StoryEditorOCM
ŠibenikŠEFICA RAZVOJNE AGENCIJE

Mira Lepur: Euri iz Bruxellesa po mojim notama

9. svibnja 2017. - 21:40

Ravnateljica Javne ustanove Regionalna razvojna agencija Šibensko-kninske županije Mira Lepur po mnogo čemu je zanimljiva osoba.
Njezin osebujan životopis svjedoči o tome da se kao profesorica klavira, nakon stečene diplome Sveučilišta u Zagrebu, otisnula u svijet na daljnje školovanje. Najprije na Richard Strauss Konservatorium u Münchenu, gdje je 2003. diplomirala na poslijediplomskom studiju klavira. Potom je iste godine u Francuskoj upisala te nakon dvije godine i završila studij međunarodnih odnosa na Institutu za međunarodne odnose Sveučilišta Marc Bloch u Strasbourgu. Akademski put na poslijediplomskom studiju multikulturalizma i međunarodnih odnosa završava 2007. Uredske poslove konzultantice u Općoj upravi za zapošljavanje i socijalne poslove Europske komisije u Bruxellesu zamijenila je prije godinu i pol dana ravnateljskim. Šibenik je bio njezin odabir.

– Krajem listopada 2015. došla sam na ovu dužnost i stvarno je obavljam sa žarom i strašću. Zaista mi je stalo da u Regionalnoj razvojnoj agenciji napravimo nešto dobro i da pridonesemo razvoju cijele Šibensko-kninske županije i svih gradova i općina. Mislim da sam uspjela pohvatati konce. Nekih prvih šest mjeseci bilo je malo istraživanja, upoznavanja s djelatnicima, međutim, smatram da je Agencija sada u dobrim tračnicama i da uspješno idemo naprijed – zadovoljno konstatira ravnateljica.

Dodaje kako i ona i njezini kolege imaju zaista puno posla. Javna ustanova, objašnjava, djeluje u svojstvu regionalnog koordinatora, budući da joj je prvenstvena zadaća pružanje podrške gradovima i općinama u županiji u pripremi, prijavi i provedbi projekata koji su financirani iz europskih fondova. Regionalna razvojna agencija ujedno je i institucija koja podupire poduzetničke inicijative, odnosno pruža usluge i pojedincima i tvrtkama.



– Balansiramo, dakle, između te naše dvije podjednako važne zadaće. Zasigurno će ova druga u dogledno vrijeme biti još opsežnija ako nam pred europskim fondovima prođe projekt koji smo prijavili prošle godine. Riječ je o projektu Adriatic Business Centar, preko kojega želimo obnoviti nekih 1700 četvornih metara prostora u staroj zgradi u kompleksu tvornice TLM-a. Zaživljavanjem centra i zapošljavanjem novih ljudi želimo u pravom smislu postati potporna poduzetnička institucija i što više aktivnosti usmjeriti prema našim poduzetnicima koji to najviše trebaju – entuzijastično kaže Mira Lepur.

Napominje kako kroz Agenciju i sada tjedno prođe između 20 i 30 poduzetnika, kojima se u svim segmentima nastoji izići u susret i poduprijeti ih u poslovnim planovima. S obzirom na potražnju za uslugama, priznaje da je kapacitet te županijske institucije postao pretijesan i u smislu poslovnih kvadrata, baš kao i broja zaposlenika. Zato bi takozvani ABC centar bio više nego dragocjen.

Na primjedbu kako tako krhka dama uspijeva odraditi toliko posla i pomiriti sve raspršenije zadaće Regionalne razvojne agencije, Mira Lepur se nasmijala.
– Ne znam baš jesam li baš toliko krhka. Oni koji me znaju možda bi rekli upravo suprotno. Uspijevam se organizirati, koristim nove tehnologije, imamo i softvere za podjelu rada i praćenje dužnosti. Nas je u Agenciji trenutno 20, a vjerojatno ćemo se i širiti. Nije lako, ali uspijeva se.


26. travanj 2024 09:38