Prodano samo nekoliko stanova Nastavlja se prodaja ostalih, a stečajni upravitelj TLM-a ispred Trgovačkog suda u Zadru optužio radnika Marijana Lučeva da je on "sve zakuhao"

Prodano samo nekoliko stanova

Nekadašnjim radnicima šibenskog TLM-a u stečaju sa zadarskog Trgovačkog suda nisu stigle dobre vijesti, jer je Odbor vjerovnika donio odluku o nastavku započete prodaje njihovih stanova.

Regionalni pravni savjetnik SSSH-a Vedran Uranija nije bio na sjednici Odbora, mada je to očekivao, jer tvrdi da ima urednu punomoć. Nakon nešto više od dva sata vijećanja, pred okupljene je novinare izašao stečajni upravitelj TLM-a Milan Ljubičić i samo pročitao odluku Odbora vjerovnika ne omogućujući postavljanje bilo kakvih konkretnijih pitanja.

-Na trećem oglasu za prodaju nekretnina stečajnog dužnika TLM-a zaprimljeno je 46 ponuda za određeni broj stanova. Za određeni broj stanova, zaprimljene ponude su i prihvaćene dok za određeni broj stanova nisu zaprimljene ili prihvaćene ponude. O prihvaćenim ponudama, ponuđači će biti obaviješteni, a za neprodane će stanove uslijediti novi oglas za prodaju nekretnina, pročitao je odluku Odbora vjerovnika Ljubičić koji je potom dobacio Marijanu Lučevu, jedinom prisutnom radniku TLM-a, kako je on "sve ovo i zakuhao".

-Što sam to zakuhao? Pa oni su htjeli sve obaviti u tajnosti. Još na proljeće su dolazili po stanovima praveći neke popise, a znali su za ovaj scenarij. Ja sam saznao preko medija da je moj stan na prodaju. Zakuhali su oni, ovo se nije trebalo dogoditi. Upozoravao sam da se to može riješiti s nama, jer smo mi u problemu, da nas netko treba okupiti i dogovoriti se o pravičnom modelu, pa da, tko može, stan kupi u kešu, a tko ne može neka ide na kredit. Ogorčen sam ovakvom odlukom, rekao je Lučev.

-Maloprije sam iz Šibenika dobio vijest da je moj stan prodan, rekao je Lučev boreći se sa suzama.
-Procijenjen je na 35, a prodan za 40 tisuća eura, to je rezultat dražbe za koju govore da smo pogriješili što smo išli u javnost. Preko naših leđa su se htjeli prodati stanovi i preko javne dražbe. Moj stan od 61 kvadrata je procijenjen na 8.000 kuna za kvadrat, da sam kupovao stan u novogradnji ne bi toliko koštao. To je nagrada za 20 godina podstanarstva i 30 godina rada u TLM-u gdje smo radili pod radio izotopima s dozimetrima da se vidi jesmo li ozračeni. Kolege mi i danas umiru, a ja moram izaći na ulicu. Nije mi jasno, strašno sam ogorčen - rekao je Lučev.

Prethodno je Uranija novinare obavijestio da za sedam stanova nije stigla niti jedna ponuda. Na prvoj dražbi prosječna cijena stana iznosila je 231.153 kune, a na drugoj i trećoj je ta cijena prepolovljena. Međutim, osim sedam radnika koji su mogli u gotovini otkupiti svoje stanove, preostali nekadašnji radnici TLM-a nisu mogli platiti tu cijenu, pa je Uranija nekim ministarstvim poslao prijedlog s četiri modela za rješenje problema šibenskih radnika uvjeren da se u pronalaženje zakonitog i pravičnog rješenja za bivše radnike TLM-a treba uključiti i država

-Predlagao sam da se ljudima omogući otkup po povoljnim uvjetima, na kredit od 30 godina i uz male kamate ili da se donese moratorij na cijeli postupak. Osim toga, moglo se ići i na nagodbu među najvećim vjerovnicima, da odustanu od svih ili dijela svojih potraživanja, pa i da se, po uzoru na "Lex Agrokor", donese "Lex TLM" jer ovakvih slučajeva u Hrvatskoj ima oko tisuću, rekao je Uranija tvrdeći da je o svemu obavijestio i premijera Andreja  Plenkovića i podpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, te je iz Ministarstva državne imovine dobio dopis kojim je njegov prvi model i prihvaćen, o čemu je Ministarstvo obavijestilo i Centar za restrukturiranje i prodaju.

Umjesto toga, Odbor vjerovnika je odlučio drugačije iako su u njemu državne tvrtke – HEP s potraživanjima od 102 milijuna kuna, Hrvatske šume i Hrvatske vode s po dva milijuna, te Adria plus s oko milijun kuna potraživanja. Uranija je najavio da će o ishodu sjednice Odbora vjerovnika ponovno obavijestiti Vladu, Ministarstvo državne imovine i Ministarstvo uprave, ali je rekao i da će, ako do toga dođe, organiziranom sindikalnom akcijom zaustaviti pokušaj deložacije radnika TLM-a.


 

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

Radnicima za svako dijete daju 3400 kuna Ankica i Mate Burić, bračni par i vlasnici tvrtke MIAB, imaju recept za poduzetnički uspjeh i zadovoljstvo svojih zaposlenika. A znaju i kako bi zadržali mlade u domovini...

Ankica i Mate Burić, bračni par i vlasnici tvrtke MIAB, imaju recept za poduzetnički uspjeh i zadovoljstvo svojih zaposlenika. A znaju i kako bi zadržali mlade u domovini...
Kada je Antonija Slatinu nazvao poslovođa Mario Škaro, voditelj pogona u MIAB-u, dok je bio na bolovanju, pomisl...
Ankica i Mate Burić, bračni par i vlasnici tvrtke MIAB, imaju recept za poduzetnički uspjeh i zadovoljstvo svojih zaposlenika. A znaju i kako bi zadržali mlade u domovini...