StoryEditorOCM
ŠibenikDani hrvatskog pršuta

Žužižev "krčki" šampionski pršut na ovogodišnjoj manifestaciji u D-resortu Mandalina

Piše Tekst i foto: Branimir Periša
21. travnja 2017. - 18:04

Mesnice Žužić dobitnik su laskave titule najboljeg pršuta na 3. "Danima hrvatskog pršuta" dvodnevnog stručnog i poslovnog skupa koji je danas otvorio Zdravko Barač, izaslanik premijera Plenkovića i ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije. Pršut Vjekoslava Žužića je ne samo prvi certificirani pršut otkako je Hrvatska u Europskoj uniji, već i prvi hrvatski proizvod i to s otoka Krka.
U međuvremenu certifikate po EU standardima dobili su istarski, drniški i dalmatinski pršut, a u tim kategorijama danas je dodijeljeno ukupno devet zlatnih, srebrnih i brončanih nagrada najboljim pršutima 30-torice ovogodišnjih izlagača na ovogodišnjim "Danima..." koje organizira Klaster Hrvatskog pršuta, uz potporu Šibensko-kninske županije i Turističke zajednice Grada Šibenika, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske gospodarske komore. Komisiju za ocjenu pršuta vodila je Sandra Petričević iz splitskog Veterinarskog zavoda.

Nagradom za životno djelo Klaster je odao priznaje Zvoni Marinu, legendarnom pokretaču proizvodnje pršuta u drniškom Mesoprometu 70-tih godina prošlog stoljeća, nakon čega je, kako je istaknuto, drniški pršut postao sinonimom za ovaj suhomesnati specijalitet kojeg sada proizvodimo 350 tisuća komada godišnje, a srednjoročni cilj je dvostruko više. Nagradu za životno djelo dobio je i Drago Bebić iz Metkovića, za razvijanje brenda dalmatinskog pršuta.

Bit će to prvenstveno stručni i poslovni skup sa brojnim radionicama i okruglim stolovima na kojima će se raspravljati o aktualnim temama vezanim uz proizvodnju i plasman pršuta na domaćem i inozemnom tržištu, mogućnostima veće zastupljenosti pršuta na jelovnicima domaćih ugostitelja i hotelijera, posebno za trajanja turističke sezone te drugim pitanjima koja su u središtu zanimanja proizvođača prepoznatljive mesne delicije.

Sudionike i uzvanike 3."Dana hrvatskog pršuta" pozdravili su također Goran Pauk, šibensko-kninski župan, te Darko Markotić, predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta.
S ponosom podupiremo ovu manifestaciju jer naš pršut ima ogroman gospodarski potencijal, naročito u turizmu – kazao je Pauk.

Darko Markotić je naglasio kako se u Hrvatskoj danas proizvodi 350 tisuća komada pršuta godišnje vrijednih 200 milijuna kuna te kako je udio domaće sirovine u proizvodnji pršuta u posljednje četiri godine sa 10 posto povećan na gotovo 50 posto. Cilj Klastera, dodao je, jest milijun komada pršuta godišnje te 100-postotna zastupljenost domaće sirovine u proizvodnom procesu.
Sutrašnji program počinje od 10 sati te je, uz brojna predavanja i okrugle stolove, primjereniji za građane, a posjetitelji će moći probati preko 30 jela vrsnog chefa Ivice Palinića iz Splita.



 

24. travanj 2024 21:19