StoryEditorOCM
ŠibenikPa-pa milijun kuna

Zekanović prozvao Upravno vijeće NP Krka i ministra Dobrovića zbog odluke da taj nacionalni park mora s milijun kuna sufinancirati zračnu luku Zadar i aviokompaniju Ryanair

18. travnja 2017. - 20:42


Hrastov kandidat za gradonačelnika Šibenika Hrvoje Zekanović ne miri se s činjenicom da će NP Krka s milijun kuna sufinancirati niskotarifnog avioprijevoznika Ryanaira koji slijeće na zadarsku zračnu luku te tvrdi kako se na taj način pozamašna suma novca odlijeva iz Šibenika i županije na štetu ovdašnje kulture i sporta.

I sve to po naputku Mostova ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića te HDZ-ova ministra turizma Garija Cappellija, kazao je Zekanović na konferenciji za novinare održanoj ispred ulaza u zgradu uprave NP Krka.

Odluku o tomu, podsjetio je Zekanović, donijelo je Upravno vijeće NP Krka krajem ožujka. Prema toj odluci zadužuje se ravnatelj Krešimir Šakić da sklopi ugovor s Turističkom zajednicom Zadarske županije o „udruženom oglašavanju putem web stranica niskotarifnog avioprijevoznika Ryanaira“. U obrazloženju te odluke navodi se kako Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kao i sa strukovnim udrugama provodi takva oglašavanja turističkih destinacija jer su ona ključna za porast turističkog prometa u predsezoni i posezoni, a takav stav dijeli i Dobrovićevo ministarstvo.

No, to što resorno ministarstvo smatra da je i uključivanje NP Krka u projekt udruženog oglašavanja preko web stranica Ryanaira značajno i za regionalni razvoj, za Zekanovića je potpuno neprihvatljivo.

-Smatram da je ova odluka  nepravedna prema Šibeniku i da argument koji se koristi, a to je da putnici iz zadarske zračne luke dolaze posjetiti NP Krka nije dobar. Zašto onda Park prirode Vransko jezero, Park prirode Telaščica ili NP Paklenica ne plaćaju Ryanairu. Možemo ići i dalje i reći neka tu kampanju financiraju Hrvatske pošte ili Hrvatske autoceste ili bilo koja druga državna tvrtka, jer i one imaju koristi od nje. Ili neka Split ili Dubrovnik ili Garden festival plaćaju zračnoj luci u Zadru, jer sam siguran da i oni imaju goste koji su se dovezli Ryanairom!

Zato je milijun kuna koje će toj niskotarifnoj kompaniji platiti šibenski NP Krka oduzet Šibeniku, istaknuo je Zekanović.
-Ovaj je novac oduzet upravo našem Šibeniku, jer u današnje vrijeme kada nam je gospodarstvo na koljenima financiranje šibenskih kulturnih projekata i sportskih klubova dolazi u pitanje!

Iako je kazao kako je cijela priča legitimna i legalna, ona je ipak puna apsurda.

-Apsurd je još veći zbog toga što novac iz NP Krka ne ide izravno zadarskoj zračno luci, iako je ona prije svega zadarska, a usto je još prije dvije godine revizijom opisana kao neučinkovit sustav, nego TZ Zadar koji će Ryanairu platiti reklamiranje NP Krka!

A apsurdima tu nije kraj, nastavlja Zekanović.

-S jedne strane govori se da je broj posjetitelja u NP Krka prevelik te da je ugrožen temeljno fenomen parka, a s druge strane dovodi se još posjetitelja – kazao je Zekanović. Ponovio je i kako najveći udjel u zadarskoj zračnoj luci, 55 posto, ima država, dok Grad Zadar i Županija imaju po 20 posto te 5 posto Općina Zemunik.

Novac koji je aerodromu potreban da bi platio Ryanairu što tu slijeće, što Zekanović također smatra neobičnom praksom, mogli bi izravno namiriti vlasnici zračne luke, bez da se u tu priču uključuje NP Krka!  

 

27. travanj 2024 00:45