Novac iz EU fondova stigao za arheološke lokalitete na Danilu Počela turistička valorizacija danilske kulture

Novac iz EU fondova stigao za arheološke lokalitete na Danilu

Arheološki lokalitet Šematorij na Danilo za jedan je korak, mali, ali značajan, bliži realizaciji dugogodišnje ideje i želje da postane kulturno turistička atrakcija u šibenskom zaleđu. Pod vodstvom Muzeja grada Šibenika počela je provedba Integriranog programa valorizacije kulturne baštine u Danilu. Projekt je vrijedan 1,8 milijuna kuna od čega će 1, 5 milijuna kuna biti osigurano iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, dok će preostali iznos izdvojiti Muzej grada Šibenika.
Projekt obuhvaća izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju interpretacijskog centra te in-situ prezentacije na ostacima vile rustice na lokalitetu Šematori. Također, rekonstrukciju postojećeg puta u dužini od 1, 5 kilometara te uređenje tematske staze, a bit će izrađen i projekt obnove i opreme crkve sv. Danijela.
Projekt valorizacije danilske kulturne baštine nastao je na inicijativu lani osnovane Udruge za održivi razvoj Danila "Sv. Danijel“, ističe mr. sc. Željko Krnčević, kustos i muzejski savjetnik Muzeja grada Šibenika, ujedno i voditelj ovog projekta.

Neprepoznato mjesto

– Prema podacima Instituta za turizam, oko trećina turističkih posjetitelja može se smatrati ciljanim, kulturom motiviranim turistima koji putuju specifično zbog posjeta kulturnoj atrakciji ili su na kulturom motiviranom odmoru. Prema istom istraživanju, oko 34 posto kulturnih turista posjećuje i obilazi kulturne znamenitosti i spomenike, a prilikom odabira turističke destinacije kulturna ponuda destinacije te mogućnost rekreacije su na vrlo visokom nivou razloga dolaska. U Šibeniku je prošle godine ostvareno preko milijun turističkih noćenja, dok s druge strane, u ruralnom krajobrazu Danila, samo 17 kilometara od Šibenika postoji sedam zaštićenih kulturnih dobara male međusobne udaljenosti, od kojih ni jedno nije turistički valorizirano. Upravo na tom tragu, ali i s dugogodišnjom intencijom šibenskog muzeja da se Danilu osigura prestižno mjesto na turističkoj karti Hrvatske u skladu sa značajem koju ima u arheološkoj literaturi nastao je ovaj projekt – kazao je Krnčević.
Projekt treba biti završen do lipnja 2018. godine, a predsjednik Mjesnog odbora Danilo i jedan od vodećih ljudi Udruge "Sv. Danijel" Miro Vukšić vjeruje kako bi to mjesto u šibenskom zaleđu u skoroj budućnosti moglo postati nezaobilazna točka na mnogim turističkim rutama.
– Ovim projektom se nastoji povezati kulturna i prirodna dimenzija u jedinstven turistički proizvod. Danilo bi, dakle, posjetiteljima trebalo biti zanimljivo zbog povijesne i kulturne baština, ali i zbog odmora u prirodi i koji se tako kao dodatan sadržaj može uklopiti u već postojeće turističke putne itinerare koji se vežu za posjet NP Krka, Šibeniku ili Splitu – vjerujeje Vukšić.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

PARKIRANJE U ŠIBENIKU VRUĆA JE TEMA Šef prometnih redara platio je poznatom ugostitelju kaznu i poslao mu pismo: 'Imam 5000 plaće i 2300 kuna kredita.'; Ovaj mu je uzvratio: 'Imam i ja kredit veći od 8000 kuna, da bih mogao plaćati porez od kojeg ti primaš plaću!'

Šef prometnih redara platio je poznatom ugostitelju kaznu i poslao mu pismo: 'Imam 5000 plaće i 2300 kuna kredita.'; Ovaj mu je uzvratio: 'Imam i ja kredit veći od 8000 kuna, da bih mogao plaćati porez od kojeg ti primaš plaću!'
Često sam puta u prilici parkirati se nepropisno. Nemam drugog izbora. Znam se, kao i brojni stanovnici starog d...
Šef prometnih redara platio je poznatom ugostitelju kaznu i poslao mu pismo: 'Imam 5000 plaće i 2300 kuna kredita.'; Ovaj mu je uzvratio: 'Imam i ja kredit veći od 8000 kuna, da bih mogao plaćati porez od kojeg ti primaš plaću!'

Šibenski turisti navalili na pizze Vremena kad su i domaći i strani gosti ulazili u restoran, sjedali za stol, pogledali jelovnik i naručivali hranu ne pitajući za cijenu, odavno su iza nas: Ove godine još nismo imali gosta koji je naručio kilogram ribe i nikad manje je nismo prodali

Vremena kad su i domaći i strani gosti ulazili u restoran, sjedali za stol, pogledali jelovnik i naručivali hranu ne pitajući za cijenu, odavno su iza nas: Ove godine još nismo imali gosta koji je naručio kilogram ribe i nikad manje je nismo prodali
Šibenski turizam, prema podacima eVisitora, bilježi trend rasta u odnosu na prošlu godinu. U prvih sedam mjeseci...
Vremena kad su i domaći i strani gosti ulazili u restoran, sjedali za stol, pogledali jelovnik i naručivali hranu ne pitajući za cijenu, odavno su iza nas: Ove godine još nismo imali gosta koji je naručio kilogram ribe i nikad manje je nismo prodali