StoryEditorOCM
ŠibenikKOLIKO SE U ŠIBENIKU MOŽE KUPITI STANA S PROSJEČNIM PRIMANJIMA:

Za po kvadrata triba vam misečna plaća. I to, da prostite, s čepom u guzici!

16. rujna 2017. - 13:55

Šibenik je definitivno doživio turistički "bum". To je sad već notorna činjenica, dobro poznata svakom tko čak i sporadično prati događaje na tržištu ili je površan konzument novinskih, TV i internetskih sadržaja. Šibenik doslovno iskače iz paštete, no može li se ta pašteta namazati na kruh sasvim je drugo pitanje. Ako je suditi po statistici – i to može.

Naime, po najfriškijim statističkim podacima iz HGK - Županijske komore Šibenik, u gospodarstvu Šibensko-kninske županije u 2016. godini ukupna prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 4784 kn, što je za 10 posto više u odnosu na prosjek iz 2015. godine. Najviša prosječna mjesečna neto plaća bila je u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, a iznosila je 7676 kn, što je za 17,8 posto više od prosjeka iz 2015. godine. Ono što posebno ohrabruje, to je djelatnost prerađivačke industrije u kojoj je prosječna neto plaća iznosila 5918 kn, što je za 23,8 posto više u odnosu na prethodnu, 2015. godinu.


Novo je najskuplje


No, kako god penzioneri kažu da nije bitno kolika ti je penzija nego koliko je dugo uživaš(!), nešto se slično može kazati i za plaću. Pored njezine visine, bitan je i paritet njezine kupovne moći, odnosno ono što se za nju može kupiti. Koliko se stana može kupiti za prosječnu šibensku plaću? Jedan "kvadrat" ili teke manje od toga? Kako se uopće kreću cijene stanova na području grada Šibenika i Šibensko-kninske županije? Odgovor na to pitanje potražili smo od Renate Bulat-Baić iz Interservisa, jedne od najpoznatijih šibenskih agencija za nekretnine koja posluje već četvrt stoljeća, još od ratne 1992. godine, pa svakako dobro poznaje stanje na tržištu.

- Kada je o stanovima riječ, jedna je situacija u gradu Šibeniku, a potpuno druga u mjestima uz more, Vodicama, Murteru, Primoštenu i ostalim turističkim naseljima šibenske rivijere. U Šibeniku se prosječna cijena kvadrata stana kreće od tisuću do 1500 eura. Novogradnja se nudi po cijeni od 1600 eura - kazuje nam Bulat-Baić, ističući kako Šibenčani stanove kupuju uglavnom uz pomoć kredita, rijetkost je da se kupuje gotovinom, u pitanju su obično mlade obitelji, mladi ljudi, muž i žena koji jedno i drugo dignu kredit, pa se tih 70 do 80 tisuća eura kredita u prosjeku investira u kupnju stana.
Cijena kvadrata stana u turističkim mjestima je dvije tisuće eura ako je u pitanju novodogradnja, a ako je nešto starija, od 2000. nadalje, između 1500 do 1600 eura po četvornom metru u prosjeku.


Prednjači Baldekin


Postoje li u Šibeniku elitne lokacije za stanove, koji su najskuplji i najtraženiji? Elitne lokacije u Šibeniku ne mogu se izdvojiti, ali popularne lokacije mogu. Jedna od njih je svakako Baldekin. Recimo, da ako je Baldekin u pitanju onda samo zbog te činjenice odnosno lokacije, cijena stana može iznositi i deset posto više nego inače. Ali, traže se stanovi i na Biocima, Vidicima, na Meterizama, u Njivicama, Crnici, cijeli grad je vrlo atraktivan. Na tržištu, koje je prije toga bilo potpuno zamrlo u zadnjih se godinu i pol dana jako osjeća taj povećani interes za Šibenikom i za starom gradskom jezgrom, za kupnju nekretnina u njoj - ocjenjuje naša sugovornica, dodajući kako taj interes ne raste samo među Šibenčanima već i među Splićanima, Zagrepčanima, čak i strancima.

Srećom, zasad nije došlo do povećanja cijena u staroj gradskoj jezgri, inače se ne bi ništa prodavalo.
- Cijene se kreću od najjeftinijih 400 do 500 eura kada su u pitanju samo zidine, gdje je sve srušeno, pa treba graditi iznova, pa nekih 800 do 900 eura tamo gdje su dobre drvene grede u međukatnoj konstrukciji pa se mogu relativno lako renovirati, te naposljetku 1300 do 1500 eura tamo gdje su starine kompletno restaurirane i novouređene. Ako su u pitanju vrhunski materijali, cijene mogu biti i veće. No, to su izuzeci, najviše se traži "malo i jeftino" za ulaganje i adaptaciju - pojašnjava Bulat-Baić.


Varljivi prosjek


U svakom slučaju, za 60-ak četvornih metara stana po tisuću i pol eura u Šibeniku, koji košta nekih 90 tisuća eura, treba po tečaju od ponedjeljka, koji iznosi 7,43 kune za jedan euro, izdvojiti 666 tisuća kuna. Kada se ta cijena podijeli s 4784 kune, koliko iznosi prosječna šibenska plaća, ispada da za noviji stan od šezdeset kvadrata u Šibeniku, u koji se može odmah useliti, treba raditi nešto više od 139 mjeseci. Odnosno, jedanaest godina, sedam mjeseci i još nešto dana. Pod uvjetom, naravno da cijelu plaću date za stan i da ne plaćate kamate! Isto tako, ako taj stan nađete po cijeni od tisuću eura, što po tečaju od ponedjeljka iznosi 445.800 kuna, uz prosječnu šibensku plaću od 4784 kune mogli bi ga zaraditi za 93 mjeseca i nešto sitno. Ili sedam godina, devet mjeseci i još nešto dana. Naravno, isto pod uvjetom da ne plaćate kamate i da – da prostite – metnete čep u guzicu. I cilu plaću date za stan.

Sve u svemu, ako pokušamo za polazište naći srednju vrijednost, pa uzmemo da je četvorni metar stana u Šibeniku 1250 eura, što u kunama iznosi 9287,5 kuna, ispada da za jedan četvorni metar prosječnog stana prosječni Šibenčanin s prosječnom plaćom od 4784 kune treba raditi skoro dva mjeseca. Druga je pak stvar koliko u stvarnom životu ima ovakvih Šibenčana - i Šibenčanki - s prosjekom od 4,8 tisuća kuna. Ima ih dosta zaposlenih u trgovini, čija je bušta lani u Šibeniku iznosila 3658 kuna što je podosta manje od prosjeka. Ili u obrazovanju u kojem je iznosila još jadnijih 3490 kuna. Bit će dakle, da kao i u svakoj statistici, podosta njih jede krumpir, manji broj meso, a u prosjeku svi skupa jedu - gulaš!

20. travanj 2024 05:14