StoryEditorOCM
ŠibenikBUNA NA ŠKOJU Ivan Dobra, predsjednik Mjesnog odbora najudaljenijega šibenskog otoka, ogorčeno najavljuje:

Na Žirju će se dogoditi demonstracije

29. listopada 2017. - 10:45

Najavljujemo demonstracije zbog puta koji se popravlja na peci-bokune umjesto u komadu - poručuje Ivan Dobra. A Dobra je predsjednik Mjesnog odbora Žirje. I pjesnik. I iseljenik, pa doseljenik iz Amerike.
Dobra je na svoju ruku! - reći će neki, a naročito oni kojima ne ide u pirju to što Ivan Dobra ima za reći.
Ono što Ivan Dobra ima za reći potkrijepit će, evo samo za jedan primjer, ova slika smeća pored stare žirajske škole koju objavljujemo, dakle to je na vrhu onoga mjesnog puta koji iz pristaništa u Muni vodi u selo.

Krpanje rupa

I inače - teško da smo ikad mogli demantirati ono što Ivan Dobra ima za reći o stanju na Žirju. Bez obzira na to što je pjesnik, što je na svoju ruku i što je iseljenik-doseljenik...
Uostalom, tamo u Amerikama, vidio je, valjda, i neku bolju komunalnu i upravnu praksu...
Dakle, ta gomila smeća stajala je još od vrućih ljetnih dana, kroz cijeli rujan i tek je nekidan, sredinom listopada, taj užas uklonjen rekli bismo - s ključne točke puta koji vodi iz sela, i u selo. Odnosno sa samog centra te nevelike seoske transverzale.
Ona je pak trebala ove jeseni biti uređena.
- Obećali su da će napraviti taj put. Sad mi izvođač radova govori da će samo pokrpati rupe i asfaltirati par metara. Put je dug 350 metara - zašto ga rade na peci-bokune i zašto ne možemo dobiti tih par stotina metara novog puta u komadu?
Da se vratimo staroj školi.
Pored nje leži oko pet kilometara vodovodnih cijevi koje nikad nisu ukopane. Dobra tvrdi da Žirje troši 130.000 kubika vode kao da je gradić s 5000 stanovnika. Voda se, dakle, gubi zbog dotrajalog sustava.
- Vanjske cijevi položene su na površinu i vode bar kilometar preko zemlje, puta i skalina do kuća. Ljeti ta voda uskuva, a ljudi je koriste za piće!
Krenuo s kopna ili s mora, seoski glavar Žirja hvata se za glavu.
- Imamo do sada četiri a sad ćemo i petog koncesionara za privezište u uvalama. Na rivi, u Maloj i Velikoj Stupici i Tratinskoj, a sad će i u Mikavici. To je oko 150 bova, a da niti kuna od toga ne ide u mjesnu blagajnu. Pokušali smo i mi, kao i Kaprije ili Zlarin, tražiti koncesiju preko neke naše udruge kao što je Kaprije preko "Gavuna“ ali su nam u Županijskoj lučkoj upravi objasnili da se to nama ne isplati.

Stop lovcima!

Pa onda lov! Poznato je da je Žirje otok privatnih posjeda i da nema društvenih površina pa lovci ipak dobivaju koncesiju za lov na Žirju.
- Dođu li ove zime mi ćemo se na otoku tome suprotstaviti. Ove zime lovci neće na naš otok.
I ne samo to. Ivan Dobra želi najaviti da ako se taj 350 metarski seoski put neće napraviti u cjelini, da će selo organizirati demonstracije i zaustaviti sve radove.
Svojevremeno je na Žirju osnovan savjet za otok, ali on se vjerojatno bavi nekim drugim mjesnim temama. Drugi šibenski otoci nemaju slično tijelo no na koncu im svima - dođe na isto. Ili u najbolju ruku - na slično.
Žirje je najudaljeniji šibenski otok, a da ima još koji naseljeni iza njega, u gradu valjda ne bi znali ni kako se zove...
Kako god bilo, predsjednik Mjesnog odbora Žirje, čovjek na svoju ruku, pjesnik i iseljenik-doseljenik, Ivan Dobra, najavljuje već za idući tjedan demonstracije na škoju. Inicijalno zbog puta, no zapravo zbog liste problema s kojima otok ulazi u novu zimu.
Mora bit da će nekoga zbog toga golemoga glasačkog tijela od niti stotinu (a i to vikendom!) glasačkih duša, jako zaboliti glava...

16. travanj 2024 18:22