StoryEditorOCM
Šibenikjavna dražba

Amerikanci odlaze: Zatonski hotel opterećen aferama prodan za 5,5 milijuna kuna Dani Brajkoviću

21. studenog 2017. - 13:24

Hotel "The Admiral Zaton" prodan je na drugoj javnoj dražbi pred Općinskim sudom u Šibeniku najpovoljnijem ponuditelju Dani Brajkoviću za pet milijuna i 510 tisuća kuna. Na javnoj su dražbi, uz Brajkovića, odnosno njegovu odvjetnicu Jasminku Perković, sudjelovali i punomoćnici tvrtki "The Admiral Zaton" i "Zeleni brijeg", no u jednom su trenutku, nakon što je izlicitirana svota premašila pet milijuna kuna, odustali od "utrke" za vlasništvo nad atraktivnom nekretninom. Na taj je način završen ovršni postupak koji je protiv tvrtke "Carlyle" pokrenula OTP banka.

Javnosti su, inače, malo poznati detalji privatizacije zgrade nekadašnjeg Titova društvenog doma u Zatonu, koji je godinama, pa i nakon adaptacije i uređenja, bio zatvoren. Rekonstruirao se, no do vlasnika zainteresirani mediji u to vrijeme nisu došli. Malo se zna i o novom kupcu. Kuloari tvrde kako je riječ o uspješnom poslovnom čovjeku koji u belgijskom gradu Herstalu ima svoj restoran.

Priča o hotelu aktualizirana je tek prije dvije godine, kada se pročulo da je hotel kupio mladi američki bračni par Megan Horney i Jonathan Riff, koji su se preselili iz Los Angelesa u Zaton kako bi živjeli "svoj hrvatski san". Hotel je u potpunosti redizajniran, a promijenjen mu je i naziv. "La Perla" je postala "The Admiral Zaton". Zatonjani su bili uvjereni kako hotel više neće mijenjati vlasnike, a glas o ovršnom postupku nije se pronio mjestom. Zadržan je u uskom krugu.


Sumnje u prijevaru


Je li ovom dražbom konačno završena priča o sudbini jedinog zatonskog hotela? To se ne bi moglo zaključiti ako je suditi po istupu zagrebačkog odvjetnika Kristijana Galića, punomoćnika tvrtke "Carlyle". Na dražbi se odvjetnik usprotivio statusu ovršenika u postupku, te zbog niza protuzakonitosti, pa i protuustavnog postupanja suda, zatražio izuzeće Iris Živković, predsjednice Općinskog suda u Šibeniku, i Ane Kević Brakus, sutkinje koja je vodila ovršni postupak.
Dražba je, tomu unatoč, nastavljena, a Galić je najavio posezanje za svim raspoloživim pravnim sredstvima kojima namjerava poništiti njezin učinak.

Tvrtka "Carlyle", sudeći po dokumentaciji koja je dospjela i u Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, pozajmila je tvrtki "Coden", prvotnom vlasniku hotela u Zatonu, svotu od milijun i 190 tisuća eura, a povrat pozajmice kanila je osigurati zasnivanjem fiducijarnog prava vlasništva nad hotelom i pripadajućim dvorištem. Ispada da se stvar zakomplicirala u gruntovnici Općinskog suda u Šibeniku. Upis fiducijarnog prava vlasništva je, stoji u prijavi USKOK-u, zatražen 8. svibnja 2012., a proveden tek 30. prosinca 2015. godine. U "Carlyleu" tvrde da posuđeni novac nikada nije vraćen, a da se hotel, dok se raščišćavala situacija u zemljišniku, davao u (pod)zakup potpuno nelegalno. Sumnjiče više osoba za utaju, prijevaru i prijevaru u gospodarskom poslovanju. Dapače, ističu da su za ovršni postupak na nekretnini kojoj su u međuvremenu postali fiducijarni vlasnici doznali tek u lipnju 2016., dvije godine od početka ovrhe.

18. travanj 2024 15:16