StoryEditorOCM
ŠibenikANĐELKO MATOV, KANDIDAT HRASTA I HKS-a ZA ŽUPANA ZALAŽE SE IZGRADNJU NOVE ŠIBENSKE SPORTSKE DVORANE

' Skoro tri četvrtine investicije od 6 – 7 milijuna EURA-a može se dobiti od EU fondova, i dobro iskoristiti i za sportski turizam'

4. svibnja 2017. - 14:00

'Šibeniku i županiji fali Poslovno sportski centar. Dvorana Baldekin puštrena je u rad još 1973. i ne zadovoljava potrebe modernog sporta, a pogotovo ne međunarodnih natjecanja. Dvoranski sport iznjedrio je, čak i u takvim uvjetima, dva NBA igrača, pokojnog Dražena i danas Darija Šarića. Poslovnmo sportski centar bi se sastojao od četiri dvorane – velike dvorane s četiri – pet tisuća sjedećih mjesta za međunarodna natjecanja, te tri male za rad i aktivnost djece u svim športovima u gradu. Mi koji smo u sportu znamo da kronično nedostaje termina i da nam aktivnosti s djecom zanju završavati u ponoć, što nikako nije primjereno. Tu bi bili i poslovni prostori koji bi financirali održavanje tog sportskog centra kao i veliki parking prostor' – kazao je Anđelko Matov, kandidat Hrasta i HKS-a za šibensko – kninskog župana, inače Šibenčanima dobro pooznati kao dugogodišnji košarkaški trener i sportski stručnjak.

Postoje više načina kako isfinancirati taj cenmtar, kazao je Matov – da se uđe u javno – privatno partnerstvo s gradom i županijom, s privatnicima koji su zainteresirani da uđu u poslovne prostore i pomoću sredstava EU fondova. 'Od EU fondova može se namaknuti 60-70 posto investicije, pogotovo ako se koristi zelena energija. Naša županija klimatski je jako pogodna za pripremu sportaša, tako da bi se mogli baviti i sportskim turizmom.'- kazao je Matov, dodajući da bi lokacija nove sporteske dvorane i centra mogla biti na Vidicima, na mjestu gdje je vanjsko malonogometno igralište, a cijena njezine izgradnje iznosila bi okvirno između šest i sedam milijuna EURA.

Milena Bačelić, kandidatkinja za dožupanicu, dodala je kako se ova dvorana neće izgraditi nikakvim 'čarobnim štapićem' ali da moramo biti vođeni primjerom Zadrana, koji su u projekt Višnjik krenuli samo s idejnim projektom, a onda se dogodio jedan fantastičan trenutak u kojem je grad Zadar povukao sredstva od država.

'Da bi sport mogao funkcionirati, morao bi imati strategiju. A ako nemate strategiju, onda nemate ni viziju razvoja šibenskog sporta. Bez vizije imate i problem s financiranjem sporta, pa svi klubovi u gradu Šibeniku dobivaju mrvice. No, i s tim mrvicama se prave veliki rezuultati, pogotovo u odnosu na susjedne gradove. Split i Zadar imaju puno veće proračune, pogotovo u košarci, a Šibenik ima dva prvoligaša, Jolly i Šibenik koji su u vrhu hrvatske košarke, s novcima koji su puno manji od njihovih' – kazao je Matov.

25. travanj 2024 04:16