StoryEditorOCM
ŠibenikOko 30 tisuća gostiju

Ovog ljeta golemi kruzeri na sidru pred šibenskom lukom: Oni neće moći proći kroz Šibenski kanal, zato će u punom pogonu biti 30 autobusa na relaciji Zablaće-Šibenik (FOTO)

28. travnja 2017. - 17:42

"Aurora", "Oceana" i "Queen Victoria" – tako se zovu kruzeri koji ove godine od lipnja do rujna prvi put gostuju u Šibeniku, ukupno u šest navrata. Zajedničko im je što su, naročito za ovdašnje uvjete pravi golemaši od 271, 251 i čak 294 metra – koliko je duga "Queen Victoria" zbog čega ne mogu proći kanalom sv. Ante i uploviti do veza na gatu Vrulje, no to neće biti smetnja da njihovi putnici posjete Šibenik.

Krstaši će naime, stajati na sidru pred Zablaćem, odakle će putnici, prevezeni kruzerskim lajbotima do kopna, agencijskim autobusima nastaviti do Šibenika ili na izlete u okolicu, ovisno o željama tijekom jednodnevnog posjeta gradskom području, govori Gordana Mrčela iz marketinga Lučke uprave Šibenik.

"Oceana" je prva i dolazi 11. lipnja, a sezonu u rujnu zaključuje "Queen Victoria"; računa se da će u svakome navratu tijekom tri ljetna mjeseca Šibenik posjetiti i do dvije tisuće putnika s plovećih orijaša koji ih obično nose dvostruko toliko.
-Ovi brodovi nikad dosad nisu bili kod nas i to je svakako, uspjeh destinacije i Lučke uprave, kao organizatora kruzerskih gostovanja, ocjenjuje Mrčela ne zaboravljajući istaknuti također Sandru Grgas, predsjednicu gradske četvrti Zablaće koja je Lučkoj upravi bila od velike pomoći u pripremama za prihvat tolikog broja ljudi u šibenskom naselju koje je u sezoni inače zagušeno gostima i automobilima. Zablaće je i dosad ponekad imalo ulogu terminala, no samo iznimno, ako zbog vremenskih uvjeta neki od krstaša ne bi mogao uploviti u šibenski porat. Ovo je ipak nešto drugo, napominje Mrčela.

Riječ je o usklađivanju vožnje čak 30 autobusa, koliko će ih biti u prometu kada pred Šibenik doplove ovi kruzeri.
-Vrlo je zahtjevno organizirati prihvat ovako velikih brodova i ovo će nam svima biti značajni ispit. Za autobuse ćemo koristiti oba ulaza u Zablaće – onaj od Male Soline te iz pravca mjesnog groblja. U 8 sati dolazit će autobusi koji će putnike voziti na izlete i vraćati ih u 17, sat vremena prije isplovljavanja, a svakog sata prometovat će i autobusi na relaciji Zablaće-Šibenik na gatu Vrulje, za sve koji su se odlučili za obilazak grada, navodi Gordana Mrčela.

Turistički segment kruzera u Šibeniku inače je u stalnom razvoju a 2017. donosi čak 30 tisuća gostiju s paluba krstaša, što je u odnosu na minule godine značajno povećanje.
Lista uplovljavanja ove godine zaključena je s brojem 112, a Mrčela ističe da u odnosu na lani, na gat Vrulje uplovljava također više brodova i to dvostruko – 22 - a pojavile su se i nove kruzerske kompanije.
-Svaki od kruzera ima i više dolazaka, a Šibeniku je najvjerniji La Belle Adriatique, s 25-26 uplovljavanja, te razmjerno maleni krstaši "Artemis" i "Athena" koji godinama dovoze goste zimi i ostaju dva-tri dana u luci, podsjeća Gordana Mrčela na provjerene poklonike Šibenika.











 

16. travanj 2024 20:08