StoryEditor
RegijaCrne brojke

Srbija ima četiri nove žrtve koronavirusa, a jedan od njihovih vodećih infektologa poručuje: Ne izlazite bez maski i rukavica, što god vam govorili!

Piše Zoran Šagolj
8. travnja 2020. - 17:40
IlustracijaAndrej Isakovic/AFP

U posljednja 24 časa u Srbiji su zabilježena nova četiri smrtna slučaja, čime je ukupan broj žrtava povećan na 65.

Preminule su četiri osobe muškog spola. Prosjek njihovih godina je 62 i od ranije su imali niz kroničnih bolesti.

Danas do 15 sati Srbija je imala 2666 zaraženih koronavirusom.

- Gledajući okolne zemlje, regiju i svijet, mi smo uspjeli usporiti ovu epidemiju koliko smo mogli. Virus ne zna za granice, ne može se zaustaviti. Nije automobil da staneš na kočnicu i nema dalje – izjavio je za Blic prof. dr. Mijomir Pelemiš, član Kriznog stožera Vlade Srbije za suzbijanje COVID-19 i jedan od najpoznatijih infektologa u susjednoj državi.

On je pozvao sve građane Srbije da iz svojih domova ne izkaze bez maske i rukavica.

- Ljudi, nosite maske i rukavice bez obzira na sve! Svi moramo nositi maske i rukavice kada idemo u prodavaonicu, ljekarnu, dok čekamo u redu. Siguran način prenosa virusa je respiratorni, a to znači preko nosa i usta, to još nitko nije osporio. Pipanjem rukama je takođe moguće prenošenje, ali u manjoj meri nego respiratornim putem. Kako onda netko može reći da od nošenja maski nema koristi? Mi sada ne znamo koliko ima zaraženih u Srbiji koji nemaju simptome, pa svatko može stati pored nekog takvog i šta onda? - zapitao se.

Dr. Pelemiš proslavio se izjavom kako je od korona virusa „smrtnost mala, ali za onog tko umre, za njega je smrtnost 100 posto“, pa je priliku iskoristio za obračun s kritičarima iz fotelja i usporedbom epidemije velikih boginja.

- Tada nije bilo „stručnjaka" s društvenih mreža. Sad o ovoj infekciji govore i pozvani i nepozvani –rekao je.
 

#KORONAVIRUS#SRBIJA

Izdvojeno

03. lipanj 2020 18:06