StoryEditorOCM
ŠibenikŽELJKA ŠTOKIĆ

Šibenčanka zvana hrabrost - 13 godina u vlaku smrti: Pomozite mi doći do 'zrake nade' (FOTO)

31. svibnja 2017. - 14:36

Prije 13 godina Šibenčanki Željki Štokić prvi put je dijagnosticiran karcinom debelog crijeva.
Nakon toga prošla je, ni manje ni više, nego deset operacija. Operirao ju je prvi put dr. Vinko Alfier na šibenskoj kirurgiji i ne znajući tada da će njihovih "susreta" u operacijskoj dvorani biti još... ukupno šest od 10 operacija! Prva operacija 2005. godine prošla je uspješno, druga, ginekološka, uslijedila je zbog metastaze 2006., liječenje je prošlo čak i bez kemoterapije i - desetak je godina Željka Štokić bila mirno. Onda su zaredali novi metastatski problemi: prvo je dobila rak na jajniku, a s njim je počela i serija operativnih zahvata jer se maligna bolest nije dala i stalno je nalazila neko novo sijelo u Željkinu tijelu... Tri plus još tri operacije, a onda kemoterapija, kako ona kaže, bez učinka, a s teškim nuspojavama, iscrpljujuća fizički i psihički, jednom riječju strašna! Propala joj je koža lica, tijela, nokti, pratili su je stalni proljevi, završavala je na hitnoj...

-... sjedite, tako, u čekaonici, čekajući na kemoterapiju, a osjećate se kao u vlaku smrti - tako je na mene djelovala ta vrsta terapije koju moj organizam, jednostavno, nije podnosio. Sama sam odlučila to prekinuti s dobokom sviješću da će me prije usmrtiti kemoterapija nego karcinom.

Počela je s posebnom prehranom, tečajevima makrobiotike u Zagrebu, zaokupljale su je misli i, naravno, uvijek ono prvo pitanje "zašto baš ja?". Kroz tu doboku bol čovjek nekako dođe do sebe u najdubljim dubinama bića - govori danas Željka.
Onda su je počeli boljeti leđa i noge, dvije se godine mislilo da ima išijas, ali pokazalo se da imam "novi" karcinom u predjelu zdjelice... Željki je "novi" karcinom pritiskao živce i krvne žile, imala je utrnutu nogu, teško je hodala... a kad joj je noga počela oticati, otišla je k doktoru Alfieru, napravila "magnet" i saznala da ima novi karcinom u zdjelici, teško operabilan.

- Deset mjeseci trajala je neprekidna bol. Doktor Alfier 13 godina svjedoči ovoj mojoj borbi. Da nije bilo njega, koji mi je doslovno spašavao život, ne samo kao izvrstan operater, nego i kao čovjek, ne znam kako bih sve to podnijela. Njegov mentalni sklop i njegov duh i energija, i sve to još sa strane moga supruga i djece - valjda sam uz njihovu pomoć do sada sve i izdržala...
Kad je oboljela, Željka je imala samo 31 godinu i dvoje male djece. "Moraš živiti kako god znaš!", govorila je tada sebi. Danas ima 44, djeca su odrasla i studiraju ili završavaju studij, bili su to dobri učenici koji su, naprosto, zaslužili studij. Bilo je teško i psihički i financijski, ali život te goni - priča Željka. A ona - ona je danas na početku još jednog rata s rakom!

Dr. Vinko Alfier uputio ju je nedavno na jednu sasvim novu adresu u Hrvatskoj, ali i široj regiji: u Polikliniku za dijagnostiku i liječenja karcinoma radioterapijom i radiokirurgijom u Svetoj Nedjelji kod Zagreba. Kad sam "uguglala" Radiochirurgia Zagreb, i sama sam se prvi put srela s nečim takvim.
- Bila sam tamo i strepila što će mi reći jer moglo je biti da u mom slučaju čak ni oni ne mogu pomoći i da nema smisla ni pokušavati! Na moju veliku sreću ustanovili su da se mogu boriti s mojim najnovijim karcinomom u zdjelici, dobila sam termine i sad ćemo dalje.

