StoryEditorOCM
Šibenikrenesansni čovjek

Natko Duvnjak: Ravnatelj, političar, ljubitelj motora i najfriškije čovjek koji je fotoaparatom lovio bolide usred Skradina (FOTO)

25. svibnja 2017. - 14:42

Šibenčani su Natka Duvnjaka dosad poznavali kao ravnatelja Osnovne škole Jurja Dalmatinca. Znaju ga i kao prvog čovjeka osnovne škole za suvremeni ples, kao dugogodišnjeg istaknutog člana HSLS-a, pače i predsjednika Županijske organizacije stranke, ljubitelja motora, a sada su ga upoznali i kao - pasioniranog fotografa.

- Ja se, zapravo, fotografijom bavim dosta dugo, još od pojave prvih digitalnih foto-aparata, zvijeri s 1,3 megapiksela, koji su onda bili "zvijeri" i koje smo smatrali čudom. Kartica od 64 megabajta je isto tako bila čudo, skupa nenormalno... Pa je došao jedan Olympusov ultrazoom, pa Panasonicovi LUMIX-i, i sada sam, evo ima zadnjih nekoliko godina prešao na DSLR, odnosno na Nikona, nekoliko objektiva i fleš - otkriva podatke Duvnjak o fotografskom naoružanju.
- Onda si u opremu investirao više nego u motor? - provociramo ga, ali neuspješno.
- A ne, nije baš!
- Koji motor trenutno voziš?
- Hondu NC 750 X, al nećemo se time baš sad hvaliti. Ovo je ipak tekst o meni kao fotografu - smije se Natko.

No priča o motosportu i brzinama ipak nije mimo teme. Naprotiv. Sretno se spojila u prvoj izložbi fotografija koju su on i kolegica nam Josipa Bolanča, fotoreporterka Šibenskog portala, otvorili prije neku večer u šibenskoj knjižnici "Juraj Šižgorić". Riječ je o - zajednički - 23 fotografije koje su nastale na Velikoj nagradi Skradina, atraktivnoj auto-moto utrci odvoženoj pretprošle nedjelje u Skradinu, i koje su ponosni autori izložili Šibenčanima, svojim sugrađanima na uvid. Ako niste još, svakako ih otiđite pogledati. Ako ništa drugo, mukte je!

- Pa, eto, Automobilski klub "Mihovil" mi je ukazao tu čast da za njih napravim seriju fotki na toj utrci, na čemu im zahvaljujem. Inače, ljudi su moje fotke vjerojatno vidjeli, kao i drugi, na internetu, i ono što me možda razlikuje od drugih je u tome što ja volim tzv. HDR tehniku. To je tehnika u kojoj se povećava dinamički raspon slike, dobivaju se istaknutije boje, istaknutiji detalji, dobiva se jedan poseban efekt. To je na jednoj amaterskoj bazi, ali mi je velika ljubav - otkriva nam Duvnjak, dodajući da će izložba nakon Šibenika biti upriličena i u Skradinu, a možda ode i preko granica Hrvatske, jer se utrka u Skradinu bodovala i za Šampionat Bosne i Hercegovine, pa su i oni pokazali interes da te fotografije vide u svojim gradovima.

- Znači, nećete stati na ovome?
- Pa ja se nadam da će ovo biti samo moja prva izložba u nizu. Istini za volju, ja sam već prije godinu ili dvije dana postavio jednu zbirku fotografija iz baletne škole, naše osnovne škole za balet i suvremeni ples, iz naše godišnje produkcije, u kojoj su bile izložene fotografije Duška Jaramaza i Milana Balabana, i ta je izložba dosta dobro ostala zapamćena, dvije su fotke s nje izložene čak i u resornom ministarstvu u Zagrebu - priča Duvnjak kojem je intimno žao što se ova digitalna fotografija, koja je demokratizirala "slikavanje" i učinila ga pristupačnim svima, nije pojavila i ranije, dok je on imao manje godina u životnom kalendaru. Koje je sve fotke iz djetinjstva mogao imati spremljene na svojim diskovima, koje zauvijek izgubljeno blago dragih lica, događaja, uspomena...


HVALA VAM
Automobilski klub "Mihovil" mi je ukazao tu čast da za njih napravim seriju fotki na skradinskoj utrci, na čemu im zahvaljujem

18. travanj 2024 13:59