StoryEditorOCM
Šibenik400. obljetnica smrti velikog Šibenčanina

U Pragu češko-hrvatski znanstveni skup o Faustu Vrančiću, a Šime Strikoman snima milenijske fotografije posvećene Faustu i J.J. Strossmayeru

7. listopada 2017. - 15:45

U ponedjeljak, 9. listopada u Domu narodnih manjina u Pragu održat će se znanstveni kolokvij povodom obilježavanja 400. obljetnice smrti hrvatskog polihistora, izumitelja i leksikografa, Šibenčanina Fausta Vrančića.
Organizatori kolokvija su Hrvatsko-češko i Češko-hrvatsko društvo u suradnji s dr. sc. Marijanom Borić, voditeljicom projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu, znanstvena suradnica u HAZU. Memorijalni centar „Faust Vrančić“ s otoka Prvića sudjeluje kao institucija partner na projektu, obavještava ravnateljica Ivana Skočić.

Političar i diplomat na dvoru cara Rudolfa II. Habsburga, Faust je dugi niz godina boravio u Pragu. Razvijena sredina bila je poticajna da započne rad na djelima iz područja leksikografije, tehnike, filozofije, historiografije i književnosti.
Faust Vrančić svojim je profesionalnim, intelektualnim i duhovnim djelovanjem povezivao različite političke prostore Europe svoga doba. Djelima i značajem nadilazi okvire nacionalne baštine, a vizionarskim projektima prerasta granice epoha.

Na kolokviju će se čuti predavanja hrvatskih i čeških znanstvenika o raznim aspektima djelovanja Fausta Vrančića.
Jedna od zanimljivosti vezanih uz Fausta je činjenica da je, kao i Leonardo da Vinci, radio nacrte padobrana, ali su Faustovi nacrti bili revolucionarni utoliko što je Leonardov padobran bio piramidalan, dok je Vrančićev četverokutnog oblika, kakav se koristi kod velike većine današnjih padobrana. 

U sklopu obilježavanja obljetnice, fotograf Šime Strikoman će, u suradnji sa osnovnom školom "Stross" iz Praga snimiti milenijske fotografije posvećene Faustu Vrančiću i J.J. Strossmyeru u utorak, 10. listopada u podne ispred crkve Sv. Ante na Strossmayerovom trgu.


 

19. travanj 2024 16:27