To "dalje" Željka, međutim, više ne može "odraditi" sama, niti to, naravno, financijski, može iznijeti njena složna i snažna familija.
Za zahvate u Radiochirurgiji i za boravak u Zagrebu tijekom liječenja potrebno joj je, kako sada vidi, oko 150 tisuća kuna. Sam tretman palijativnog radioterapijskog zračenja u Radiochirurgiji košta 42.360 kuna, a Uprava Radiochirurgije Zagreb u se ovom slučaju uključuje s odobravanjem značajnog popusta na cijenu tretmana.

Taj novac Željka Štokić pokušat će prikupiti donacijama onih koji će duboko razumjeti ovu njenu borbu za život, koju je u vrijeme odrastanja djece uobličila u dirljivu i hrabru, kratku rečenicu: Živi kako god znaš!

- Imam sreću da je osnovana ta nova ustanova. Da je ovo s mojim karcinomom u zdjelici bilo prije godinu dana, ne bih došla ni blizu "zraci nade" kako tu terapiju ljudi zovu. Imam krasne prijatelje, oni su mi i za ovu ideju dali potporu. Otvorila sam račune u banci pa sad očekujem pomoć i svih onih koji mogu razumjeti ovu moju priču i ovu moju borbu - jednostavno kaže Željka.

I za kraj, kaže vam ona meni:
- Mnogi bi pomislili da sam ja neka žena oronula od bolesti, ali ja vam odlično izgledam! Nikad na meni ne biste rekli da sam tako bolesna! Prije nego sam prekinula kemoterapiju, vidjela sam objavu za natjecanje za najljepšu mamu, Miss mama. Ja sam lijepo kliknula i prijavila se sve misleći - ma ajde, molim te, možda za dva mjeseca neću biti živa! Idem se maknuti iz bolničkih hodnika i osjetiti život!

Tada je prekinula kemoterapiju i oporavila se od nje. Na natjecanje Miss mama trebala se predstaviti nekom kratkom pričom - nitko nije znao da ju je pisala između dvije kemoterapije.
- Nisam dala da itko spominje moju bolest, nisam želila da me sad tu netko sažalijeva, žiri nije imao pojma, znali su samo moji prijatelji i rodbina. Naučila sam nositi problem i ne opterećivati okolinu. Naravno, imala sam i padova, ali ja sam tip koji voli život, optimistična sam i nasmijana, a onda, tu su bila i moja djeca i muž kao dodatni motiv...

Ova priča Željke Štokić zapravo je filmska priča... napose s ovom epizodom natjecanja za najljepšu mamu, usred teške bolesti!
Pa mirita li ta žena našu ruku pomoći, pitam se ja sveudilj zaprepaštena i zadivljena tolikom snagom duha, a bogme i tijela koje sve to izdurava evo 13 godina...


ŠTO JE "ZRAKA NADE"

To je nešto najmodernije to je veliki iskorak u radioterapiji i liječenju karcinoma i nešto sasvim novo na ovim prostorima. Stvar je u tome da oni tumor tretiraju zračenjem i to s većom količinom zračenja submilimetarske preciznosti, koje, međutim, ne oštećuje okolne organe kao što je to slučaj sa starom radioterapijom. Oni rade s Varian Edge linearnim akceleratorom najnovije generacije. Uz pomoć kompjutorskog proračuna po principu stereotaksije precizno odrede točku u kojoj se nalazi tumor i onda ga tretiraju. Često je to na kirurški nedostupnim mjestima, a poslije toliko operacija ovo je za Željku zaista najbolje rješenje. To je visoko precizna radiokirurgija i zapravo neinvazivna alternativa klasičnoj kirurgiji. Pa ne zovu je bez razloga "zraka nade"... Ja se zaista nadam da će ta terapija itekako pomoći Željki Štokić, ona to sa svojim stavom u cijeloj ovoj dugotrajnoj opakoj bolesti zaista zaslužuje...- objasnio je dr. Vinko Alfier novu šansu za Željkino zdravlje u Radiochirurgiji Zagreb.


Račun za pomoć
Račun za humanitarni prilog liječenju Željke Štokić otvoren je u HPB-u.
Broj deviznog računa je: HR9223900013221508089 Model: 00 Poziv na broj odobrenja: 22600955445
Broj žiroračuna: HR2623900013102276004 Model: 00 Poziv na broj odobrenja: 22600955445

25. travanj 2024 03:51