StoryEditorOCM
ŠibenikSreća da su izbori pred vratima

Žirje više nije žedno- vodonasac nakon osam mjeseci konačno "takao" najudaljeniji šibenski otok

12. svibnja 2017. - 13:52

U proteklom razdoblju mještani otoka Žirja imali su velikih problema s isporukom pitke vode. Točnije, posljednji put je vodonosac na Žirje pristao još u rujnu 2016. godine. U međuvremenu gusterne su presušile, pa su Žirjani živjeli stilom koji više prilič Srednjem vijeku, nego 21. stoljeću.

Razlog zbog kojeg je stopirana je isporuka vode leži u činjneici da žirjanski Mjesni odbor nije potpisao 100.000 kuna vrijednu tranšu isporuke vode šibenskom "Vodovodu". I tko zna koliko bi takvo stanje trajalo da lokalni izbori nisu pred vratima. Žirje je administrativno dio Grada Šibenika i premda nema previše duša, izbori su vrag- svaki glas je bitan. Dobro to znaju šibenski političari, jer prethodna dva izborna ciklusa rješavala su se u stotinjak glasova. Eto, tako je i sudbina Žirjana postala važna ljudima iz Krešimirovog doma gdje je sjedište šibenske gradske uprave. 

U skaldu s tim, brzopotezno je u akciju krenuogradonačelnik Željko Burić i najavio rješavanje problema. Rečeno- učinjeno. Ovoga tjedna izvršena je isporuka vode na šibenske otoke Žirje i Kaprije.
- Vodonosac je na Žirje isporučio vodu 10. svibnja 2017.g., nakon što je ovjerena lista korisnika od strane Mjesnog odbora. Trenutno se odvija isporuka vode kućanstvima iz postojeće vodospreme- izvijestili su iz šibenske gradske uprave.



- U koordinaciji s Vodovodom, kao što smo i najavili, voda je stigla na Žirja,a ispitujemo i uzroke koji su doveli do situacije da su Žirjani uopće ostali bez vode. Ovakve situacije više se ne smiju ponavljati- rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Također, vodovodna mreža na Žirju je sanirana, te se očekuje uredna vodoopskrba u idućem razdoblju. Nakon podjele dostavljene količine vode, vodonosac će obaviti novu isporuku na otoke, vele u gradskoj upravi.

Oni i podsjećaju kakva je procedura isporuke vode na otoke Zlarin, Žirje i Kaprije:
- Na zahtjev stanovništva otoka Žirja Vodovod Šibenik dostavlja narudžbu brodskom prijevozniku vodonoscu za prijevozom vode na otok. Vodonosac napuni vodospremu nakon čega se iz vodospreme vrši opskrba kućanstava. Osoba koja je zadužena za raspodjelu vode iz vodospreme izrađuje popis stanovnika kojima je voda isporučena a koji treba ovjeriti predsjednik Mjesnog odbora otoka- zaključuju u gradskoj upravi.

19. travanj 2024 00:43