StoryEditorOCM
ŠibenikPrvi put u Šibeniku

Obilježen Dan ružičastih majica, odigrani skečevi o bulingu, a većinu Šibenčana to nije zanimalo (FOTO)

22. veljače 2017. - 14:52

Dan ružičastih majica – Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilje prvi je put obilježen u Šibeniku zahvaljujući udruzi Ardura Šibenik. Na štandu postavljenom ispred zgrade Jadranske banke kod tržnice, aktivisti Ardure, odjeveni u ružičaste majice, dijelili su letke i kemijske olovke, a nekoliko učenica Ekonomske i Turističko ugostiteljske škole, inače članice dramske grupe Ardure, izvele su dvije scene nasilja koristeći dramsku tehniku „zamrznutog prizora“. Željeli su tako Šibenčanima skrenuti pozornost na problem vršnjačkog nasilja među mladima.

U jednoj sceni djevojke su prikazale problem izoliranosti i ogovaranja, vrlo prisutan oblik vršnjačkog nasilja, a u drugom tuču između dvoje učenika/ica koju drugi promatraju i navijanjem potiču.

- Dan ružičastih majica u svijetu se obilježava od 2007. godine, a u Hrvatskoj tek od prije dvije godine. Prema istraživanjima koja su o vršnjačkom nasilju napravljena kod nas, svako peto dijete doživjelo je neki oblik bulinga. Zato ovom akcijom želimo senzibilizirati javnost na važnost tog problema – kazala je Smiljana Zorić iz Ardure.

Mnogi Šibenčani koji su prošli pokraj štanda Ardure nisu se ipak ni osvrnuli na ono što se tu događalo, a pozornost im nisu privukle niti djevojke u „zamrznutim“ scenama nasilja. Na pitanje znaju li što je Dan ružičastih majica većina je nezainteresirano slijegala ramenima!

U Arduri nisu obeshrabreni mlakom reakcijom prolaznika. Svoju akciju nakon 12 sati nastavit će u OŠ Jurja Šižgorića gdje će za učenike 7. razreda izvesti kraću predstavu, nakon čega će na satu razredne nastave raspravljati o bulnigu.
 


 

19. travanj 2024 22:50