StoryEditorOCM
Hrvatskasavjeti za turiste

U Sloveniji upozoravaju građane koji idu na ljetovanje u Hrvatsku: Pazite tamo na bankomatima, ovo će vam se dogoditi!

Piše Dora Koretić/JL
9. lipnja 2023. - 12:23

Slovenski mediji ovih su dana počeli upozoravati svoje građane da se dobro pripaze na bankomatima u Hrvatskoj kako im se ne bi dogodilo da potroše znatno više novca nego što su planirali.

Razlog nije samo taj što najveći broj Slovenaca bira upravo Hrvatsku za odmor već i činjenica, navode slovenski mediji, da Hrvatska ima neke od najviših naknada za podizanje novca na bankomatima, posebno kada su u pitanju stranci.

Naime, stranci koji podižu novac u Hrvatskoj na bankomatu koji nije od banke koja je izdala karticu, piše Žurnal 24, dužni su platiti takozvani "access fee" odnosno naknadu za podizanje gotovog novca karticama inozemnih izdavatelja, prenosi Jutarnji list.

Te naknade, upozoravaju Žurnal24 i Savez potrošača Slovenije, zavisno od banke do banke, mogu iznositi i preko pet eura po transakciji, što bi se mnogima moglo pokazati neisplativim.

- Uvijek dobivamo informacije o problemima prilikom podizanja novca na bankomatima u inozemstvu, a posebno u Hrvatskoj koja ima jako visoke naknade. No, bankomat korisnika mora o tome obavijestiti što znači da on u svakom trenutku može prekinuti transakciju i novac podići na nekom bankomatu s manjom naknadom, navodi se.

Zagrebačka i Addiko banka tako za podizanje novca karticama izdanima izvan Hrvatske naplaćuju naknadu od 5,31 euro, u PBZ-u to iznosi 4,78 eura, a u Hrvatskoj poštanskoj banci 5 eura.

Proviziju neće morati platiti oni Slovenci kojima banka izdavateljica kartice pripada nekoj od grupacija koje posluju i u Hrvatskoj. Recimo, bolje će proći komitenti Unicredit grupe, Intese Sanpaolo i Sparkasse dok NLB, navodi se, u Hrvatskoj nije prisutan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 13:58