StoryEditorOCM
ŠibenikEksplozije od 15 do 17 sati

U utorak na Šubićevcu uništavanje osam zvončića i jedne ručne bombe

Piše Katarina Rudan
13. veljače 2017. - 14:40

Sutra, 14.veljače u vremenu od 15 do 17 sati na području Šubićevca pirotehničari će obaviti uništavanje minskoeksplozivnih i neeksploditranih ubojitih sredstava koji su pronađeni pri razminiranju kroz projekt "Područje grada Šibenika", obavijestili su iz Centra 112. Nositelj posla razminiranja je zagrebačka tvrtka Rumital, a angažirani su i pirotehničari tvrtki Prolumis i Fossia. Na tri lokacije u Šibeniku ukupne površine 95.000 metara četvornih, Šubićevac, Rokići i stara vodosprema, koje su obuhvaćene ovim projektom radilo je 27 pirotehničara. Ukupno su pronašli 197 ručnih bombi M-35 zaostalih nakon Drugog svjetskog rata i to na području Šubićevca, te ukupno 43 "zvončića" KB-1 iz Domovinskog rata na sve tri lokacije.



– Sutra će biti uništeno osam komada "zvončića" iz Domovinskog rata, te jedna ručna bomba M-35 iz Drugog svjetskog rata i time će naš posao na ovom projektu biti završen u dogovorenom roku od 30 dana. I dalje ostajemo na području vaše županije i selimo se na jednu od lokacija na području grada Drniša gdje s drugim kolegama nastavljamo s pretragom terena, kazao nam je voditelj radilišta Zoran Vasiljević.



Inače, na području Šibensko-kninske županije, koja je na začelju devet hrvatskih županija po zagađenih minsko-ekspolizvnim sredstvima, od početka godine izvode se poslovi razminiranja na dvanaest projekata ukupne veličine 2,7 četvornih kilometara i to na području gradova Drniša, Šibenika i Vodica, općine Promina, te u naseljima Perković, Goriš, Dragišići, Čista mala, Lađevci, Kričke, Jurasi, Žitnić, Razvođe i Lukar. Planom protuminskog djelovanja za 2017.godinu predviđa se razminiranje 6,7 četvornih kilometara sumnjivog područja, a između ostalog sva sumnjive područja grada Šibenika i Vodica, te sve poljoprivredne površine.

 

19. travanj 2024 23:41