StoryEditorOCM
ŠibenikDOZNAJEMO Uređenje prilaznih puteva tvrđavi Barone

Šubićevo šetalište i skalinada do Nikole Tesle u novom ruhu

7. prosinca 2016. - 12:16

Nakon uređenja tvrđave Barone na red je došlo i uređenje prilaznih puteva. Tako će se, saznajemo od Danijela Milete, šibenskog dogradonačelnika, raspisati natječaj za uređenje postojećeg makadamskog pješačkog puta - Šubićevog šetališta - s južne strane tvrđave, te skalinade u produžetku do ulice Nikole Tesle.
– Trenutno stanje skalinade koja se priključuje sa ulice Nikole Tesle prema tvrđavi Barone potpuno je neadekvatno izgledu tvrđave. Kamen na skalama je raspucao, u dijelovima je krpan improvizirano i ne po zanatu što je jako nagrdilo sveukupni izgled stuba. Podesti među skalama su također ispucali, sa rupama, neuredni i neadekvatni u korištenju. Idejnim rješenjem se pristupilo potpunoj sanaciji stuba i međupodesta na način da se vodi računa da ulazi u dvorišta moraju ostati na istim visinama što rezultira rješenjem koje će po završetku radova biti na istim završnim kotama kao i zatečeno stanje – najavio nam je dogradonačelnik Mileta, dodajući kako je makadamski pješački put koji se nastavlja na spomenutu skalinadu u podjednako zapuštenom stanju.

Ulazi u kuće na istoj visini

– Ne samo što je neuredna, nego je riječ o kamenoj kaldrmi koja vrlo agresivno strši van i predstavlja opasnost za spoticanje pješaka. Također obzirom da je pod makadamskim putem prema jugu teren dosta visinski deniveliran potrebno je radi sigurnosti obavezno uvesti uzduž cijelog poteza do tvrđave ogradu koja trenutno nedostaje – kaže Mileta.
Novo rješenje potpuno će promijeniti skalinadu koja se priključuje sa ulice Nikole Tesle kao i međupodeste među krakovima. Pri izvedbi će se, navode u gradskoj upravo, voditi računa o postojećim ulazima u dvorišta kuća i završnim visinama se prilagođavati zatečenim kotama.
– Kamene stube se rade iz kamenih blokova visina i širina koje odgovaraju visini i širini stube a dužina kamenih blokova će biti oko metar do metar i pol.
Međupodesti će se oblikovati od bijelog betona površinski završno reljefno obrađenog sa umecima klinker opeke postavljene u dijagonali u obliku riblje kosti. Umeci od klinker opeke će se postaviti na svaki drugi međupodest i dati mu specifičnost i prepoznatljivost kodirajući put prema tvrđavi gdje također postoje polja opeke kao krajnja točka puta – veli Mileta i ističe kako se u nastavku na skalinadu nalazi se zavojito kameno stubište iz starinskog sivog kamena koje bi se zadržalo.

Vrijednost radova 900 tisuća kuna

Od njega bi se, također, prema zapadu uredila pješačka staza i to na način da bi se zadržale postojeće bočne kamene krune od podzida prema moru, a nasuprotno prema sjeveru bi se formirao također rubni potez iz kamenih kruna. Prema moru bi se postavila ograda iz drva i metalnih 'rigeta' kako bi se osigurala južna šetnica pod tvrđavom u svojoj punoj dužini
Procjena je da bi vrijednost radova prema projektu Marka Paića i Ivane Lozić iz Studia 25,4 mm, zajedno s vodovodnim radovima, iznosila oko 900 tisuća kuna.

24. travanj 2024 00:16