StoryEditorOCM
ŠibenikMenadžer Miho

Pročitajte kako je gradska tvrtka postala jedan od najvećih donatora nogometnog kluba: 'Vodovod' je HNK-u Šibenik ulio i darovnicu od milijun kuna (FOTO)

7. srpnja 2017. - 14:34

Je li gradski "Vodovod i odvodnja" na putu da postane "vodovodna banka"? Ako je točno da je to gradsko poduzeće ovršeno za 1,2 milijuna kuna jamstva na kredit HNK-u Šibenik, to znači da imaju previše novca, pa im onda predlažemo da smanje cijenu vode, odnosno ukinu naknadu za odvodnju – poručuju šibenski SDP-ovci, čudeći se čudom na informaciju koju je u javnost plasirao primoštenski načelnik Stipe Petrina o ovrsi "Vodovoda" zbog jamstva nogometnom klubu.

– Na prvoj sjednici Gradskog vijeća Šibenika predložit ćemo, ako se ova informacija pokaže točnom, da se odmah ukine naknada za odvodnju, od dvije dodatne kune po kubiku vode, namjenski za izgradnju istočnog kraka kolektora, i rasterete građani. Mi smo to već predložili 2015., kad su Hrvatske vode preuzele obveze Grada, jer više nije bilo opravdanja za dvije kune više po kubiku, ali je Grad to potpuno ignorirao – kazao je Joško Šupe, SDP-ov vijećnik, reagirajući na vijest o ovrsi "Vodovoda".

– Ako imaju toliko novca da kupuju dionice Jadranske banke u milijunskim iznosima, ili da kreditiraju HNK Šibenik, zbog čega je cijena vode i dalje visoka? Smisao javnog gradskog poduzeća nije gomilanje dobiti, nego podizanje kvalitete usluge građanima. Mi u gradu, da ne govorim na području županije, imamo još naselja bez vode, a oni u "Vodovodu" bacaju novac u vjetar kupujući dionice ili kreditirajući nogomet – smatra Anita Jakšić, vijećnica SDP-a.

– Naravno da SDP nema ništa protiv pomoći sportu ili kulturi, ali ne favoriziranjem jednog kluba na štetu svih drugih i ne netransparentno – dodao je Šupe.
– Omiljena poštapalica gradonačelnika Željka Burića, koji voli omalovažavati i vrijeđati ljude, jest da nitko ništa ne zna i ne razumije, a sad, evo ga, i on glumi kako nije ništa znao, iako je predsjednik Skupštine "Vodovoda" u ime Grada kao većinskog vlasnika poduzeća, i najavljuje da će sve istražiti, a utvrdi li da je vijest o ovrsi točna, odgovorne i sankcionirati. Tako je bilo i kad je odobren kredit od šest milijuna kuna i Grad jamčio za nogomet; gradonačelnik nas je uvjeravao kako to neće nitko vraćati, a kad je Jadranska banka "klekla", to je preuzeo na sebe "Vodovod"! Mi ćemo podržati svako povećanje vodne naknade ako je u svrhu razvoja i bolje vodoopskrbe, ali ne za kreditiranje nogometa ili kupovanje dionica posrnule banke – rekao je Šupe.

Iris Ukić Kotarac, gradska vijećnica Nezavisne liste Stipe Petrine, objavila je zanimljiv status na Facebooku u kojem otkriva, a što će nam ponoviti i u izravnom razgovoru, da "Vodovod" godinama financira HNK Šibenik. "Vodovod" je u 2016. uložio u HNK Šibenik 419 tisuća kuna, a samo u zadnje četiri godine, od 2013. do 2017., ta je gradska tvrtka donirala klubu gotovo milijun kuna! No, donacije "Vodovoda" klubu nisu objavljene na stranicama poduzeća iako bi po zakonu morale biti – napominje vijećnica NL-a Stipe Petrine.

Podsjeća i da je 31. prosinca 2015. "Vodovod i odvodnja" od ulaganja u vrijednosne papire imao više od 7,7 milijuna kuna, a kad je "kihnula" banka, taj se iznos strmoglavio na 2,7 milijuna, da bi u 2016. izgubio sve od onih početnih 7,7 milijuna na ime dionica JABA-e, ali "se direktor očito usrećio kupnjom dionica HNK Šibenik od 419 tisuća kuna!".

