StoryEditorOCM
ŠibenikGradonačelnikova GODIŠNJA INVENTURA

Željko Burić: Uzlet Šibenika ništa ne može zaustaviti

27. prosinca 2017. - 14:23

Pred kraj ove 2017. godine zamolili smo šibenskoga gradonačelnika dr. Željka Burića da nam iznese kraću inventuru svoga rada. Na proljetnim izborima HDZ-ovu kandidatu Buriću su građani Šibenika dali drugi uzastopni mandat, pa će moći nastaviti i završiti brojne započete projekte.

Što ste u svojemu gradonačelničkom mandatu ostvarili do sada?
– Naši ciljevi od početka su obuhvaćali tri segmenta: gospodarstvo, turizam i visoko obrazovanje. Što se turizma tiče, možemo biti iznimno zadovoljni. Na području grada Šibenika u prvih 11 mjeseci ove godine ostvareno je 1,6 milijuna noćenja. Stoga, bez sumnje, možemo kazati kako je Šibenik postao turistički brend. Posvetili smo se razvoju zone Podi, na kojoj djeluje 35 proizvodnih tvrtki, a trenutačno se grade pogoni dviju novih tvrtki.
Posebno sam ponosan na sveučilišni studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, koji je ove godine upisao treću generaciju studenata. Riječ je o tehničkom studiju koji je snažno oslonjen na praksu s ciljem educiranja ljudi koji su, nakon stjecanja diplome, spremni početi raditi u zanimanjima 21. stoljeća.

Koje ostvarene projekte smatrate posebno značajnima, i zašto?
– Razvoju navedena tri segmenta u Šibeniku, a posebice turizma, svakako je pridonijela valorizacija naših tvrđava. Obnovom naša dva bisera kulture, Tvrđave sv. Mihovila i tvrđave Barone, uz pomoć europskog novca, te ostvarivanjem nepovratnih sredstava za revitalizaciju i treće tvrđave – Sv. Ivana, Šibenik je postao prepoznatljiv grad koji doživljava kulturnu renesansu. Jedan od značajnih projekata svakako je i otok Obonjan, koji smo, nakon dugih šest godina, ponovno stavili u funkciju. Grad Šibenik otvoren je za sve privatne investicije, potičemo ih te im nudimo partnerski odnos.

Kakvim ocjenjujete dosadašnji dio mandata?
– Nastavljamo kontinuirano raditi na svim projektima koje smo započeli prije četiri godine. Nastavili smo intenzivne pregovore s Vladom Republike Hrvatske i Ministarstvom državne imovine na čelu s ministrom Goran Marićem kako bi se finalizirao postupak rješavanja pitanja TEF-a. Istodobno radimo na kapitalnim infrastrukturnim projektima, ali ne zanemarujemo ni manje komunalne projekte na koje su građani posebno osjetljivi.

Što vam je u planu napraviti iduće godine?
– Među većim infrastrukturnim projektima izdvojio bih izgradnju podzemne garaže i rekonstrukciju glavnog gradskog trga Poljane te nastavak kapitalnog projekta odvodnje i vodoopskrbe užeg centra grada i prigradskih naselja. Iduće godine očekuje nas raspisivanje natječaja za izvođače radova za nekoliko ključnih projekata: Tvrđave sv. Ivana, studenskog doma Palacin te Centra za nove tehnologije i poduzetništvo "Trokut".

Vaša poruka građanima bi glasila...
– Svim Šibenčankama i Šibenčanima želim blagoslovljen Božić i sretnu novu godinu. Šibenik u 2018. godinu ulazi s optimizmom, kao grad ugodnog življenja čiji razvojni uzlet više ništa ne može zaustaviti.


Na području grada Šibenika je u prvih 11 mjeseci ove godine ostvareno 1,6 milijuna noćenja. Stoga, bez sumnje, možemo kazati kako je Šibenik postao turistički brend

19. travanj 2024 19:05