StoryEditorOCM
ŠibenikAfirmacija suhozidne gradnje

Donesite knjige u izložbenu dvoranu Muzeja: Svake subote svibnja nova bunja od knjiga (FOTO)

6. svibnja 2017. - 18:42

Od ove subote kroz svibanj, pa i ljeti, ispred Muzeja grada Šibenika gradit će se bunje od- knjiga! Današnju su, s oko 500 knjiga, podigli mladi šibenski arhitekti iz sekcije SOBA Društva arhitekata Šibenik.
Izgradnja bunje od knjiga usko je vezana za izložbu fotografija „Prijatelj suhozida“ arhitekta Boška Fržopa koja je postavljena u izložbenoj dvorani do obale. I izložba, i bunja, vezane su pak za dugogodišnji istraživački rad i afirmaciju suhozidne gradnje, muzejskog etnologa dr Jadrana Kale...

Bunju su gradili arhitekti: Petra Zaninović, Iva Petković, Marija Rupa, Ana Selak, Marko Chiabov, Jure Knežević i predsjednik DAŠ-a Dario Crnogaća koji kaže:
-Mi u Društvu imamo interes za vernakularnu, znači zavičajnu arhitekturu u koju svakako spadaju i bunje koje su gradili naši preci. I danas smo zadivljeni tom gradnjom bez veziva- kako je, uostalom, sagrađen i svod šibenske katedrale. Premda je ovo bila improvizacija, prije početka gradnje ipak smo malo proučili kako to napraviti...

Dr Jadran Kale kaže da im je ideju dao jedan iglu od knjiga kolumbijskog umjetnika postavljen u njujorškom muzeju prije šest godina:
-Prije gradnje malo smo ipak konzultirali matematičare i fizičare i radili proračune jer smatralo se da su ploče na bunjama malo ukošene. Knjige su ravne pa ipak smo uspjeli!

Bunju su posjetili mališani vrtića Lastavica, i bila je za njihove „dimenzije“, dakle malena, „dječja“.
Doneste li knjige u muzejsku dvoranu do obale, iduća bunja, iduće subote, bit će još i veća!
Akcija se, naime, nastavlja i iduće subote pa iz Muzeja zaista pozivaju Šibenčane da donesu knjige koje im više ne trebaju:

-Sklonit ćemo ih tako što ćemo u dvorani od njih napraviti lažni luk, kao u Rašinoj bunji kod Vodica. Ovdje smo najviše koristili muzejske knjige no treba nam još, bilo bi idealno podići bunju u koju će se moći ući!
Te će knjige ostati za razne muzejske akcije i sasvim sigurno neće propasti- govori ravnatelj MGŠ Željko Krnčević koji je fotodokumentirao cijelu ovu zanimljivu akciju koja je privukla pažnju prolaznika a ljeti bi mogla biti i jedan mali edukativno- promotivni turistički sadržaj.

24. travanj 2024 13:00