StoryEditorOCM
BaštinaŽivahno u "Balarinu"

Već devetnaest godina njeguju tradiciju među vrtićkom djecom

Piše Katarina RUDAN
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
11. ožujka 2017. - 18:33


U zgradi Dječjeg vrtića "Šibenska maslina" na Vidicima živahno je i u poslijepodnevnim, gotovo večernjim satima. Posebno ponedjeljkom i srijedom, od 18 do 18.45 sati, kad su termini za rad etnoigraonice "Balarin". Sa zadovoljstvom smo ih posjetili s ciljem da širu javnost upoznamo s njihovim aktivnostima. Na našu molbu, gotovo polovina mališana došla je odjevena u narodne nošnje našeg kraja, što je sam ugođaj činilo još ljepšim.



Djevojčice su se "šepurile" u dugim suknjama, pozorno slušale tetu Maricu koja je svirala na pianinu, kao i tete Markitu, Milvu i Anu koje su igrale s njima u kolu. I tako....45 minuta. Neki su se i umorili, pa više nisu mogli pratiti korake, ali na kraju su svi zadovoljni što su nam djeca potvrdila prije odlaska kući. Zadovoljni su i roditelji koji ih dovode i po njih dolaze nakon završetka rada etnoigraonice.

Djeca iz dva gradska vrtića

– Od prošle godine sam u radionici, super mi je i jako je zabavno – rekla nam je Iva, koja će na jesen u prvi razred. Slično govore i petogodišnja Maša, a malena Lora nam se pohvalila kako joj je mama sašila nošnju. U etnoigraonici trenutno je 22 djece iz dva gradska vrtića, "Šibenska maslina" i "Smilje", u dobi od četiri do šest godina. S njima rade vanjska suradnica profesorica glazbene kulture Marica Tadin iz Kaštela, odgojiteljice Milva Desnica Ožegović i Markita Ševerdija iz Dječjeg vrtića "Šibenska maslina" i Ana Štokić iz Dječjeg vrtića "Smilje".



– Pripremam pjesmice, radim po potrebi matrice kao glazbenu pratnju, pomažem uvježbati djecu ples i pjesmice, a ponedjeljkom s njima rade kolegice. Nastojim da su to isključivo dječje pjesme i plesovi upravo s ovog područja, a pratit ćemo interes i mogućnosti djece pa možda uvježbamo i neke običaje i dječje igre koje su nekada bile popularne. Nažalost, danas se naša djeca, posebno u ovoj dobi, više ne znaju igrati niti se igraju na ulici kao što smo mi nekada. Inače, plesovi koje vježbamo s njima igraju se u kolu ili lančano, bilo da se drže za rukice ili ramena, i uglavnom su praćeni pjevanjem. To je nešto što njima razvija motoriku, osjećaj za prostor i osjećaj za druge, jer, kolo na neki način predstavlja jednakost.



U njemu su svi jednaki, nema važnih i važnijih, i na taj način uče se druženju, prate jedno drugo, što je pozitivno i za njihov odgoj – rekla nam je profesorica Marica. Licencirani je voditelj folklora za djecu predškolske dobi, radi u Osnovnoj školi majstora Radovana u Trogiru i dugi niz godina bavi se sakupljanjem i zapisivanjem dječjih igara, plesova i pjesama, te radi s djecom.

Audicija u "Smilju"

Etnoigraonica "Balarin" djeluje od 1998. godine, kroz nju je prošlo mnoštvo djece i jedina je u našoj sredini koja organizirano među predškolskom djecom njeguje folklornu tradiciju kraja. Upoznaju dječje pjesme, igre, plesove, brojalice, poslovice, narodne običaje i tradicijske predmete, narodne nošnje i način odijevanja i pripremaju se za nastupe. Nastupaju na raznim prigodama tijekom godine kao što su Božićne čarolije, Uskrsni doručak u Šibeniku, odlaze na smotru glazbene mladeži u Split, sudjeluju na Međunarodnom festivalu djeteta, odlaze na izlete, posjećuju muzeje, etnoizložbe i sajmove.



– U siječnju smo imali audiciju u DV-u "Šibenska maslina" i moram reći da je bilo velikog interesa djece i roditelja, pa imamo novoupisane djece što nas jako veseli. Uskoro će biti provedena audicije po vrtićima DV "Smilje" i nadamo se da će broj djece u "Balarinu" porasti – kaže ravnateljica DV-a "Šibenska maslina" Maja Gulin te dodaje da su u planu brojni nastupi i lijepa putovanja, kao i šivanje novih nošnji. Trenutno imaju 15 kompleta nošnji kakve su se nekad nosile ne samo u Šibeniku već i u širem šibenskom kraju.
– Radujemo se novim nastupima na kojima će naši mali folkloraši pokazati koliko poznaju i cijene bogatu tradiciju našega grada i domovine – istaknula je Maja Gulin.
 

18. travanj 2024 03:12