StoryEditorOCM
ŠibenikŠto donosi projekt 'Trokut'

U Šibeniku carstvo za genijalce s laptopom u ruci (FOTO)

7. lipnja 2017. - 10:52

Milenijalci, ili "generacija Y" mladih ljudi u dvadesetim i tridesetim godinama, jedini pravi globalni internetski naraštaj koji pokreće start-up tvrtke, radi i putuje, koristit će budući Centar za nove tehnologije i poduzetništvo "Trokut" u Šibeniku.
U svijetu jedinstven projekt prošao je ovih dana na natječaju "Razvoj poslovne infrastrukture" Europske unije i osvojio nepovratnih 20 milijuna kuna za izgradnju dvoetažnog objekta u Mandalini nešto većeg od 2000 četvornih metara, s 28 funkcionalnih jedinica.


Za dvije godine to će biti radni i životni ambijent zajednice mladih poslovnjaka s laptopima pod rukom utemeljen na koncepciji "holiworka" – isprepletanju rada i hedonizma. To će Šibenik pozicionirati kao grad znanja i suvremenih inovativnih tehnologija kakve današnji svijet vuku naprijed, očekuju u gradskoj upravi.
– Ovaj projekt upravo je ono što nam je nedostajalo u strateškoj odrednici Šibenika kao grada inovacija i mladih, pametnih ljudi. Na tom tragu već smo pokrenuli dislocirani studij Energetike i obnovljivih izvora energije, izgradnju novog studentskog doma Palacin, a na istom prostoru s norveškim partnerima radimo na projektima koje finaciramo sredstvima Kraljevine Norveške i fonda EEA. Svakako, Centar će djelovati u poticajnom okruženju, gdje je također i Poduzetnički inkubator – govori Matija Bumbak, pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, koji predvodi ekipu mladih stručnjaka u samome hrvatskome vrhu po uspješnosti izrade EU projekata i povlačenju novca iz fondova.

Autor modela "Holiwork" je Boris Šurija, psiholog i vlasnik agencije s uredima u Hrvatskoj i Londonu. Osim u Velikoj Britaniji, Šurija je također živio i radio u Nizozemskoj i Kaliforniji.
– Kada spojite odmor – na engleskome "holiday" i "work" – posao, dobijete "holiwork", novi milenijski poslovno-praznični pokret čijim izvorištem Šibenik želi postati. Volio bih da bude tako jer se zamisao sviđa svima – govori Šurija, koji je osmislio želju gradske uprave da utemelji HUB za vlasnike start-up tvrtki postavivši je u sklad sa životnom i radnom filozofijom milenijalaca. Grad dosad nije bio prepoznat kao mjesto tehnološkog razvoja, ali zato ima more, dobru kuhinju, lijepe otočiće u blizini... Upravo idealan, opušteni ambijent za rad i odmor u isto vrijeme, kako milenijalci vole živjeti koristeći dosege novih tehnologija.
Oni žele više raditi, ali i više uživati, no tako da im se rad i odmor stalno prožimaju, pokazali su rezultati istraživanja Šurijine agencije "Behave", sa zaključkom da takav slobodnjački način razmišljanja stalno raste kod mladih start-up poduzetnika neopterećenih klasičnim radnim vremenom svojih očeva.

– Ovdje će biti u mogućnosti raditi i trošiti, to će biti šibenska kuća za današnje digitalno društvo – naglašava Boris Šurija. A kao glavni motiv za tako osmišljen model ističe da ga stalno muči to što u Hrvatsku svi dolaze radi sunca i mora, a hrvatska mladost odavde odlazi u svijet da bi radila.
– Neka nam onda dolaze u Šibenik da bi ostvarili svoje poduzetničke snove, strasti i zanos, da mogu biti bolja verzija sebe – zaključuje Šurija.

19. travanj 2024 01:44