StoryEditor
RegijaPada broj

Danas je u BiH tek nešto više od 100 novozaraženih koronavirusom, ali cjepiva još nema: glavni razlog za to je komplicirani unutarnji ustroj zemlje

18. siječnja 2021. - 14:22
AFP

Dnevni broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini i dalje pada pa je u ponedjeljak potvrđeno tek nešto više od stotinu novih slučajeva, a 14 zaraženih umrlo je u zadnja 24 sata, ali cjepiva u toj zemlji još nema. 

Entitetski zavodi za javno zdravstvo od nedjelje su registrirali 107 novih slučajeva zaraze od kojih je 52 s područja Federacije BiH, a 55 iz Republike Srpske.

U Federaciji je prijavljeno 9 smrtnih slučajeva, a ostalih 5 je s područja RS.

Brojke o novozaraženima objavljene u ponedjeljak slične su onima koje su u BiH bile registrirane u listopadu prije nego što se razmahao drugi val zaraze.

Unatoč razmjerno povoljnoj epidemološkoj situaciji vlasti u BiH odlučile su zadržati postojeće mjere ograničenja do kraja siječnja.

Ako bi se sadašnji trend nastavio nakon siječnja u Federaciji BiH bilo bi moguće ukidanje ograničenja kretanja u noćnim satima s time da bi policija dobila veće ovlasti za kontroliranje poštivanja ostalih mjera zaštite poput ograničenja broja osoba koje mogu boraviti u ugostiteljskim objektima.

U RS-u ni sada nije na snazi policijski sat noću.

I u Federaciji i u RS obvezno je nošenje zaštitnih maski na otvorenom no sve uslužne djelatnosti i trgovine mogu raditi.
Još ništa od cjepivaUnatoč ranijim najavama da će prve količine cjepiva protiv koronavirusa biti dopremljene u BiH upravo u ponedjeljak, to se nije dogodilo.

U prvom se kontingentu očekivala doprema između četiri i pet tisuća doza Pfizerova cjepiva najavljenog posredovanjem mehanizma COVAX na koji se vlasti u BiH potpuno oslanjaju te do sada nisu izravno pregovarale niti s jednim proizvođačem cjepiva.

Glavni razlog za to je komplicirani unutarnji ustroj zemlje u kojemu je različitim razinama vlasti prepušteno donošenje odluka o kupnji lijekova i medicinskih preparata uz ograničenja koja nameće zakon o javnim nabavkama.

U Federaciji BiH tako prefereriraju nabavku cjepiva iz zapadnih država te planiraju nakon Pfizerova pokušati kupiti i cjepivo koje proizvodi američka Moderna. Nasuprot njima u Republici Srpskoj žele nabaviti što više ruskog cjepiva.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević (HDZ BiH) u ponedjeljak je novinarima mogla kazati samo kako se nada da će prve količine cjepiva ipak stići u zemlju najkasnije početkom veljače.

Nije međutim navela kada bi se to točno moglo dogoditi. Jedino je mogla kazati da se provode pripreme za skladištenje Pfizerova cjepiva koje se mora čuvari na temperaturama od -80 stupnjeva.

"Moramo imati strpljenja. BiH je složena država, ne funkcionira na isti način kao europske države, moramo naučiti da živjeti s tim", izjavila je Gudeljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 21:18