Iris Ukić Kotarac u ime troje vijećnika NL-a Stipe Petrine najavljuje podizanje kaznene prijave protiv odgovornih osoba u "Vodovodu i odvodnji", a zahtijevat će i tematsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj očekuju i direktora "Vodovoda" Mihu Mioča kako bi im objasnio svoje "menadžerske nogometne poteze i ambicije" koje provodi novcem građana, na štetu gradskog komunalnog poduzeća

– Što su radili članovi Nadzornog odbora "Vodovoda" u kojem sjedi 11 ljudi zaduženih za nadzor poslovanja poduzeća? Ovo što je Mioč kao direktor napravio prelazi granice redovnog poslovanja. Jer, kupovanje dionica, bilo Jadranske banke ili nogometnog kluba, rizičan je posao, a zna se koja je funkcija poduzeća "Vodovod i odvodnja", je li tako, a ne nogomet i dionice JABA-e. Podnijet ćemo i tužbe za naknadu štete i o svemu obavijestiti i glavnog državnog odvjetnika, jer ovo ne smije završiti na odbačaju kaznene prijave – upozorava Ukić Kotarac.

Vijećnica ističe da kupnja dionica HNK Šibenik u iznosu od 419 tisuća kuna nigdje nije objavljena, nego je ona sasvim slučajno, listajući izvješća o poslovanju tvrtke, na to naišla u izvješću za 2016. godinu.
– Dade se lako iščitati da Novica Ljubičić, član Uprave HNK Šibenik, de facto direktor, napušta brod koji tone, Grad nema novca da pokrpa dugove kluba, i sve će "otići u papar". A ja vas pitam, ako je HNK Šibenik dobio jamstvo od Grada na 5,8 milijuna kuna, zašto nije sanirao dug "Vodovoda" od 1,2 milijuna kuna, za koliko je komunalno poduzeće ovršeno? To će nam morati Mioč odgovoriti. Jer, to je naš novac, novac građana, a troši se za nogomet. I onda nam gradonačelnik Burić govori o prodaji igrača i "pravoj privatizaciji" kluba kako bi se Grad time iz svega izvukao – zaključuje vijećnica Ukić Kotarac.


NOVICA LJUBIČIĆ
Dug će se vratiti od prodaje igrača
– Ja sam ionako bio na šest mjeseci, meni mandat istječe i odlazim – kaže Ljubičić, napominjući kako u vrijeme spornih kredita nije bio u klubu.
– Ali, nije to sve tako kako se želi prikazati. Stvar je zapravo vrlo jednostavna. Gradsko vijeće je donijelo odluku o jamstvu Grada na kredit za HNK Šibenik u iznosu od 5,8 milijuna kuna. Klub to nije mogao vraćati, pa su sklopljena dva ugovora: jedan između kluba i Grada Šibenika na 4,6 milijuna kuna, a drugi između kluba i "Vodovoda" na 1,2 milijuna kuna. I to je sve. Grad i "Vodovod" su preuzeli kreditne obveze HNK Šibenik, s tim da će se naplatiti s 30 posto od transfera igrača i od prodaje ulaznica. Već sad ima igrača za prodaju – optimistično će Ljubičić, svjestan i sam rizika i neprikladnosti takvoga "gatanja". Ali, smatra Ljubičić, ako se klub ugasi, ni Grad ni "Vodovod" se neće nikad naplatiti.
No, pitanje je otkud pravo direktoru gradskog komunalnog poduzeća da se bavi menadžerskim poslovima u nogometu na račun građana Šibenika i skuplje cijene vode koju plaćaju godinama. Zašto gradonačelnik na tu igru pristaje i kako će se ovaj "nogometni čvor" riješiti i na čiju štetu? Vjerojatno građana Šibenika i Šibensko-kninske županije...


Ako je točno da je ovo gradsko poduzeće ovršeno za 1,2 milijuna kuna jamstva na kredit HNK-u Šibenik, to znači da imaju previše novca, pa im onda predlažemo da smanje cijenu vode, poručuje šibenski SDP


Mi u gradu, da ne govorim na području županije, imamo još naselja bez vode, a oni u 'Vodovodu' bacaju novac u vjetar kupujući dionice ili kreditirajući nogomet - kaže SDP-ova vijećnica Anita Jakšić

19. travanj 2024 07:25