StoryEditorOCM
ŠibenikLegenda sa Žirja

Ante Mrvica, čovjek koji je splitsku luku imao u malom prstu, odlazi u mirovinu i vraća se na rodni otok

Piše Šibenski.hr
12. kolovoza 2017. - 14:04


Šibenčanin s otoka Žirja Ante Mrvica (65) u splitskoj luci do mirovine broji još dva vikenda kroz koja će dočekati i ispratiti kojih stotinu tisuća ljudi, što turista u grozničavoj potrazi za godišnjim odmorom, što otočana kojima je trajekt redovita veza sa životom na kopnu. Službeno, on je 'koordinator Jadrolinije za splitsko područje', odnosno čovjek koji cijelu splitsku luku ima u "malom prstu", piše tportal.
 
Mrvica ureduje, preusmjerava, intervenira i spašava - kad je kakva veća Hajdukova utakmica, njemu će se otočani obratiti za kasnije isplovljavanje. Kad se na Braču ili Šolti dogodi neka nevolja, on će alarmirati kompletan zapovjedni lanac. Kad autobusu s četrdesetak djece s Visa otkažu kočnice tamo negdje oko Dugopolja, Mrvica će narediti da ih se pričeka - bolje da svi malo zakasne kućama, nego da netko glavu gubi.
 
Kad krajem mjeseca skine svoju plavu košulju, po kojoj ga prepoznaju putnici u luci i pitaju za savjet, što on spremno rješava za desetak sekundi, Ante Mrvica vraća se na rodno Žirje "malo u masline, malo na lignje... Jest puno slobodnog vremena, ali prilagodit ću se već nekako".


 
Kako sada stvari stoje, nitko ga neće zamijeniti na njegovom radnom mjestu u najprometnijoj luci Jadrolinije. Tko će sada okretati trajekte zbog kakve trudnice, radnika kojemu je stroj prikliještio ruku, tko će kolone zbunjenih ili zalutalih turista po nesnosnoj žegi uputiti na pravi put? Po svemu sudeći, nitko. Kako piše tportal, Jadrolinija namjerava red u svojoj najvećoj luci održavati "na daljinu", iz Rijeke.
 
Posljednjih godina Ante Mrvica honorarno drži dva kolegija na splitskom i zadarskom sveučilištu, gdje novim generacijama prenosi svoje iskustvo i znanje, u koje je ulagao cijeloga života.
 
"Ukrcao sam se na brod i osamnaesti rođendan dočekao negdje na Atlantiku, tako sam navigavao petnaestak godina, a onda sam shvatio da moram raditi na sebi. Najprije sam upisao Višu pomorsku školu, pa onda i Pomorski fakultet u Splitu u njegovoj prvoj generaciji. Završio sam strojarstvo, ali nisam htio da me kao neke kolege 'vodaju okolo kao kufer' - pa sam se zainatio i završio i nautički smjer. Želim znati sve i moći sve", ispričao je.



Nije tu stao, piše tportal. Uskoro je magistrirao, a zatim i doktorirao logistiku i menadžment.
 
"Neki ljudi misle da je pametnije trošiti na robu, auta ili mobitele, ali ja sam se uvjerio da je svaka kuna koju sam dao u obrazovanje višestruko vrjednija. Nema veće satisfakcije", rekao je Mrvica, kojeg su mnogi zapamtili tek kao suhonjavog i agilnog, prosijedog i preplanulog lika koji je godinama redovito pred kamerama za televizijske vijesti izvještavao o broju trajektnih linija, popunjenosti kapaciteta, izvanrednim isplovljavanjima i prometnim prilikama na otocima.


 
 

24. travanj 2024 15:58