StoryEditorOCM
ŠibenikDeložacija Jure Teskere iz MUP-ovog stana na Šubićevcu pitanje vremena

Pokrenuo sam odvjetnike, neka sud utvrdi kriminal u obnovi moje kuće u Kijevu

Piše Branimir PERIŠA
NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
7. siječnja 2017. - 14:32

Obitelj Jure Teskere, poznatog i nagrađivanog kontakt policajca koji je prvo na stranicama "Šibenskog lista" iznio priču doprlu i u središnji dnevnik HRT-a, kada se o njegovu slučaju izjasnio i Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova, novogodišnje je praznike ipak provela u stanu na Šubićevcu koji im je službeno dodijeljen na čuvanje 1991. godine, dok ne završi obnova u ratu porušene kuće u Kijevu. Posljednjeg dana prošle godine nitko nije došao deložirati Juru, suprugu Mariju, te sinove Ivicu i Luku Mario se oženio i odselio – premda je Teskera sa svojim ministarstvom prije tri godine potpisao sporazum da će iz stana izaći kada otiđe u mirovinu, a najkasnije do 31. prosinca prošle godine.
No, predaja ključeva stana pitanje je vremena i s tim će problemom obitelj i dalje lijegati i ustajati kao i proteklih dvadeset godina. MUP će naime, tek sada, po isteku roka za iseljenje preko nadležnog državnog odvjetništva i suda pokrenuti postupak deložacije, na temelju pravomoćnih presuda Općinskog i Županijskog suda u Šibeniku iz 2006. godine, priopćeno je iz ministarstva uoči Nove Godine, a ponovio je i ministar Orepić na HTV-u, uz napomenu da se s kolegom Jurom Teskerom postupalo maksimalno tolerantno i u dogovoru, te mu je šibensko-kninska Policijska uprava nekoliko puta izlazila u susret odgađajući napuštanje stana.
Teskera je svo vrijeme odbijao izaći iz stana od 64 četvorna metra u Jelačićevoj ulici 6A na Šubićevcu jer njegova kuća u Kijevu uopće nije obnovljena niti je useljiva, a sve predstavke županijskom Uredu za obnovu u kojima je upozoravao na prevaru – jer se građevinar naplatio - bile su bacanje u vjetar. Za državu i MUP kuća je uredno izgrađena, premda Jure i Marija Teskera, koja je nositeljica obnove, tvrde da nitko iz obitelji, ona najmanje, nije potpisao primopredaju.

Sindikat se povukao

I to je zapravo, pravi skandal u svemu ovome, jer znači da se netko od države naplatio na temelju falsificiranog potpisa, "zdimio lovu i pobjegao", što će, govori nam Jure ovih dana, utvrditi sud, kada već dosad nije htio nitko drugi.
– Preko odvjetnika pokrećem tužbu. Koga će točno tužiti ne znam, jedino znam da svi problemi moje obitelji proizlaze upravo iz tog falsifikata, pa neka se utvrdi kriminal. Ja iz stana nemam gdje izaći u svoje, jer kuća u Kijevu nije useljiva, a prije rata u njoj smo pristojno živjeli. Kad nam se naše obnovi kako prema zakonu zaslužujemo, izlazim odavde – kaže Jure Teskera dodajući da će to dakako, mirno uraditi i ukoliko dobije sudsku odluku o deložaciji.
Objašnjava kako je prije tri godine potpisao sporazum s MUP-om da će zadnjeg dana prošle godine izaći iz stana duboko uvjeren da ima poštenja, te da će netko u međuvremenu, konačno reagirati. 
U našem prvom tekstu objavljenom prije gotovo dva tjedna iznio je očekivanje da će ga nakon njegova istupa ministar Orepić pozvati na razgovor, međutim, sudeći prema njegovoj izjavi na HTV-u, od toga neće biti ništa, jer je za Orepića stvar jasna. Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika nakon neuvijene potpore Teskeri uoči Nove Godine povukao se gotovo u istom danu nakon priopćenja MUP-a, priznajući uz javnu ispriku da je u nedostatku potpunih informacija reagirao ishitreno.

'Vrijeme će pokazati svoje!'

– Razumijemo situaciju u kojoj je kolega Jure Teskera. Budući da iz MUP-ova stana mora iseliti, spremni smo pomoći, ukoliko želi, da se njegova kuća u Kijevu pristojno uredi za stanovanje – izjavio je Puškarić u subotu, dan nakon priopćenja u kojem je ministra Orepića pozvao da se zauzme za Teskeru i ispita okolnosti pod kojima je došlo da se njegova kuća u Kijevu službeno vodi kao obnovljena, premda u naravi nije useljiva.
– Pozvao sam u telefonskom razgovoru kolege iz sindikata neka dođu u Kijevo ako žele i uvjere se u kakvom je stanju kuća, no kazao sam im i to da sindikat nije Ured za obnovu i nije na njemu ni na meni da uređujemo nešto što je do kraja dužna napraviti država! I kako bi to izgledalo, ako ministar tvrdi da je kuća useljiva!? – pita se Teskera i poručuje da ne odustaje. Vrijeme će uvjeren je, pokazati svoje!

20. travanj 2024 14:15