StoryEditorOCM
Šibenik'Impol' dao najbolju ponudu?

Završen četvrti krug dražbe za prodaju TLM-a<br />  

4. studenog 2017. - 11:08


"Impol-TLM" uskoro bi mogao i formalno preuzeti "TLM Aluminium", poslije višemjesečnog statusa najmoprimca u šibenskoj tvornici aluminija. Četvrta javna dražba za prodaju "TLM Aluminiuma" zaključena je 31. listopada, a, kako neslužbeno doznajemo, slovenski "Impol" dao je najpovoljniju ponudu. No, da je to doista tako, znat će se tek kada Trgovački sud u Zadru donese rješenje o provedenoj uspješnoj dražbi, što se očekuje već idućeg tjedna.

Prema informacijama kojima raspolažemo, "Impol-TLM" navodno je dao ponudu vrijednu 10 milijuna eura, pa se pretpostavlja da je izvjestan budući vlasnik nekadašnje moćne šibenske aluminijske kompanije. Kako se čini, a potvrdio nam je to i Zdravko Burazer, povjerenik TLM-ova Nezavisnog sindikata "Slap", radnici se nadaju da bi takav epilog prodaje tvrtke i za njih bio najpovoljniji.

Sadašnji poslodavac u TLM-u, koji ima u najmu od ožujka ove godine, odnosno otvaranja stečaja, zaposlio je oko 450 radnika u "TLM Aluminiumu", čime je de facto dosegnuo razinu koju je taj dio poduzeća (Valjaonice) imao i prije stečaja, a prema najavama uprave "Impola", nakon eventualnog formalnog preuzimanja šibenske Tvornice, krenuli bi u novi investicijski ciklus, u obnovu TLM-ove Ljevaonice, u kojoj bi se tijekom 2018. zaposlilo stotinjak radnika, a u dogledno vrijeme bi ih u Tvornici radilo više od 600.



U četvrtom krugu dražbe TLM se prodavao formalno za jednu kunu, ali i sam je "Impol-TLM" bio svjestan da to neće biti tek kuna, pa je svoju ponudu značajno "podebljao".

– Kao sindikalnog povjerenika, veseli me da se ovaj postupak prodaje bliži kraju, jer to samo znači da bi uskoro mogla biti namirena i radnička potraživanja, mahom za otpremnine, koja iznose oko 40 milijuna kuna, a kako su riješeni odnosi s bankama, radnici su u prvom isplatnom redu. Rekao bih da "Impol" pokazuje dobru volju ne samo da Tvornicu stavi ponovno na noge nego i da ima izraženu i socijalnu komponentu – ističe Burazer.

Činjenica je, napominje, da su radnici zadovoljni, da je u halama zavladao red i rad, da, kad uđete u tvornički krug, čini vam se da nema nikoga, samo zato što su svi na svojim radnim mjestima. A taj prizor, ističe sindikalist, u TLM-u se odavno nije vidio.

Inače, otkad je "Impol" preuzeo TLM, makar i kao najmoprimac, i plaće zaposlenih su porasle, pa je danas normalno da radnik, s obzirom na smjenski rad, primi i po tisuću eura plaće neto.
 

18. travanj 2024 09:50