipak, najviše radovao dolasku zlatnog košarkaša Željka Jerkova i legendarnog Jadrolinijina koordinatora Ante Mrvice, koji nikad ne zaboravljaju otok svojih predaka.

- Emocionalno ste me silno dirnuli. Pjesmom, poezijom i bodulskom ćakulom. Volio bih, međutim, da ljubav prema Žirju zajedno pretočimo u nemalu aktivnost za spas otoka. A čini mi se da je u tom smislu vrlo blizu zadnji vlak, bolje rečeno vapor - obratio se svojim Žirjanima bivši reprezentativac Željko Jerkov.

Predsjednik MO-a Ivan Dobra častio je goste prigodnim biltenom o žirajskim aktivnostima u godini, koja je na izmaku. Uređen je put Muna - Žirje, završen projekt elektrifikacije zapadnih uvala, obnovljena crkva sv. Mikule u Muni, organizirano "Žirajsko ljeto", osnovana mješovita klapa Žirje...
Jerkov se htio slikati s klapom Žirje, te usput obećao pomoć u izradi projekta poljoprivrednog razvoja otoka.

25. travanj 2024 18:57