StoryEditorOCM
ŠibenikTRAGIKOMEDIJA na Jadriji

Lugari, upomoć! 'Kokošinjce' iz šezdesetih, koji se sada prodaju ni država, ni gradska uprava ne mogu ukloniti

30. studenog 2017. - 12:46

Je li ono veliki Arhimed uzviknuo da će s dovoljno velikom polugom i čvrstim osloncem pomaknuti Zemlju? Pitanje je, međutim, bi li praznanstvenik antičke Grčke bio toliko samouvjeren da se našao pred običnim drvenim bungalovima na Jadriji koje je skupština vjerovnika u stečajnom postupku šibenske "Rivijere" odlučila prodati sadašnjim korisnicima kao pokretnu imovinu posrnule tvrtke, unatoč protivljenju DORH-a zato što se nalaze na pomorskom dobru.

Eto, oronule drvene "kokošinjce" iz šezdesetih, kojima tu odavno više nije mjesto i zato što ih je s Jadrije izbrisao također Prostorni plan grada Šibenika, ni država ni gradska uprava ne mogu ukloniti svojim polugama vlasti, pa je opravdano pretpostaviti kako bi pred takvim izazovom ustuknuo i Arhimed zaključivši da bi lakše pomaknuo Zemlju.

I "Rivijerin" hotel "Krka", jedan od znamena Šibenika, (konačno) ide na bubanj i u očekivanu obnovu, nadamo se, po početnoj cijeni od 20,6 milijuna kuna, odlučila je skupština vjerovnika na Trgovačkom sudu u Zadru u istom paketu s bungalovima. Međutim, drvene nastambe na najstarijem šibenskom kupalištu, zbog smijurije s pravnom državom kakva se zrcali na njihovu primjeru, zasjenile su i dobrodošlu prodaju starog hotela, inače zaštićenog spomenika kulture!

Zašto se Državno odvjetništvo protivi prodaji bungalova kako je odredilo vjerovničko vijeće ne prihvaćajući zahtjev DORH-a da se drvene kućice najprije uklone s pomorskog dobra, pa neka ih onda uzme tko hoće? Pa zato što DORH opravdano strahuje da će i dalje ostati tamo, tko zna dokad, budući da se ni u državnom odvjetništvu očito ne gaje iluzije o pravnoj državi Hrvatskoj.
Prema prijedlogu istoimene udruge koju su osnovali njihovi sadašnji korisnici, bungalovi će se prodavati po cijeni od 1500 kuna za one s dva ležaja, 2300 kuna cijena je četveroležajnih, a za one s pet ležajeva tražit će se 3200 kuna.

Jasno, vjerovnici se žele namiriti, a u udruzi "Bungalov" lukavo računaju na dosad demonstriranu nejakost vlasti pretpostavljajući da ih na ovaj način s Jadrije nitko neće pomaknuti. Barem ne za neko vrijeme, a i ako hoće, cijena bungalova ionako odgovara novcu koji su "ispod žita" plaćali "Rivijerinu" povjereniku za jednogodišnje korištenje. Barem će ih isplatiti u jednoj sezoni!

Da stvar s pravnom državom bude još smješnija, budući da tugovanje škodi zdravlju, za bungalove koji su već godinama nelegalno na pomorskom dobru, "Rivijera" je u minulim godinama uspješno dobivala sudske sporove na šibenskom Općinskom sudu protiv dužnika koji su u njima ljetovali, ali su odbijali plaćati, prosuđujući da im nitko ne može tražiti novac za korištenje objekta na pomorskom dobru bez uredne koncesije. Tako bi barem trebalo biti, ali, preračunali su se.

Jedini iz garniture političara koji je to stanje htio dokinuti konkretnim djelom, a ne samo obećanjima, bio je gradonačelnik Željko Burić, te je komunalna inspekcija "Rivijeri" izdala rješenje da ukloni bungalove. Bez uspjeha, osim što se time razgolila nemoć svih razina vlasti. "Rivijera" se, naime, na to rješenje žalila Županiji, budući da ni jedan zakon u nas ne određuje mjerodavnost komunalnog redarstva na pomorskom dobru i ova je to morala prihvatiti.

Tek nakon izvješća Ivice Matasa, stečajnog upravitelja "Rivijere" u postupku otvorenom u veljači zbog nepodmirenih obveza od 41,5 milijuna kuna, postalo je potpuno jasno da je vlasnik bungalova na Jadriji "Rivijera", koja ih sada prodaje korisnicima, premda im na Jadriji odavno nije mjesto.

Obveza je i budućih vlasnika da bungalove uklone, no tko će ih na to natjerati? U onome vicu iz Drugog svjetskog rata, kada Nijemci i partizani naizmjence osvajaju i pustoše šumu, pojavljuje se lugar kojemu sve to dozlogrdi, pa otjera i jedne i druge.

Ovdje bi lugar trebao biti – lučki kapetan. Nema veze, uniforma je u pitanju, a takav je i zakon, budući da je nadzor na pomorskom dobru – makar bila riječ o drvenim kućicama – povjeren lučkim kapetanijama. Lučka kapetanija Šibenik obavila je inspekcijski nadzor, prema tvrdnjama iz resornog ministarstva još ljetos, no bungalovi su još uvijek na Jadriji.
Je li to netko zalutao u šumi? I ako jest, nije li lugar onda najmjerodavnija službena osoba!?


Prema prijedlogu udruge koju su osnovali njihovi sadašnji korisnici, bungalovi će se prodavati po cijeni od 1500 kuna za one s dva ležaja, 2300 kuna cijena je četveroležajnih, a za one s pet ležajeva tražit će se 3200 kuna

25. travanj 2024 01:10