StoryEditorOCM
ŠibenikPOČINJE SEZONA KOMUNALNIH RADOVA

Šibenik dobio odred za čistoću: Dobro će nam ovoga lita doći tih 3100 kuna

Piše Napisao i snimio: Branimir Periša
10. lipnja 2017. - 12:21

Pripadnicima "odreda za čistoću" Grada Šibenika, sezonskim zaposlenicima na održavanju javnih površina u sklopu Programa javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje mjesečna naknada iznosit će 3100 kuna.

Njih dvadeset i sedmero, među kojima i nekoliko žena, jučer su u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Željkom Burićem potpisali ugovore do 11. listopada. Raditi započinju u ponedjeljak, upisuje im se staž, te od ove godine imaju i plaćene putne troškove. Većina od njih dugotrajno su nezaposleni i najbolje znaju što će im značiti redovita mjesečna primanja u sljedećih šest mjeseci: bit će raspoređeni na tzv. pojačano održavanje u 18 gradskih četvrti i mjesnih odbora, dobrim dijelom s razvijenim turizmom i uglavnom istih koji od početka provođenja ove mjere imaju potrebe za radnicima na uređivanju nasada, budući da gradski komunalci ne mogu odgovoriti svim traženjima tijekom sezone.



Vrijednost šibenskog dijela nacionalnog programa HZZO-a za ovu od mjera aktivnog zapošljavanja je 674 tisuće kuna.
- Ovo mi puno znači - govori Milena Komnenić.

Prvi put sudjeluje u javnim radovima, nezaposlena je četiri godine, no uvijek nađe nekakav posao, ističe Milena. Na ispomoći starijima, čuvanju djece... ili volontira i tvrdi da posla uvijek ima za svakog tko ga želi. Zasad ne zna u kojem će dijelu grada raditi, za razliku od Sandra Ugrina, već nekoliko godina nezaposlenog branitelja koji će u sljedećim mjesecima održavati javne površine u gradskoj četvrti Vidici.
- I lani sam sudjelovao u javnim radovima. Doduše, kraće je trajalo, tri mjeseca, i dobro će doći što ove godine radovi traju dvostruko duže - kaže Ugrin.

S vremenom je, govori, nabavio i vlastiti alat, dolazi na poziv i povremeno samostalno radi, tako da posla uvijek bude.
Prema riječima Marija Bajića, predsjednika gradske četvrti u kojoj će Ugrin biti komunalac, Vidici već treću godinu apliciraju na natječaj za javne radove i građani su vrlo zadovoljni održavanjem. Pohvalio je Sandrovu marljivost i vještinu, a on će također bojati ograde i pomagati prilikom organiziranja kvartovskih priredbi, navodi Bajić.

- Tridesetak naših sugrađanki i sugrađana dobilo je posao za koji je naknada izjednačena u cijeloj zemlji, a od ove godine gradska uprava osigurala je kompletnu radnu odjeću i obuću. Svi su također educirani za rad s motornim alatima kojima će se služiti - navodi gradonačelnik Željko Burić, čestitajući potpisnicima ugovora.



Sve gradske četvrti i mjesni odbori na šibenskom administrativnom području bit će uređeni, podiže se razina komunalne opremljenosti i uređenosti, što je važno za grad, budući da je turistička sezona na pragu.
Bez obzira na to što se zapošljavanje u programu javnih radova ovog ljeta provodi u 18 od ukupno 45 gradskih četvrti i mjesnih odbora, nema zapreka da ljude premjestimo gdje postoji potreba, pa i u dijelove gradskog područja koji formalno nisu sudjelovali u natječaju za ove poslove, napomenuo je Burić.

Gradonačelnik je za "Slobodnu" najavio i skori početak aktivnosti na reorganizaciji gradskih komunalnih tvrtki koje nisu dostatno ekipirane kada na području Šibenika ljeti broj ljudi višestruko naraste, a s time i količina otpada.
- Pomalo zanemarujemo podatak da će građani sami definirati cijenu odvoza kućnog otpada. Što količina bude manja, uz što veće razvrstavanje otpada, cijena će biti niža. Sve to iziskuje drukčiju organizaciju i trebat će povećavati efikasnost komunalnih službi, ne samo "Čistoće", već također "Čempresa" i "Zelenila". To je jedan od najvažnijih zadataka u predstojećem mandatu ove gradske uprave - podići kvalitetu komunalnih usluga i poboljšati standarde, no isključivo boljim ustrojem tvrtki, a ne dodatnim zapošljavanjem - izjavio je Željko Burić.

19. travanj 2024 04:50