StoryEditorOCM
ŠibenikApel za pomoć

Županijska udruga slijepih: Najviše im pomažu Šibenik i Županija – druge ih općine i gradovi odbijaju ili daju tek nekoliko stotina kuna

Piše Katarina RUDAN
9. travnja 2017. - 12:41


Županijska Udruga slijepih i slabovidnih osoba registrirana davne 1953. godine među najstarijim je udrugama u našoj županiji. Sjedište joj je u Šibeniku, djeluje u vlastitom prostoru u Zadarskoj ulici na broju četiri, a kroz nju je prošlo stotine slijepih i slabovidnih osoba. Trenutno ima 160 registriranih članova, a svojim radom pokriva područje cijele županije i nema podružnica po općinama i gradovima. Vrata udruge otvorena su svakog dana od osam do 12 sati i tu se okupljaju njezini članovi provodeći vrijeme u razgovoru, igranju društvenih igara koje, s obzirom na stupanj sljepoće, mogu igrati poput pikada ili šaha.

Posebno su dobri u zvučnom pikadu što potvrđuje i podatak da se svake godine s "Dalmatinskih igara slijepih i slabovidnih osoba" vraćaju s medaljama. Tako je ove godine na igrama koje su krajem ožujka održane u Splitu predsjednik Udruge Joso Bagić u zvučnom pikadu u kategoriji slijepih osoba osvojio srebro, a tajnik Darko Juras zlato u kategoriji slabovidnih osoba. Sljedeće godine šibensko-kninska Udruga je domaćin igara, pa ih već danas "zaboli glava" na pomisao kako osigurati financijska sredstva za tu trodnevnu manifestaciju koja osim sportskog natjecanja ima i karakter druženja.

Prijavljivanje projekata

U praksi je poznato da je upravo novac, bolje reći njegov nedostatak, najveća prepreka i problem u radu ne samo ove već i drugih udruga koje okupljaju i brinu se o osobama s invaliditetom ili drugim teškoćama. Nema više direktnog financiranja iz resornog ministarstva, odnosno državnog proračuna, već se sredstva dodjeljuju za projekte, ako prođu na natječajima. Na natječaje se prijavljuje i šibensko-kninska Udruga slijepih, ali se puno puta dogodi da, neovisno o tomu što je dokumentacija valjana, ne prođu jer je konkurencija velika, a novca malo.



- Prošle godine smo se prijavili na natječaj za program "Videći pratitelj" Ministarstva socijalne politike i mladih s projektom "Pokaži mi put", prošli na njemu i sada slijepe osobe u Šibeniku i drugim mjestima u županiji imaju svojeg videćeg pratitelja. U samoj izradi projekta i natječajne dokumentacije pomogla nam je šibenska Udruga "Mladi u EU" s kojom izuzetno dobro surađujemo. Program traje tri godine i na godišnjoj razini za realizaciju projekta odobreno nam je 102.000 kuna - kaže tajnik udruge Darko Juras, te dodaje da pripremaju još jedna projekt o kojem će u javnost kad procedura završiJedini siguran izvor prihoda zapravo su sredstva županijskog proračuna. Prošle godine su dobili 20.000 kuna, pa se nadaju da će tako biti i ove godine.

Novac iz lokalnih proračuna

- Također, redovno nam financijski pomaže i Grad Šibenik od kojeg ćemo ove godine iz proračuna dobiti 32.000 kuna. Sredstva pokušavamo dobiti i iz proračuna drugih gradova i općina na području županije, ali to ide prilično teško. Većina nas ne uvrsti uz obrazloženje da kao županijska udruga ne možemo dobiti sredstva iz njihova proračuna, premda je to po nama apsurdno jer su naši članovi stanovnici tih istih općina i gradova, od Knina, Drniša, Vodica, pa do Pirovca, Murtera i sve do Rogoznice - kaže Juras, te dodaje da su im neki gradovi prošle godine iz proračuna dali tek nekoliko stotina kuna. Što se tiče donatora, oni uvijek postoje, ali ih je s obzirom na to kakva je gospodarska situacija na području naše županije, sve manje i manje.

- Ne postoje više oni privredni subjekti, kao što je primjerice bio TLM ili neki drugi kojih više nema. Ili, dogodi se da dođete danas u neko poduzeće i kažu vam kako ne mogu učiniti ništa jer im je sjedište u Zagrebu, a ta će poduzeća prije financijski pomoći udrugu u Zagrebu nego u Šibeniku. To vam je jedan začarani krug. Danas je zaista teško doći do sredstava, a potrebe slijepih osoba su velike. No, još uvijek se nađe dobrih ljudi - zaključio je Juras.
 

26. travanj 2024 16:38