StoryEditorOCM
ŠibenikVILE NAJBOLJIH HRVATSKIH ILUSTRATORA U GRADSKOJ KNJIŽNICI

Pozivnica za drugi LegendFest na bajkovitom Roškom Slapu i čarobnoj Krki (FOTO)

29. svibnja 2017. - 13:32

Vile su omiljena tema pučkih legendi, priča i predanja, a tema su i izložbe otvorene u gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, gdje su na 14 printova na platnu 'progovorile' vile ponajboljih hrvatskih ilustratora – Ivana Gregova, Milivoja Čerana, Esada Ribića, Dalibora Talajića, Dina Idrizbegovića i Manuela Šimberca. Izložbu, na kojoj pred slika ima i popratnih tekstova na istu, vilinsku tematiku, Šibenčani će imati prigodu vidjeti do 10.lipnja kada se seli u mlinicu na Roški slap gdje će biti sastavni dio drugog LegendFesta koji će se i ove godine održati na rijeci Krki i Šibensko- kninskoj županiji.
'Vile su tema ovogodišnjeg LegendFesta, ali imamo još puno programa koji smo pripremili za 8. i 9. srpnja, subotu i nedjelju. Festival će multimedijelno prikazati legendi, mitova i priča ove županije, u kojoj se održavamo drugu godinu. Širimo se s još nekim projektima uz sam LegendFest, kao što je LegendArt s kojim idemo u škole, LegendExpo u koji spada i ova izložba i još je jedan novi projekt u pripremi koji se zove LegendIn. Podupiremo i osobe s invaliditetom, koji se isto uključujemo u rad i prikaz legendi mitova i priča.' - kazao je Ivor Zidarič, predsjednik Udurge Val kulture iz Zagreba, koje zajedno s NP Krka, orgnizator Festivala, ističući kako će biti i glazbenih programa u kojima će nastupiti Nina Kraljić i Putokazi, puno izložbi, performansa...
'Krka svojom ljepotom i bogatstvom tradicije oplemenjuje širi prostor u kojem živimo. Oko nje su iznikli i brojni mitovi koji se kreću granicom stvarnosti, fikcije i iluzije, neovisno o tome jesu li iznikli na stvarnim događajima ili su plod mašte okolnog stanovništva, i čine značajan dio naše nematerijalne tradicije.Mi kao ustanova imamo zadaću skrbiti kako o prirodnom tako i o kulturnoj baštini, i materijalnoj i nematreijalnoj i zato nam je drago da LegendFest već drugu godinu zaredom odabire kao mjesto svog održavanja Roški slap i Krku. Nadam se da će biti lijepo kao i lani i poziovam sve da dođu uživati u programima koji će tamo btii održani' – kazao je Krešimir Šakić, ravnatelj JU NP Krka.

19. travanj 2024 08:06