StoryEditorOCM
ŠibenikRUJANSKI RAT

Braniteljska zadruga "Ruža Hrvatska" uređuje spomen-područje na otoku: Topovi koji su obranili Šibenik vraćeni na Žirje

Piše Joško Čelar
30. srpnja 2017. - 11:42

Nakon punih 15 godina otkako su odvezeni i temeljito obnovljeni, znameniti topovi žirjanske bitnice, kojima je obranjen Šibenski most i grad Šibenik od agresorske JNA u rujnu 1991. godine, ponovno su na Žirju.
Naš list prvi objavljuje najnoviju situaciju oko stvaranja žirjanskoga spomen-područja, kao i fotografije topova koji su ponovno na otoku.

Moćni protuavionski topovi od 80 mm, dometa dvadesetak kilometara, dobiveni ratnim reparacijama od Italije, potječu s bojnoga boda "Vittorio Veneto", koji su saveznici 1942. teško oštetili u luci Taranto. Potpuno su obnovljeni i opremljeni u Remontnome brodogradilištu u Šibeniku. U organizaciji braniteljske zadruge "Ruža Hrvatska" i uz pomoć MORH-a i HRM-a, oni će uskoro zauzeti svoje staro mjesto na južnoj strani otoka, s koje puca pogled i do otoka Visa.

Te smo topove zadnji put vidjeli na tome mjestu tijekom vježbe HRM-a 1997. godine. Skinuti su sa svojih postolja 2002., kao i oni sa sjeverne strane otoka.
– Eto, nakon toliko godina ostvarili smo našu zamisao da se to oružje obnovi i postavi kao spomen na šibenski rujanski rat 1991., kad je spriječeno da se Republika Hrvatska kod Šibenika presiječe na dva dijela. Sada su u tijeku pripreme da ih se postavi na staro mjesto sa svom potrebnom infrastrukturom, kao simbol naše obrane, u okviru spomen-područja Žirja čiji će središnji dio biti ti topovi – kaže Željko Šižgorić, umirovljeni časnik HV-a.

U ophodnji šumovitim Žirjem prolazili smo uvalama Velika i Mala Stupica, gdje su na popodnevnu suncu mirovale jahte i jedrilice stranih nautičara, a iz svoje kuće nas je k sebi pozvao Onesin Cvitan, prvi demokratski izabrani gradonačelnik Splita i bivši ministar policije, koji je bio vrlo aktivan u organiziranju šibenske obrane. Nije krio oduševljenje uređenjem spomen-područja na Žirju.
– Učinit ćemo sve da se nikad ne zaboravi ono što se zbivalo na ovome otoku – kazao je Cvitan.

26. travanj 2024 14:33