StoryEditorOCM
ŠibenikKrka (ni)je "kasica prasica"

Dujić: Nisam nepismen, niti su mi diplome zapele na granici s Hercegovinom - istina je da sam diplomirao na Pravnom fakultetu u Splitu

Piše Katarina Rudan
6. ožujka 2017. - 14:38

- Očekujem da mi se autori priopćenja za medije, kojeg potpisuje Branko Dželalija, povjerenik MOST-a za Šibensko-kninsku županiju, ispričaju zbog objeda i neistina iznesenih u priopćenju za javnost kojeg su jučer objavili neki lokalni portali. U tom priopćenju se mene kao čovjeka i predsjednika ŽO HDZ-a pokušalo oblatiti na jedan vrlo ružan način, a povod tomu je moja izjava od prije petnaestak dana da nam je cilj u upravna vijeća nacionalnih parkova "Krka" i Kornati dovesti ljude od struke.

Znači, biologe, ekologe i zaštitare prirode, poučeni iskustvom što se dogodilo u NP Plitvička jezera, pa smo zbog prebukiranosti i preizgradnje, dobili prigovor Europske komisije i svjetskih institucija. Svjesni da je NP Krka prošle godine prešao milijun posjetitelja, te da se većina njih zadržava na Skradinskom buku, pokrenuo sam inicijativu da maksimalmo ojačamo upravna vijeća sa stručnjacima kako bi zaštitili Krku od sličnog scenarija, rekao je među ostalim na konferenciji za novinare skradinski gradonačelnik i predsjednik županijskog HDZ-a Nediljko Dujić, te dodao da se s autorima priopćenja neće baviti niti podnositi tužbu zbog klevete, ali ako se to nastavi iskoristit će sve pravne mogućnosti.



- Objedi kojima me se u priopćenju prikazuje kao nepismenu osobu i kriminalca i još gore, najbolje govori o onima koji to pišu, jer sve je lako demantirati. U priopćenju se među ostalim navodi da ja i gospođa Josipa Rimac koristimo "Krku" kao svoji "kasicu prasicu" za trošenje na reprezentaciju. To je jednostavno i lako provjeriti. Kategorički tvrdim da nikad, baš nikad, nismo koristili sredstva NP Kraka za reprezentaciju, kako osobnu tako i stranačku ili gradsku. Sredstva koja dobivaju gradovi i općine čiji dijelovi se nalaze u granicama Parka su strogi namjenska i donio sam vam "Odluku o isplati sredstava naknade zaštićenih prirodnih područja" resornog ministarstva od prošle godine, rekao je Dujić i podsjetio da je upravo on prije desetak godina, kao gradonačelnik Skradina pokrenuo inicijativu da jedinice lokalne samouprave na područjima od posebne državne skrbi dobiju dio dobiti, šest posto, što se prošle godine prvi put i dogodilo.



- Onaj tko je priopćenje pisao ne razumije funkcioniranje niti nacionalnog parka, a ni trošenje sredstava. Nadalje, prozvan sam tko sam to ja da govorim o NP Krka, što je smiješno. Smatram da sam jedini pozvan da o tomu govorim, jer 33 posto NP Krka je područje grada Skradina čiji sam gradonačelnik, a u tom području su tri najbitnije lokacije Parka: Skradinski buk, Visovac i veći dio Roškog slapa i tu se ostvaruje preko 90 prihoda Nacionalnog parka.



- Isto tako na najniži način me se kompromitira kao nepismenu osobu, s komentarima kako je moja diploma zapela na graničnom prijelazu s Hecegovinom. Opće je poznato da sam specijalist javne uprave i da sam diplomirao na Pravnom fakultetu u Splitu. Sad mi je jasnije tko je zadnjih nekoliko godina pisao anonimne prijave na tu temu, jer su razne institucije u tom periodu provjeravale moju diplomu. Također mi se spočitava primanje naknade u Nadzornom odboru Cesta Šibenik, a to je priča stara 12 godina. Novac sam vratio godinu dana prije nego je postupak protiv mene pokrenut. Dakle, ni to ne drži vodu. Svi ovi objedi, tvrdim, idu na račun toga da se mene kao čovjeka kompromitira a da se provede ono na što sam ja prije par dana javno upozorio i progovorio – da se izvrši smjena ravnatelja i da MOST apsolutno ovlada tom institucijom, kazao je Dujić.

Ponovio je da je u prošlotjednom razgovoru s ministrom Slavenom Dobrovićem o tomu temeljito razgovarao, te da su se složili da u parkove Krku i Kornate trebaju doći stručnjaci, neovisno o političkoj pripadnosti.



- Već danas ili sutra ministru ću poslati imena potencijalnih članova upravnih vijeća i vidjet ćete da se radi o osobama koje su stručne i koje su se dokazale kroz rad u struci da nisu politički aktivni u bilo kojoj stranci, jer Krku poistovjećivati s bilo kojom strankom nije dobro. Krka je nešto što smo naslijedili od naših djedova i očeva i što moramo ostaviti našoj djeci i unucima, naglasio je Dujić.


 

18. travanj 2024 17:07