StoryEditor
Politikakraj karijere?

Žinić se pravdao preko Zooma vrhu HDZ-a. Evo kojih se sve bliskih suradnika premijer Plenković odrekao nakon što su uhvaćeni s prstima u pekmezu

18. siječnja 2021. - 20:25
Župan sisačko-moslavački Ivo Žinić i premijer Andrej Plenković snimljeni u GliniIvana Nobilo/Cropix

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a raspravljalo se i o sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću.

I sam Žinić uključio se u sastanak preko Zooma i objašnjavao vrhu stranke zašto pored svojih nekretnina živi u državnoj kući. 

"Tražio sam ga da pojasni sve ove navode i okolnosti vezane za njega. On nam je pojasnio kako to izgleda iz njegovog kuta. Zatražili smo sve informacije od nadležnih tijela kako bismo u sljedećih nekoliko dana mogli zauzeti politički stav. U ovom trenutku ima previše nekih detalja za koje nismo do kraja sigurni, kad to pouzdano budemo znali onda ćemo o toj temi raspraviti", rekao je  šef stranke i premijer Andrej Plenković nakon sastanka. 

Na pitanje je li Žinić živeći u kući u vlasništvu države nanio štetu HDZ-u, premijer je zaključio da ni obnova kuća nakon rata nije bila tako katastrofalna kako se isprva tvrdilo.  

“Ovo je kao i pitanje obnove – imali smo medijsku histeriju kada su valjda sve kuće koje je razorio potres 6,2 bile kuće koje su obnavljane u obnovi, sad shvaćamo da je puno manji broj takvih objekata. Ako želite samo iz tog iskustva, provjerit ćemo sve navode - kazao je i poručio da neće pristati na sličnu medijsku histeriju oko Žinića, već će pričekati očitovanje nadležnih tijela. Nakon toga će se vidjeti hoće li Žinić biti HDZ-ov kandidat na lokalnim izborima.

Prvo nitko nije kriv, a na koncu svi otišli 

Unatoč dugom opiranju, premijer Andrej Plenković se u prošlom mandatu zbog raznih imovinskih petljanja oprostio od čak šest ministara - Lovre Kuščevića, Tomislava Tolušića, Gorana Marića, Milana Kujundžića i Gabrijele Žalac.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Bruno Konjevic/Cropix

Svi su oni, kao i sad župan sisačko moslavački Ivan Žinić, u početku negirali krivnju, tvrdili da ih se proziva na pravdi boga, makar se nesklad u njihovim imovinskim karticama u odnosu na stvarno stanje vidio iz aviona.

Gradili su bazene, prenamjenjivali kokošinjce u vile koje iznajmljuju turistima, vrijednost kuća i vikendica upisivali daleko ispod tržišne cijene, u dvorištima su im bili parkirani najnoviji modeli limuzina, koji su jedan dan bili bratovi, pa majčini, pa ničiji… Kad ih se uhvatilo s prstima u pekmezu onda su se pravdali kako su kuće od 120 četvornih metara koje nisu upisali karticu - tek obične 'roštiljaone' poput nekadašnjeg ministra Tomislava Tolušića ili da imaju toliko imovine da ih svu ne mogu ni popisati kao Lovro Kuščević.

image
Goran Mehkek/Cropix

Sisačko moslavački župan Ivo Žinić, samo je, dakle, jadna perla u podugačkoj dužnosničkoj ogrlici imovinskih muljatora, a da nije bilo potresa i pojačanog interesa medija za postradalo područje, dugogodišnji lokalni šerif zasigurno bi i idući mandat proveo u fotelji župana. Žinić je u svoju imovinsku karticu prijavio imovinu koju ne posjeduje, a 'zaboravio' onu koju posjeduje.

Kao što je poznato HDZ-ov župan koji svaki mjesec prima neto plaću od 18.000 kuna, živi u državnoj kući za koju je plaćao 100 kuna najma do 2008. godine, a poslije ni tih 100 kuna. Uz to, on i članovi njegove obitelji vlasnici su triju kuća na području Gline te jedne na području Petrinje.

Da je vlasnik jedne trećine ogromne obiteljske kuće, što su otkrile kolege iz 24 sata, nije slučajno zatajio u imovinskoj kartici jer Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima jasno nalaže da ne može državnu kuću ili stan dobiti onaj tko ima dug. Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje zahtjeve za provjeru legalnosti boravka obitelji Žinić u sadašnjoj državnoj imovini poslao je Uredu državne uprave u Sisku. Dakle, župan je šef onima koji bi trebali odlučiti o tome, što je očit sukob interesa. 

Žinićevim nekretninama od danas se bavi i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

"Povjerenstvo će provesti postupak redovne provjere podataka iz imovinskih kartica župana Žinića i to u dijelu podatka koji se odnosi na nekretnine. U slučaju da se u postupku utvrdi nesklad pozvat ćemo dužnosnika da se o tom neskladu očituje", kazala je glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Martina Jurišić.

image
Bivši HDZ-ovi ministri Lovre Kuščević i Tomislav Tolušić
Ronald Goršić/Cropix
Posjeduje dvije nekretnine, a živi u državnoj - zašto?

"Pričekat ću još da dam konačnu ocjenu kad budem imao potpunu informaciju od ureda za stambeno zbrinjavanje u čijoj nadležnosti je bilo svojedobno rješavanje", kazao je Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a.

Bačić se suglasio kako je Žinić, ako je već četiri godine imao mogućnost useliti u kuću koju je dobio nasljedstvom, to trebao i napraviti, no naglasio je da trenutno ne zna sve "do kraja" da bi mogao dati konačnu ocjenu.

"Ali rekao sam - ako nema mogućnosti da tu zgradu otkupi zato što u ovom trenutku ima useljivu zgradu u svom vlasništvu, onda bi bilo korektno i zakonito da tu svoju zgradu koju mu je pripala u nasljedstvo koristi", izjavio je.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

- Nije ovo jedina cirkusarija koju je dotični napravio. Sjetite se samo koronapartija prije nekoliko mjeseci u režiji upravo gosp. Žinića. Dakle radi se o osobi koja naprosto nije dostojna funkcije koju obnaša, smatra Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 12:17